واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
داعش در عراق/ آیا سایس پیکوی جدید در راه است؟ تهران - ایرنا - با آغاز بحران سوریه در سال 2011 و با کمک های غرب و برخی کشورهای عربی، سیل تروریست ها به سمت سوریه روان شد که با مقاومت مردم و ارتش این کشور طی بیش از 3 سال و شکست چشمگیر تروریست ها، رویکرد اقدامات تروریستی گروهک داعش (به عنوان یکی از گروهک های تروریستی حاضر در سوریه) به سمت اقدامات تروریستی در عراق تغییر جهت داد.
اکنون حدود 10 روز است که گروهک تروریستی داعش مردم و حکومت عراق را هدف قرار داده و با جنایات فراوان موجب ناامنی این کشور شده است.
این در حالی است که روزنامه تایمز در گزارشی تأکید کرد: بعد از انتشار گزارش هایی درباره اقدامات وحشیانه داعش در سوریه، تا حدودی از میزان پول ها و کمک ها به این گروهک کاسته شد؛ اما هم اکنون این کمک ها دوباره از سرگرفته شده و داعش به یکی از ثروتمندترین گروه ها تبدیل شده است. تایمز می نویسد: داعش دارای حساب های بانکی به ارزش یک میلیارد و دویست میلیون پوند است، و درحال نزدیک شدن به استقلال مالی است. براساس این گزارش، این دارایی ها از طریق حواله های بانکی و بسته های اسکناس در کویت و قطر جمع آوری می شود و سپس از طریق مرزها به ترکیه منتقل می شود.
نگاهی به اوضاع شهرهای عراق در سایه حملات داعش
پس از حمله شدیدی که تکفیری ها آغاز کرده اند شهرهای اصلی عراق در شرایط دشواری به سر می برند و در ادامه جزئیاتی از اوضاع این شهرها و مناطق ارائه داده می شود:
* موصل (380 کیلومتری شمال بغداد): دومین شهر بزرگ عراق و اولین شهری است که به دست تروریست ها افتاد. صدها هزار تن از ساکنان این شهر که حدود یک میلیون تن در آن سکونت دارند به مناطق دیگر گریخته اند و گزارش های ضد و نقیضی در خصوص کسانی که همچنان در داخل موصل هستند وجود دارد. برخی مدعی هستند که برخی از ساکنان موصل از داعشی ها استقبال کرده اند و گزارش های دیگر حاکی از این است که مردم موصل تحت فشار شدید گروه های افراطی قرار گرفته اند.
* تکریت (160 کیلومتری شمال بغداد): بزرگترین شهر استان صلاح الدین که در گذشته پایگاه صدام بود. تکریت دومین شهری است که پس از موصل به دست تروریست ها افتاد و افراد مسلح آن را مقر خود کرده و برای ادامه پیشروی های خود به سمت جنوب عراق صدها زندانی را آزاد کردند. نیروهای عراقی دست به حملات هوایی به کاخ های صدام زده اند که افراد مسلح در آن مخفی شده اند. صدام در گذشته از این کاخ ها برای استقبال از مهمان های خارجی خود استفاده می کرد.
* بعقوبه (60 کیلومتری شمال شرق بغداد): افراد مسلح برای چند ساعت سه منطقه در بعقوبه را تحت تصرف خود درآوردند که اهل تسنن و تشیع ساکن آن بوده و بزرگترین شهر استان دیالی به شمار می آید اما نیروهای امنیتی عراقی توانستند تروریست ها را بیرون برانند. 44 زندانی نیز در داخل مرکز پلیس در مرکز این شهر در جریان درگیری ها کشته شدند.
* بیجی (200 کیلومتری شمال بغداد): نیروهای عراقی پس از درگیری های مسلحانه با تروریست ها توانستند پالایشگاه بیجی را به صورت کامل تحت کنترل خود درآورند اما حملات این تروریست ها به این پالایشگاه باعث شده است که تاجران جهانی نفت احساس نگرانی کنند و این افراد رخدادها و میزان تاثیر آن بر صادرات گسترده نفت عراق را دنبال می کنند.
* کرکوک (240 کیلومتری شمال بغداد): بزرگترین شهر استان کرکوک است که سرشار از چاه های نفتی است و قومیت های مختلف در آن زندگی می کنند، این شهر از کنترل دولت مرکزی خارج شده است و به دست پیشمرگ های کرد افتاده است، کرکوک از مهم ترین مناطق مورد مناقشه میان منطقه کردستان عراق با دولت بغداد به شمار می آید.
* سامرا (110 کیلومتری شمال بغداد): در این شهر دو مرقد دو امام شیعیان قرار دارد که انفجاری در سال 2006 به این مرقدها باعث شد جنگ طایفه ای میان اهل تسنن و تشیع دربگیرد. افراد مسلح در حمله به این شهر شکست خورده اند چرا که نیروهای بسیاری از بغداد وارد سامرا شده اند و سامرا مقری برای آغاز عملیات نیروهای عراقی جهت پاکسازی مناطق شمال کشور شده است.
* بغداد: با وجود اینکه افراد مسلح نتوانستند وارد بغداد شوند اما اوضاع کلی در پایتخت عراق دچار تنش است و تعداد بسیاری از نیروهای امنیتی و همچنین نیروهای مبارزه با تروریسم در مناطق گوناگونی در بخش غربی بغداد مستقر هستند تا با هرگونه فعالیت گروه های تروریستی مخفی مقابله کنند. همچنین مقررات منع آمد و شد شبانه در برخی از مناطق اطراف این شهر تمدید شده است.
شبح تجزیه بر سر عراق
این در حالی است که برخی بحث تجزیه عراق را مطرح می کنند که امریکایی ها برای این که بخواهند خود را از ورطه و باتلاق عراق نجات دهند، تلاش می کنند نقشه ای که زایده امروز و دیروز نیست به اجرا دربیاورند. همان چیزی که پول بریمر، حاکم مدنی امریکایی عراق بعد از اشغال این کشور به دنبال آن بود و با همین هدف اقدام به انحلال ارتش عراق کرد تا به این ترتیب زمینه های فروپاشی کشور عراق فراهم شود.
یکی از طرفداران این طرح ریچارد هاس، رئیس شورای روابط خارجی امریکا، است که از طرفداران طرح سایکس پیکوی جدید است. وی در این باره می گوید: «سایکس پیکوی جدید در صورتی که اجرا شود امریکا را از باتلاقی که در عراق گرفتار شده و اکنون تا سوریه امتداد یافته است، نجات می دهد.» وی تاکید می کند، تنها چیزی که در این مورد با قاطعیت می توانیم بگوییم این است که خاورمیانه قدیم می رود تا از هم گسیخته شود. فقط سوال این است که خاورمیانه جدید چه وقت جای خاورمیانه قدیم را خواهد گرفت.
این نکته وقتی مهم تر می شود که رویترز اعلام کرد که کشتی که حامل محموله نفت خام منطقه کردستان عراق بود روز جمعه در بندر عسقلان اسرائیل لنگر انداخت و شروع به تخلیه این محموله کرد.
منابع محلی اعلام کردند که هفته گذشته ابتدا نفت به نفتکش یونایتد امبلم انتقال یافته و سپس این محموله در مالت به نفتکش اس سی اف التای منتقل شده است. از سوی دیگر، رحاب العبوده، یکی از نمایندگان پارلمان عراق از دولت این کشور خواست تحقیقی را در خصوص صدور غیرقانونی نفت از منطقه کردستان به اراضی اشغالی آغاز کند.
لازم به یادآوری است که توافقنامه سایکس پیکو در سال 1916 میان فرانسه و بریتانیا به امضا رسید که به موجب آن این دو کشور منطقه موسوم به هلال الخصیب را به مناطق تحت نفوذ خود تقسیم کردند تا به این ترتیب جلوی نفوذ امپراطوری عثمانی را بگیرند.
**الف
س.ن1744
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
01/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 72]