واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: ره صد ساله يك شبه طي نشد!
ورزش ايــــران سالهاست با پديده دوپينگ روبهرو است و رواج اين پديده تقبيح شده براي امروز و ماههاي گذشته نيست.
ورزش ايــــران سالهاست با پديده دوپينگ روبهرو است و رواج اين پديده تقبيح شده براي امروز و ماههاي گذشته نيست. در سالهاي گذشته ورزشكاراني در رشتههاي مختلف ورزشي بودهاند كه با استفاده از داروهاي نيروزا سعي كردهاند راه صد ساله را يك شبه بروند كه در بين آنها، نامهاي سرشناسي هم ديده ميشود، نامهايي كه وقتي اسمشان به عنوان دوپينگي اعلام ميشد خيليها انگشت به دهان ميماندند.
وزنه برداري: از توتونچي تا حسيني!
قدرتي بودن ورزش وزنهبرداري استفاده از مواد نيروزا و ممنوعه را در آن افزايش داده و همين سبب شده است تا اين رشته ورزشي هم در بعضي از مسابقات آلوده به دوپينگ شود. اوايل دهه 70 شمسي، مرحوم رمضـــانعلي تيموري وزنهبردار دسته فوق سنگين تيم ملي به دليل مثبت اعلامشدن نمونه دوپينگش، چند صباحي را دور از دنياي قهرماني ماند. تلخترين آن هم به پنج سال پيش بر ميگردد، سال 88 و بعد از مسابقات جهاني وزنه برداري در كره بود كه دوپينگ 9وزنهبردار ايراني همه را در شوك فرو برد. زماني كه مأموران آژانس جهاني مبارزه با دوپينگ (وادا) در محل اردوي تيم ملي حضور يافتند و از همه وزنهبرداران حاضر در اردو تست گرفتند. تستي كه در نهايت به مثبت اعلامشدن نمونه 9وزنهبردار حاضر در اردو انجاميد. سرشناسترين ناكام وزنهبرداري سعيدعلي حسيني، وزنهبردار دسته فوق سنگين است. اما حسيني كه پيش از اين نيز يك بار ديگر دوپينگي اعلام شده بود با مثبت اعلامشدن مجدد تستش ابتدا به صورت مادامالعمر و سپس با اعتراض به حكم در مجامع بينالمللي به 12 سال محروميت محكوم شد.
كشتي: علي اكبري و محروميت مادامالعمر
كشتي هم از ديگر رشتههايي است كه از پديده دوپينگ در امان نبوده است. در حالي كه در دهه 60 و 70 كشتيگيران سرشناسي چون محمدرضا توپچي و كيومرث رجبي در دام دوپينگ گرفتار شده بودند، در رقابتهاي جهاني سال 1993 عباسجديدي كشتيگير دسته 90 كيلوي وقت تيم ملي كه به مدال طلاي رقابتهاي جهاني دست يافته بود، با مثبت اعلامشدن نتايج تستش دو سال محروم شد. پيش از المپيك آتن هم بود كه خبر مثبت اعلامشدن دوپينگ مهدي حاجيزاده ستاره وقت تيم ملي كشتي آزاد همه را غافلگير كرد؛ خبري كه در ادامه و پس از كش و قوس فراوان به اينجا ختم شد كه تنها نمونه A حاجيزاده مثبت بوده و نمونه B او منفي بوده است. با اين حال حاجيزاده در المپيك آتن شركت كرد و به توفيقي دست نيافت. هفت سال بعد از المپيك آتن باز هم كشتي ايران درگير دوپينگ شد و اين بار دو ماه پيش از مسابقات جهاني كشتي فرنگي در تركيه بود كه مأموران وادا در خانه كشتي حاضر شدند و پس از چندي اعلام شد بابك قرباني و اميرعلي اكبري دو ستاره كشتي ايران دوپينگي هستند و هر يك به دو سال محروميت محكوم شدند و دو ستارهاي كه به گفته خيليها شانس كسب طلاي جهاني براي ايران بودند خانه نشين شدند. قرباني به گفته نزديكانش به دنبال مثبت اعلامشدن دوپينگش به شدت عصبي شده بود، در نهايت طي يك نزاع به اتهام قتل دستگير شد و هم اكنون در زندان به سر ميبرد. امير علي اكبري هم پس از پايان دو سال محروميتش، سال 2013 دوباره به عرصه كشتي برگشت. او در رقابتهاي قهرماني جهاني 2013 توانست ايران را براي اولين بار در سنگين وزن در رشته فرنگي صاحب مدال طلاي جهان كند اما آزمايش دوپينگ او اين بار هم مثبت از آب در آمد تا هم مدال طلايش پس گرفته شود و هم به صورت مادامالعمر از كشتي گرفتن محروم شود. البته اين بار علي اكبري با حضور در يك برنامه تلويزيوني خودش را قرباني مافياي فيلا عنوان كرد و گفت كه روحش هم از دوپينگ خبر ندارد.
فوتبال: از دوپينگ دروازهبان ذخيره تا مسي!
فوتبال ايران هم عاري از دوپينگ نبوده است. در فصل 75 ـ 1374 پرسپوليس با سرمربيگري استانكو در جام باشگاههاي آسيا شركت كرد. در اين بازيها و آزمايشهايي كه زير نظر AFC برگزار شد جواب آزمايش دوپينگ فرشاد فلاحتزاده و نعيم سعداوي مثبت اعلام شد. البته اين دو نفر زير بار اين اتهام نرفتند و تقصير را به گردن گوشتهايي كه مصرف ميكردند، انداختند. مهدي واعظي اولين فوتباليست ايران بود كه دوپينگ او توسط كميته مبارزه با دوپينگ ايران شناسايي شد. او در اردوي تيم ملي تست داد و جواب مثبت بود. به اين ترتيب واعظي تيم ملي و جام جهاني 2006 آلمان را از دست داد. واعظي در آينده بازهم محروم شد. پس از واعظي حميد شفيعي بازيكن سپاهان ديگر بازيكن دوپينگي فوتبال ايران بود. پس از او حامد كاويانپور لژيونر فوتبال ايران در ليگ تركيه بود كه به جرم دوپينگ محروم شد و برگشت خورد و بار ديگر در ليگ نهم حرفهاي و دوران مربيگري حميد استيلي در استيل آذين بود كه جواب آزمايش دوپينگ او مثبت اعلام شد اما بعد از آن به دليل وجود ناخن در نمونه جواب از اعتبار ساقط شد! در ليگ هفتم حرفهاي هم كه وينگو بگوويچ، سرمربي پاس همدان بود، دو بازيكن اين تيم به اتهام دوپينگ محروم شدند. سعيد دقيقي و امير ابوچا دوپينگيهاي پاس معرفي شدند، علي مولايي بازيكن مس و عباس قاسمي دورازهبان سابق ذوبآهن از ديگر دوپينگيهاي فوتبالي هستند.
نویسنده : سعيد احمديان
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۰ تير ۱۳۹۳ - ۱۷:۳۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]