محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830268524
نشست نمایندگان مجلس و بررسی سناریوهای پیش روی عراق
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
نشست نمایندگان مجلس و بررسی سناریوهای پیش روی عراق تهران- ایرنا- شکنندگی وضعیت سیاسی عراق پس از پیشروی گروه تکفیری- بعثی داعش در مناطق سنی نشین، وضعیت پیچیده ای را برای آینده ساختار سیاسی و سرزمینی این کشور ایجاد کرده است که می توان از دل آن چهار سناریو را برای وضعیت آینده پیش بینی کرد.
خبرگزاری انگلیسی «رویترز» دهم تیرماه گزارش کرد نمایندگان تازه وارد به مجلس عراق برای انتخاب نخست وزیر، رییس جمهوری و رییس قوه مقننه گرد هم آمدند.
این نخستین نشست نمایندگان مجلس عراق است که به دنبال برگزاری انتخابات دهم اردیبهشت ماه برگزیده شدند.
قرار است دولت آینده عراق از دل این نشست بیرون آید که در منطقه حفاظت شده موسوم به «منطقه سبز» بغداد برگزار شد.
عراق روزهای پرتنشی را پشت سر می گذارد. شاید این نخستین بار در تاریخ پر فراز و نشیب و مملو از خشونت عراق معاصر است که ضرورت یکپارچگی ملی گروه های سیاسی- قومی و خطر تجزیه این کشور تا این اندازه جدی شده است.
یورش گروه تروریستی-بعثی «دولت اسلامی عراق و شام» (داعش) به شمال و شمال غرب عراق و تسلط بر مرزهای عراق و سوریه تنش های خفته سیاسی در عراق را به یکباره به حالت فوران درآورد و چالش فروپاشی سیاسی-سرزمینی این کشور را نزدیک تر از هر زمان دیگری نمایان کرد.
تحولات تازه خاورمیانه فضای کشورهایی همچون عراق را به شدت متشنج کرده و همانند دیگر کشورهای جهان عرب، به فرقه گرایی در این کشور دامن زده است؛ امری که خود را در اختلاف های سیاسی یک سال گذشته میان گروه های سیاسی عراقی نشان داد.
تشدید اختلاف میان گروه های کرد و سنی با دولت «نوری مالکی» نخست وزیر عراق و نیز ایجاد شکاف میان گروه های شیعی به ویژه جریان های صدر و حکیم با مالکی همراه شد با تلاش های منطقه اقلیم کردستان برای افزایش خودمختاری و دستیابی به استقلال سیاسی.
در چنین وضعیتی بود که تروریست های داعش با همراهی عناصر باقی مانده حزب بعث توانستند به سرعت در خاک عراق پیشروی کنند.
پیش از تشدید تنش های کنونی و در انتخابات مجلس دیدیم با وجود همه شکاف ها و مخالفت های گروه های سیاسی با دولت مالکی، مردم بیش از 2 دوره پیشین که در زمان اشغال عراق به دست آمریکا برگزار شد، پای صندوق های رای رفتند و مشارکت 62 درصدی را رقم زدند.
در این انتخابات، ائتلاف «دولت قانون» به رهبری مالکی توانست بالاتر از دیگر رقبا بایستد و 95 کرسی را به دست آورد و به نوعی پیروز انتخابات مجلس این کشور شود.
وی در صورت نامزدی برای دور سوم نخست وزیری، به 165 رای از مجموع 328 نماینده نیاز دارد؛ امری که تشکیل ائتلاف با دیگر گروه های سیاسی را ضروری می کند.
فارغ از اینکه مالکی بار دیگر رای لازم را برای نشستن بر جایگاه نخست وزیری به دست می آورد یا نه و اینکه سرانجام نشست نمایندگان به کجا ختم شود، یک مساله کلیدی همچنان بی پاسخ باقی خواهد ماند؛ اوضاع سیاسی عراق چه خواهد شد و دولت بعدی باید چه اقدام هایی انجام دهد؟
وضعیت سیاسی عراق و پیش بینی سناریوهای پیش روی این کشور با پیچیدگی های بسیاری همراه است.
به دلیل ساختار قومی-مذهبی این کشور و نیز وضعیت ویژه خاورمیانه که به عرصه رقابت های سیاسی کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای برای ایجاد مناطق نفوذ و جنگ نیابتی تبدیل شده، بررسی وضعیت سیاسی در عراق بسیار دشوار است چرا که بازیگرهای دخیل در این کشور بسیار متنوع و زیاد هستند.
شکاف های قومی این کشور فضای مناسبی برای نفوذ رقابت های منطقه ای در بازی های سیاسی عراق ایجاد کرده و بر همین پایه است که می بینیم یک پای چالش کنونی در عراق بیرون از این کشور قرار دارد و حوادث و رقابت های بیرونی وضعیت کنونی عراق را پایدار نگه داشته است.
با وجود تمام مشکلات گفته شده و بر پایه شرایط کنونی کشور، می توان چند سناریو برای آینده سیاسی عراق پیش بینی کرد:
نخستین سناریو بر پایه واقعیت صرف قدرت (real politics) شکل می گیرد که طی آن، مالکی با تمام توان نظامی به مبارزه علیه تروریست ها می پردازد.
پایه این سناریو این است که اگر وضعیت سیاسی عراق به همین منوال پیش رود یا تلاش شود اختلاف ها از راه رایزنی ها حل و فصل شود، به دلیل شکاف های سیاسی موجود در جامعه عراق، چیزی جز تشدید تنش های قومی-مذهبی و سرانجام تجزیه در انتظار این کشور نخواهد بود. بنابراین باید دولت کنونی با قدرت سلاح تروریست ها را از کشور بیرون کند و ثبات را به عراق بازگرداند.
نوری مالکی بر این سناریو اصرار دارد.
سناریو دوم بر ایجاد یک دولت فراگیر متشکل از همه گروه های قومی و مذهبی تاکید دارد که بر پایه آن، همه گروه های سیاسی متناسب با وزنی که دارند در قدرت سیاسی دخیل می شوند.
در این چارچوب، دولت مالکی در قدرت باقی می ماند اما وی باید ساختاری تازه برای دولت خود بچیند.
هدف این سناریو حفظ چارچوب سرزمینی عراق و تلاش برای افزایش تعهد سیاسی میان گروه های گوناگون از راه افزایش مشارکت سیاسی است.
آمریکا این سناریو را دنبال می کند.
چالش مهم این سناریو، مخالفت شدید مالکی با تشکیل چنین دولتی است که مقام های آمریکایی آن را «دولت فراگیر» می خوانند. وی بر این باور است که ساختار سیاسی کنونی عراق، مشارکت همه گروه های سیاسی، قومی و مذهبی را بر پایه وزن آنها تضمین می کند.
از سوی دیگر، تشکیل دولت فراگیر مورد نظر آمریکا، در حالی که شیعیان اکثریت را در دست دارند و اختلاف گروه های قومی-مذهبی هم زیاد است، بسیار مشکل و شکننده خواهد بود.
سناریو سوم تعمیم سیستم فدرالیسم بر پایه چینش قومی-مذهبی به سه منطقه کردنشین، سنی نشین و شیعه نشین است.
در این چارچوب، همانگونه که برخی مقام های اقلیم خودمختار کردستان دنبال می کنند، مناطق سنی نشین نیز باید به سوی خودمختاری پیش روند و به وضعیتی همانند اقلیم خودمختار دست یابند.
این سناریو می تواند آغازگر مرحله دیگری باشد که سرانجام به فروپاشی و تجزیه عراق منتهی می شود.
بنابراین سناریو چهارم می تواند در ادامه سناریو سوم شکل بگیرد.
در این سناریو، وضعیت کنونی به سویی پیش خواهد رفت که واگرایی گروه های قومی-مذهبی روز به روز بیشتر شود و این کشور به صورت «دوفاکتو» از هم فرو خواهد پاشید و مناطق کردنشین، سنی نشین و شیعه نشین هر کدام دولت ویژه خود را ایجاد خواهند کرد.
گروه تروریستی-بعثی داعش به دنبال پیاده سازی این سناریو است. به نظر می رسد که اقلیم خودمختار کردستان نیز از این سناریو ناراضی نباشد.
هر کدام از این چهار سناریو شرایط و زمینه های ویژه خود را دارند.
انتخاب هر کدام از این سناریوها به این بستگی دارد که تعامل گروه های سیاسی عراقی با یکدیگر به چه شکل باشد و اینکه آیا این گروه ها نگاهی حذفی به یکدیگر خواهند داشت یا برای تعامل با یکدیگر بر پایه منافع ملی آماده خواهند بود.
با توجه به شرایط کنونی عراق، به نظر می رسد دخالت های خارجی هم به یکی از مولفه های بنیادین سیاست این کشور پس از سرنگونی «صدام حسین» رییس جمهوری معدوم عراق، تبدیل شده است.
بر همین پایه می توان گفت یکی دیگر از بنیادی ترین عوامل تعیین کننده وضعیت سیاسی عراق به نوع برخورد کشورهای دخیل در این کشور باز می گردد؛ اینکه چگونه رقابت های منطقه ای و نگاه قدرت های نظام بین الملل به عراق، وضعیت سیاسی این کشور را به پیش می برد و معادلات گروه های سیاسی داخلی با توجه به مواضع اعلامی یا اعمالی این کشورها چه فراز و نشیبی را طی خواهد کرد.
از مهدی جوکار- گروه تحقیق و تفسیر خبر
پژوهشم**م.ج**1961**1358
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
11/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]
صفحات پیشنهادی
رهبر اکثریت مجلس نمایندگان: ارسال نیروی زمینی آمریکا به عراق منتفی نیست
رهبر اکثریت مجلس نمایندگان ارسال نیروی زمینی آمریکا به عراق منتفی نیستکوین مککارتی که به تازگی به رهبری اکثریت مجلس نمایندگان آمریکا انتخاب شده گفته گزینه ارسال نیروی زمینی آمریکایی به عراق منتفی نیست به گزارش خبرگزاری فارس کوین مککارتی که به تازگی به رهبری اکثریت مجلس نماینمحورهای نشست « بررسی عوامل داخلی وخارجی بحران امنیتی عراق»در
محورهای نشست بررسی عوامل داخلی وخارجی بحران امنیتی عراقدر خبرگزاری فارساین نشست در سه بخش به بررسی تحولات اخیر پرداخت و پرسش هایی مطرح گردید که پاسخ کارشناسان به آن به مخاطبان تصویر روشن تری از دلایل و ریشه های بحران امنیتی اخیر عراق به دست می دهد ● گزارش تصويري مرتبط-----مرکز پژوهشهای مجلس مطرح کرد تاکید بر عدم دنباله روی از غرب در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت
مرکز پژوهشهای مجلس مطرح کردتاکید بر عدم دنباله روی از غرب در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفتمرکز پژوهشهای مجلس با بررسی الزامات الگوی اسلامی پیشرفت بر تهیه و تدوین الگوی تضمین کننده استقلال در کشور حفظ قدرت تصمیم گیری به عنوان یک شاخص و عدم غفلت و دستیابی به پیشرفت ظاهری و عدم دنباارتش عراق، پیشروی داعش را کُند کرد
ارتش عراق پیشروی داعش را کُند کرد دانلود 106 لینک ۰۲ ۰۴ ۱۳۹۳ - ۱۴ ۱۹در نشست با پیمانکاران انجام میشود بررسی روند پیشرفت فازهای پارس جنوبی با حضور لاریجانی
در نشست با پیمانکاران انجام میشودبررسی روند پیشرفت فازهای پارس جنوبی با حضور لاریجانیرئیس مجلس شورای اسلامی از بررسی روند اجرای پروژههای در دست اجرای پارس جنوبی خبر داد به گزارش خبرگزاری فارس از عسلویه علی لاریجانی عصر امروز در جمع خبرنگاران در فرودگاه عسلویه اظهار داشت پارسمرجعیت عراق؛ سدی محکم پیش روی تکفیری ها
مرجعیت عراق سدی محکم پیش روی تکفیری ها تهران- ایرنا- تروریست های اجاره ای که با دامن زدن به جنگ رسانه ای و روانی تلاش می کردند طرح پشتیبانان خود را در عراق عملی سازند اکنون با ورود مرجعیت به عرصه و یکپارچگی علمای شیعه و سنی دچار ناکامی شده اند بسیاری از رسانه های کشورهای مخالفنشست منطقه ای نمایندگان هفتمین دوره مجلس دانش آموزی برگزار شد
به میزبانی سازمان دانش آموزی شهر تهران نشست منطقه ای نمایندگان هفتمین دوره مجلس دانش آموزی برگزار شد خبرگزاری پانا گردهمایی منطقه ای نمایندگان هفتمین دوره مجلس دانش آموزی به میزبانی شهر تهران برگزار شد ۱۳۹۳ دوشنبه ۹ تير ساعت 12 46 به گزارش سرویس آموزش و پرورش پانا این نشست باپیشروی ارتش عراق در همه مناطق تلعفر
پیشروی ارتش عراق در همه مناطق تلعفر خبرنگار شبکه المیادین لبنان در عراق گزارش داد ارتش این کشور در همه مناطق شهر تلعفر تروریسته ای بعثی را عقب رانده است به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران شبکه المیادین لحظاتی پیش در خبری فوری گزارش داد ارتش عراق در مناطق مختلف شهراستان صلاح الدین در آستانه پاکسازی/نخستین نشست مجلس جدید عراق فردا
استان صلاح الدین در آستانه پاکسازی نخستین نشست مجلس جدید عراق فردا ارتش عراق ضد حمله برای بازپس گرفتن شهر تکریت از دست تروریستهای داعش تدارک دیده است به نظر می رسد اقدام روسیه در تحویل هواپیماهای جنگی به عراق در تقویت روحیه نیروهای ارتش عراق نقش مهمی ایفا کرده است به گزارش پایگپیشروی ارتش در شمال عراق
پیشروی ارتش در شمال عراق کد خبر ۴۱۰۲۰۲ تاریخ انتشار ۰۲ تير ۱۳۹۳ - ۰۱ ۳۳ - 23 June 2014 کیهان نوشت نیروهای مسلح عراق به تروریستهای داعش در شمال این کشور ضربات سنگینی وارد آوردند و پیشروی خود را در استان صلاحالدین آغاز کردند به گزارش خبرگزاریها دیروز مراکز تجمع شبه نظامیان ددر بیانیه ششمین نشست مشترک کمیسیونها و هیئت رئیسه مجلس خبرگان تاکید شد وحدت شیعه و سنی ضامن یکپارچگی در کشور
در بیانیه ششمین نشست مشترک کمیسیونها و هیئت رئیسه مجلس خبرگان تاکید شدوحدت شیعه و سنی ضامن یکپارچگی در کشور عراق استاعضای هیئت رئیسه و رؤسای کمیسیونهای مجلس خبرگان رهبری در پایان ششمین نشست مشترک خود با صدور بیانیهای بر وحدت شیعه و سنی و وحدت اقوام مختلف و اقلیتهای دینی عراقمخالفت رئیس مجلس نمایندگان آمریکا با همکاری واشنگتن با تهران برای حل بحران عراق
مخالفت رئیس مجلس نمایندگان آمریکا با همکاری واشنگتن با تهران برای حل بحران عراقجان بوینر رئیس مجلس نمایندگان آمریکا میگوید همکاری کشورش با ایران برای حل بحران امنیتی عراق پیام نادرستی به متحدان واشنگتن در منطقه میفرستد به گزارش خبرگزاری فارس جان بینر رئیس مجلس نمایندگان آمرجلیلی در نشست بررسی اندیشه سیاسی اسلام: پیشگیری از گمراهی یکی از کار ویژههای دولت اسلامی است
جلیلی در نشست بررسی اندیشه سیاسی اسلام پیشگیری از گمراهی یکی از کار ویژههای دولت اسلامی استعضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه پیشگیری از گمراهی یکی از کار ویژههای دولت اسلامی است گفت اگر گفتیم این گونه مباحث کارویژه دولت است به این معنا نیست که مردم بگویند پس ما دیگر وظیفبا موافقت نمایندگان مجلس کلیات طرح افزایش نرخ باروری و پیشگیری از کاهش رشد جمعیت تصویب شد
با موافقت نمایندگان مجلسکلیات طرح افزایش نرخ باروری و پیشگیری از کاهش رشد جمعیت تصویب شدنمایندگان مجلس با ۱۰۶ رأی موافق کلیات طرح افزایش نرخ باروری و پیشگیری از کاهش رشد جمعیت را به تصویب رساندند به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنیمجلس نمایندگان آمریکا روند مذاکرات هستهای با ایران را بررسی کرد
مجلس نمایندگان آمریکا روند مذاکرات هستهای با ایران را بررسی کردکمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا روز سهشنبه با جلسه استماعی با حضور نمایندگان دولت وضعیت مذاکرات هستهای با ایران را مورد بررسی قرار داد به گزارش خبرگزاری فارس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا روز سنشست منطقه ای نمایندگان هفتمین دوره مجلس دانش آموزی
به میزبانی سازمان دانش آموزی شهر تهران نشست منطقه ای نمایندگان هفتمین دوره مجلس دانش آموزی خبرگزاری پانا گردهمایی منطقه ای نمایندگان هفتمین دوره مجلس دانش آموزی به میزبانی شهر تهران 4 خرداد ماه در تهران برگزار می شود ۱۳۹۳ سه شنبه ۳ تير ساعت 10 24 به گزارش خبرگزاری پانا نشست منسنای آمریکا با حضور نمایندگان دولت وضعیت عراق را بررسی میکند
سنای آمریکا با حضور نمایندگان دولت وضعیت عراق را بررسی میکندمجلس سنای آمریکا برای بررسی وضعیت عراق جلسه استماعی را با حضور نمایندگان دولت برگزار میکند به گزارش خبرگزاری فارس مجلس سنای آمریکا برای بررسی وضعیت عراق جلسه استماعی را با حضور نمایندگان دولت برگزار میکند انتهای-
گوناگون
پربازدیدترینها