واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
رفت و آمدهای بی سروصدا میان اسلام آباد و واشنگتن تهران - ایرنا - یک مقام ارشد آمریکا اخیرا در گفت و گویی با ˈواشنگتن تایمزˈ تایید کرد که ژنرال «مارتین دمپسی» رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا و ژنرال «رشاد محمود» همتای پاکستانی وی دیدارهایی با یکدیگر در پنتاگون و دیگر مراکز مهم دولتی آمریکا برای بازسازی روابط میان اسلام آباد-واشنگتن انجام داده اند.
براساس گزارش سایت اینترنتی شبکه خبری پاکستانی ˈجیوˈ، یک مقام رسمی که به دلیل حساسیت موضوع خواست نامش فاش نشود، دیدار مارتین دمپسی و رشاد محمود را نخستین دیدار روسای ستادهای مشترک ارتش دو کشور از سال 2007 (1386) تاکنون اعلام کرده است.
براساس این گزارش، مقامات پنتاگون از نیمه دوم سال 2013، تقریبا از زمان شروع نخست وزیری نواز شریف در پاکستان، همواره مشتاق بازسازی روابط نظامی آمریکا با پاکستان بوده اند.
سال گذشته، مدت کوتاهی پس از انتخاب نواز شریف به عنوان نخست وزیر پاکستان، ژنرال اشفق پرویز کیانی فرمانده وقت ارتش پاکستان و همچنین ژنرال خالد شمیم رییس وقت ستاد مشترک ارتش این کشور از کار برکنار شدند.
در گزارشهای منشتر شده از دیدار مخفیانه ژنرال دمپسی و ژنرال محمود چیزی در باره این موضوع که آیا در این دیدار در باره از سرگرفته شدن حملات پهپادهای آمریکایی در پاکستان صحبتی شده یا نه، دیده نمی شود.
حملات مرگبار پهپادهای آمریکایی در مناطق مختلف پاکستان که طی شش ماه اخیر تقریبا متوقف شده بود، از روزهای اخیر دوباره از سرگرفته شده است.
آمریکا اگرچه مدعی است که پهپادهای ویرانگر آن صرفا شبه نظامیان تروریست را هدف قرار می دهد اما موج گسترده و مکرر اعتراض مردم پاکستان به این حملات، حکایت از این واقعیت دارد که مردم عادی ازجمله زنان و کودکان بیشترین قربانیان حملات پهپادها بوده اند.
** تمایل پاکستان به تقویت همکاریهای نظامی با روسیه
رایزنیهای بی سر و صدای رییس ستاد مشترک ارتش پاکستان با همتای آمریکایی اش در پنتاگون در شرایطی انجام شد که تحولات اخیر میان اسلام آباد و مسکو، حکایت از تمایل پاکستان به تقویت همکاریهای نظامی با روسیه دارد.
اخیرا روسیه با فروش تعدادی بالگرد نظامی پیشرفته ام.آی – 35 به پاکستان موافقت کرده و درصورتی که این توافق میان مسکو و اسلام آباد عملی شود، می توان چند دهه تحریم فروش تجهیزات دفاع و نظامی روسیه علیه پاکستان را پایان یافته تلقی کرد؛ تحریمهایی که تاریخچه آن به زمان جنگ سرد میان کرملین و کاخ سفید باز می گردد.
کارشناسان توافق اسلام آباد و مسکو را برای فروش بالگردهای نظامی به پاکستان را آغاز فصلی تازه در همکاریهای نظامی و دفاعی میان روسیه و پاکستان می دانند.
با توجه به این مهم که پاکستان یکی از هم پیمانان آسیایی آمریکا محسوب می شود و واشنگتن بطور طبیعی تمایلی به بهبود روابط مسکو-اسلام آباد ندارد، به نظر می رسد حضور رییس ستاد مشترک ارتش پاکستان در پنتاگون، بخشی از تلاش واشنگتن برای حفظ این هم پیمان آسیایی و مانع تراشی در مسیر بهبود روابط اسلام آباد-مسکو باشد.
** پاکستان و دیپلماسی جدید
نواز شریف نخست وزیر پاکستان که سال گذشته به این سمت انتخاب شد، بارها اعلام کرده است که سیاست خارجی دولت اسلام آباد براساس گسترش روابط با همه کشورها استوار است.
سفر رییس ستاد مشترک پاکستان به واشنگتن و دیدارهای نه چندان عادی وی با همتای آمریکایی اش، می تواند تفسیری از این رویکرد دولت نواز شریف در زمینه سیاست خارجی باشد.
سفر اخیر و تاریخی نواز شریف به هند و شرکت در مراسم تحلیف نارندار مودی نخست وزیر جدید این کشور نیز موضوع دیگری است که نشان از جدیت و اراده بالای نواز شریف برای عملی کردن یک دیپلماسی پویا و گسترش روابط با همه کشورها دارد.
همچنین نواز شریف در جریان سفر اخیرش به تهران تصریح کرد که اسلام آباد مصمم به گسترش روابط با همه کشورها است و هرگز به دنبال این نیست که روابط خود با یک کشور را قربانی روابط با کشور دیگر کند.
دولت کنونی پاکستان اگرچه تصمیم به برداشتن گامهای بزرگ در زمینه گسترش روابط همه جانبه با کشورهای مختلف جهان ازجمله بهبود همزمان روابط با قدرتهایی چون آمریکا، روسیه و هند گرفته است، اما وجود مشکلات جدی و چالشهای داخلی مانند طالبان، بحران اقتصادی و بحران انرژی در این کشور، مسیری دشوار را پیش روی نواز شریف برای برداشتن گامهای بلند قرار داده است.
آساق**1723**1577
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
02/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]