واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
سفیر سابق ایران در اردن و لبنان: کشورهای حامی گروه های تکفیری درصدد مقابله با نفوذ ایران در منطقه هستند تهران- ایرنا- سفیر سابق ایران در اردن و لبنان با بیان اینکه از اعتقادات مذهبی مردم منطقه به شیوه غیرمشروع استفاده می کنند، گفت: کشورهای حامی گروه های تکفیری و تروریستی از نفوذ و قدرت ایران در منطقه نگرانند و درصدد مقابله با آن هستند.
«محمد ایرانی» روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا درپاسخ به سوالی درباره دلایل شکل گیری و گسترش جریانات تکفیری در خاورمیانه اظهار داشت: جریانات افراطی و خشونت گرا شکل گرفته در منطقه اگرچه عمده شعار خود را بر مقابله طایفه ای ، دفاع از یک جریان و فعالیت یک مذهب علیه مذهب دیگر قرار داده اند، اما اگر دقت کنیم در می یابیم که این حرکت ها اصالت ندارند و تنها ظاهر برخورد طایفه ای و مذهبی به خود گرفته اند.
وی افزود: عوامل سیاسی این جریانات تکفیری به دنبال تحریک کردن مردم و گروه های سیاسی هستند که دغدغه مذهب و نگرانی از دست دادن آن را دارند.
این تحلیلگر مسایل خاورمیانه خاطرنشان کرد:آنها مذهب را ابزاری می کنند، برای جذب مخاطبان بیشتر و برای حمایت مردمی که دلمشغولی آنها مسائل اعتقادی است و از این ابزار به شیوه غیرمشروع استفاده می کنند.
ایرانی اضافه کرد: اما آنچه مشخص است در پس این جریانات گروه ها و کشورهایی هستند که توانایی حضور مستقیم و رویارویی برگرفته از نفوذ قدرتمند در منطقه را ندارند و می خواهند به این ترتیب نقش سیاسی ایفا کنند.
سفیر سابق ایران در اردن افزود: چرا که واقعیت این است که کشورهای منطقه به دنبال ایجاد حوزه نفوذ برای خود هستند تا از قدرت منطقه ای بهره ببرند و امکان دستیابی به منافع خود را بیشتر فراهم کنند.
وی ادامه داد:اما برخی از این کشورها به دلیل نداشتن ایدئولوژی مشخص، توانایی نفوذ و تاثیرگذاری مستقیم بر افکار مردم را ندارند؛ بنا بر این، تلاش می کنند با ابزارهای تخریبی به جنگ روانی دست بزنند.
به گفته ایرانی، بسیاری از کشورهای حامی گروه های افراط گرا،از امکانات مالی فراوانی برخوردارند و با ایجاد جنگ طایفه ای شیعه و سنی حرکت خود را شکل می دهند و درصدد دستیابی به اهداف خود هستند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی یادآورشد: آنچه که اشاره شد یکی از دلایلی است که امروز ما در کشور عراق که سالها با مذاهب، طایفه ها و دیدگاه های متنوع زندگی کرده اند، شاهد شکاف هستیم؛ شکافی که تا امروزمشابه آن وجود نداشته است.
سفیر سابق ایران در لبنان،درباره دیگر دلایل شکل گیری جریانات افراط گرا و خشونت طلب در خاورمیانه گفت: علاوه براین ، باید به اشتباهات طرف مقابل که نیروهای افراطی علیه آنها فعالیت می کنند نیز اشاره کرد. درطرف مقابل، برخوردهای غیرصحیح هم برای مقابله با افراط دراین منطقه، باعث تحریک می شود.
وی با بیان اینکه ما در منطقه ای زندگی می کنیم که آبستن بحران است، توضیح داد: کشورهایی که نگاه اصلی آنها همگرایی است بخوبی می دانند که از وجود اختلافات دینی و مذهبی تنها دشمنان سود می برند ،از این رو آنها تلاش می کنند شیوه های برخورد خود را اصلاح کنند و راهکارهای منجر به همگرایی و همسویی را پیش بگیرند.
کارشناس مسائل خاورمیانه درباره فعالیت گروه تروریستی داعش در عراق عنوان کرد: بعد از سقوط رژیم صدام حسین و همچنین بعد از خروج نیروهای آمریکایی از عراق خود به خود شرایط در این کشور تغییر کرد.
وی اضافه کرد : با خروج آمریکایی ها خلائی ایجاد شد که همه کشورهای منطقه به دنبال یافتن حوزه نفوذی در عراق برای حمایت از منافع خود بودند.
این کارشناس مسائل سیاسی عنوان کرد: به طور طبیعی ایران با توجه به تجریه تلخ رژیم صدام و همچنین خشونت اعمال شده نسبت به شیعیان جنوب عراق، نفوذ بیشتری در این کشور پیدا کرد. به طور طبیعی این نفوذ قابل پذیرش بسیاری از کشورها نبود و بسیاری از کشورهای منطقه درصدد جلوگیری از نفوذ ایران برآمدند.
ایرانی گفت: البته نباید فراموش کرد که این تلاش ها در پی رویارویی نیروهای مخالف و دولت سوریه و جنگ سه ساله در این کشور بیش از پیش شدت گرفت.
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه افزود: وجود مرزهای مشترک بین سوریه و عراق و فعالیت گروه های تروریستی در خاک سوریه ، امکان تردد این نیروها و انتقال افراد مسلح را به هر دو کشور فراهم کرده است.
سیام4**9173**1449
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
10/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]