واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
اعتیاد،آتش زیرخاکستر یاسوج - ایرنا - اعتیاد که از آن بلای خانمانسوز و آسیب اجتماعی تعبیر می شود، چون آتش زیرخاکستر روز به روز تارنمایی سلامت زندگی شمار زیادی از افراد مبتلا به این آفت افسونگر را خاکستر می کند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، چه بسیارند جوانانی که پس از تحمل سختی های فراوان و صرف هزینه های هنگفت به مدارج عالی تحصیلی رسیده اند ولی به دلیل گرفتار شدن در دام اعتیاد به مواد مخدر به نیروی بی مصرف تبدیل شدند.
مراجعه 10هزار نفر به مراکز ترک اعتیاد استان کوچک کهگیلویه وبویراحمد در سال گذشته بیانگر رو به ازدیاد بودن اعتیاد در جامعه است،مقوله ای که تهدیدی جدی برای سلامت نسل جوان و نوجوان محسوب می شود.
کم نیست والدینی که با هزاران اُمید و آرزو فرزند (دختر) بزرگ کردند تا او را به خانه بخت بفرستند و شاهد خوشبختی اش باشند ولی به دلیل ازدواج با یک فرد معتاد نگون بخت شدند.
اعتیاد یک بیماری اجتماعی است که عوارض جسمی و روانی غیرقابل جبران متعددی دارد و تا زمانی که به دلایل گرایش فرد به مصرف مواد مخدر توجه نشود درمان آن تنها برای مدت اندکی نتیجه بخش خواهد بود.
اعتیاد جزو مهمترین مشکلات اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی است که عوارض ناشی از آن تهدید جدی برای جامعه محسوب شده و عاملی برای رکود احتماعی در زمینه های مختلف است.
اعتیاد به عنوان یک آسیب اجتماعی هیچگاه به طور کامل ریشه کن نمی شود ولی با تدبیر، اندیشه و تلاش مخلصانه می توان آن را تا حد قابل ملاحظه ای کنترل کرد.
ویرانگری های ناشی از اعتیاد به مواد مخدر زمینه ساز سقوط بسیاری از ارزش ها و هنجارهای فرهنگی و اخلاقی شده و سلامت جامعه را به طور جدی به مخاطره می اندازد.
پدیده شوم قاچاق مواد مخدر بیش از آنکه فعالیتی سوداگرانه، تجاری و اقتصادی باشد ابزاری کارآمد، موثر و راهبردی برای گسترش نظام سلطه صاحبان قدرت دنیا بر کشورهای توسعه نیافته است.
تحلیلگران مسایل سیاسی و اجتماعی معتقدند که مواد مخدر مهمترین عامل برای به تباهی کشاندن و انحطاط اخلاقی جوامع به شمار می رود.
13 نوع ماده مخدر تاکنون شناسایی شده که شامل تریاک، هرویین، حشیش، مورفین، شیشه (کریستال)، اکستازی، کراک، کوکایین، ال.اس.دی، ترامادول، زیتالین، الکل و متادون است.
تریاک در مقایسه با سایر مواد مخدر خام ترین و کم تاثیرترین نوع محسوب می شود و مایعی شیرمانند است که از گیاه کال خشخاش به دست می آید.
هرویین از واژه یونانی هیرو به معنای قهرمان گرفته شده و نوع خالص آن پودری سفیدرنگ و نوع ناخالص نیز کرم رنگ و یا قهوه ای روشن است.
حشیش یک نوع ماده مخدر است که از زمان های بسیار قدیم تاکنون برای خروج از حالت تعادل طبیعی مورد استفاده بشر بوده و از درختچه ای به نام شاهدانه به دست می آید.
مورفین از تریاک استخراج می شود و یا به طور مستقیم از ساقه خشخاش به دست می آید که به صورت پودری کریستالی به رنگ قهوه ای روشن یا سفید است.
مورفین به شکل های قرص، کپسول، پودر یا محلول عرضه شده و از طریق خوراکی، کشیدن از راه مجاری تنفسی و تزریق زیر پوستی و داخل سیاهرگی استفاده می شود.
شیشه یا کریستال امروزه یکی از مواد مخدر پرمصرف بوده و دلیل نامگذاری این ماده آن است که شکل ظاهریش در برخی حالات شبیه خرده شیشه یا تکه های کوچک یخ می شود.
مصرف شیشه یا کریستال به صورت تدخین یا کشیدنی بوده و برای استفاده از آن ابزار مخصوصی به نام پایپ وجود دارد که شبیه چپق شیشه ای است.
اکستازی جزو داروهای شیمیایی بوده که دارای اثر محرک زایی و توهم زایی است و به صورت قرص یا کپسول تولید می شود و مهمترین عوارض مصرف آن نیز شامل اختلالات بینایی، حرکات غیرطبیعی چشم، ساییدن دندان ها به یکدیگر، افزایش ضربان قلب، فشار خون و دمای بدن، لرزش، اضطراب و نگرانی، اختلال خواب، تندخویی و بی قراری است.
کراک از مواد مخدر جدید به شمار می رود که به دلیل نداشتن بو و سهولت در مصرف روز به روز در حال گسترش بوده و عوارض اصلی مصرف آن عصبانیت، پرخاشگری، چرت زدن شدید، عرق کردن، تهوع و استفراغ است.
عوارض مصرف کوکایین شامل توهمات شنیداری، تندخویی، بی قراری و اختلالات رفتاری است.
آثار مصرف ال.اس.دی به میزان مصرف و محیط بستگی داشته و به طور معمول بین 30 تا 60 دقیقه پس از استفاده ظاهر می شود و حدود شش تا 12 ساعت نیز به طول می انجامد.
توهمات دیداری و شنیداری، نقصان درک زمان، احساس معلق بودن و احساس فاصله بین اشیاء از عوارض اصلی مصرف ال.اس.دی است.
عمده ترین مصرف کنندگان ترامادول افرادی هستند که از این دارو به عنوان جایگزین مواد مخدر، برای ترک آن و یا به منظور کاهش عوارض قطع مواد مصرفی استفاده می کنند ولی غافلند که مصرف این دارو نه تنها هیچ مشکلی را برطرف نمی کند بلکه موجب تحمل عوارض ناشی از این سوء مصرف و جایگزینی مخرب نیز خواهد شد.
از مهمترین عوارض مصرف ترامادول می توان به اختلال در سیستم تنفسی، کلیه و کبد اشاره کرد.
برخی افراد برای بیدار ماندن در شب های امتحان و حفظ تمرکز خود در طولانی مدت به جای مصرف قهوه و چای از قرص ریتالین استفاده می کنند.
عوارض مصرف ریتالین می تواند در حد کوکایین باشد و مدت اثر آن نیز بین چهار تا شش ساعت است.
ریتالین به شکل خوراکی یا تدخین استفاده می شود و عوارض اصلی آن شامل کاهش اشتها و سوء تغذیه، لرزش عضلات، نامنظم شدن ضربان قلب و تنفس و بروز حالت های سوء ظن، توهم و هذیان است.
الکل خالص مایعی شفاف است و تضعیف کننده سیستم مرکزی اعصاب بوده که جزو آرام بخش ها و سستی زاها به شمار می رود.
آثار مصرف الکل به میزان نوشیدن، وضعیت جسمانی و روانی مصرف کننده و وزن بدن او بستگی دارد و استفاده از آن موجب نوعی آرامش و سرخوشی کاذب می شود ولی پس از مدتی عوارض آن شامل ناهماهنگی در حرکات عضلات، کندی واکنش، تشدید حالت تهاجمی و پرخاشگری، سوزش قلب، کرختی، بی حس شدن اعضای بدن و افزایش ادرار بروز می کند.
متادون از مواد مخدر مصنوعی جدید است که به صورت قرص، شربت و آمپول استفاده می شود و می تواند خماری و اشتیاق به مصرف هرویین را تا 24 ساعت کنترل کند.
مهمترین عوارض مصرف متادون شامل خواب آلودگی، گیجی، ضعف، ناخوشی، خشکی دهان، یبوست، اختلال دریچه پروستات، نوسان تنفسی و تاخیر در ادرار است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استانداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: ایران مهمترین کشور جهان است که با روش ها و ابزارهای مختلف در زمینه مبارزه، آموزش، درمان، حمایت های اجتماعی و پیشگیری از مصرف مواد مخدر به طور جدی فعالیت می کند.
سید ناصر رضایی افزود: تاکنون سه هزار و 760 نفر برای مبارزه با مواد مخدر در کشور شهید شده اند که سهم کهگیلویه و بویراحمد از این تعداد 12 نفر است.
وی بیان کرد: 12 هزار نفر در کشور در راه مبارزه با مواد مخدر جانباز شده اند که این تعداد در کهگیلویه و بویراحمد بیش از 20 نفر است.
رضایی اظهار کرد: اقدامات مهمی از سوی برخی دستگاه های اجرایی کهگیلویه و بویراحمد برای تحقیق و ارایه آموزش در زمینه کاهش مصرف مواد مخدر در این استان انجام شده که امید است با جدیت تداوم یابد.
وی عنوان کرد: با توجه به تنوع در تولید و عرضه انواع مواد مخدر در دنیا اقدامات جدید و به روز برای مقابله با این آسیب اجتماعی در کشور و کهگیلویه و بویراحمد انجام می شود.
رضایی با تاکید بر لزوم اطلاع رسانی و آگاهی بخشی گسترده برای کاهش گرایش به مصرف مواد مخدر در کهگیلویه و بویراحمد، ابراز داشت: تهیه و توزیع انواع مواد افیونی از توطئه های مهم دشمنان برای فروپاشی نظام خانواده در ایران است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استانداری کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به افزایش روزافزون انواع مواد مخدر در دنیا، افزود: آسیب های اجتماعی ناشی از مصرف مواد مخدر در جوامع مختلف در حال افزایش است.
مدیرکل بهزیستی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به پیامد های اجتماعی مواد مخدر درجامعه می گوید: به 44 مرکز ترک اعتیاد این استان سال گذشته 10 هزار نفر معتاد برای درمان به مراجعه کرده است.
فضل الله اتابک ابراز داشت: از این تعداد مراکز ترک اعتیاد یک مورد ویژه زنان است که در مرکز استان قرار دارد
فرمانده نیروی انتظامی کهگیلویه و بویراحمد نیز از کشف و ضبط 755 کیلو و 568 گرم انواع مواد مخدر در سه ماه اول امسال در استان و افزایش 81 درصدی این میزان کشف نسبت به مدت مشابه سال 92 خبر داد.
سردار غلامعباس غلامزاده گفت: این میزان مواد مخدر شامل 480 کیلو و 560 گرم تریاک، 266 کیلو و 772 گرم حشیش، پنج کیلو و 491 گرم ماری جوانا، 518 گرم هروئین معمولی، 181 گرم شیشه و دو کیلو و 46 گرم سوخته و شیره تریاک بوده است.
وی تعداد باندهای منهدم شده تهیه و توزیع مواد مخدر در سه ماه نخست امسال در کهگیلویه و بویراحمد را 16 مورد اعلام کرد و افزود: در این مدت 91 قاچاقچی، 109 توزیع کننده، 17 حمل کننده و 211 نگهدارنده مواد مخدر در استان دستگیر و تحویل مراجع قضایی شدند.
غلامزاده با اشاره به اینکه در سه ماه اول امسال 46 دستگاه انواع خودروی قاچاقچیان مواد مخدر در کهگیلویه و بویراحمد توقیف شد، بیان کرد: تعداد باندهای متلاشی شده تهیه و توزیع مواد مخدر در استان در این مدت در مقایسه با مدت مشابه پارسال 43 درصد افزایش داشته است.
گزارش از منصور زرگر
7535/671
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
08/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]