واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
آنان که بامداد آخرین روز بهاری سال 1369 را ندیدند - زهرا هجینی نژاد 31 خرداد 1369 زلزله ای به بزرگی 7/4 ریشتر در ساعت 30 دقیقه بامداد واپسین روز بهار 69 مناطق رودبار و منجیل در جنوب گیلان را لرزاند و 35 هزار نفر را با خود به کام مرگ برد ، بیش از 200 هزار واحد مسکونی تخریب و 500 هزار تن بی خانمان شدند.
زلزله ای که صدای مهیب زمین براثر زلزله رودبار در تهران نیز شنیده شود و همگان را هراسان به خیابانها کشاند و مردم تا ساعت ها نخوابیدند و فردا رسانه ها از وقوع زلزله ای وحشتناک و مخرب در منجیل رودبار خبر دادند.
خانه های بسیاری ویران ، زمین و جاده ها شکافته شد و سنگ های بزرگ از کوهها سرازیر شد ، مردان و زنان و بچه های بسیاری زیر آوار جان باختند .
این زلزله در رشت مرکز استان گیلان و مناطق شفت نیز موجب وارد آمدن خسارت به ساختمان ها شد .
زلزله ای که با وجود گذشت سالها از آن ، هر مسافری که از شهر منجیل عبور می کند خاطره تلخ آن حادثه را بیاد می آورند اما مردم این خطه با این تفکر که ˈتا شقایق هست باید زندگی کردˈ، با کنار زدن اوار خانه های خود بنای مستحکم بنا کردند که دیگر در برابر زلزله های احتمالی به این سرعت ویران نشود و جان ساکنانش را بخطر نیندازد.
اگرچه زلزله منجیل و رودبار نه اولین و نه اخرین زلزله در کشور هستند زیرا که ایران بر روی کمربندی و گسل های زلزله خیز قرار دارد و بطور میانگین روزانه 30 زلزله ایران را می لرزاند .
وقوع زلزله های شدید در بوئین زهرا در سال 1341 ، طبس در 1357، گلبافت 1360، منجیل رودبار 1369، قاین و بجنورد 1376 و بم در 1382 بیانگر این است که سرزمین ایران هیچ گاه آرام نبوده و در طول حیاتش زلزله های مختلفی را تجربه کرده است .
بطوری که امروز شنبه 31 خرداد 93 نیز زلزله ای به بزرگی 5.1 در مقیاس درونی زمین «بابامنیر» در استان فارس را به لرزه درآورد و این نشان می دهد که خطر همچنان در بالای سر مردم ایران زمین در پرواز است .
براساس گزارش مرکز لرزه نگاری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران بطور میانگین سالانه 10 هزار زمین لرزه در کشور ثبت می شود.
هم اکنون 110 مرکز لرزه نگاری برای پایش زمین لرزه در سطح کشور فعال است و سامانه مرکز لرزه نگاری کشور کوچک ترین زلزله ها را ثبت و اطلاع رسانی می کند .
اگرچه وضع پیش بینی زلزله نسبت به گذشته بهتر شده و مردم نسبت به ساخت خانه های مقاوم در برابر زلزله آگاهتر شده اند اما این همه کافی نیست.
در هنگام زلزله مراکز مهمی که در برابر زمین لرزه و ییامدهای آن بسیار حساس اند و از اهمیت زیادی برخوردارند مانند مدارس و ساختمان های مسکونی زیرا که جمعیت زیادی را در خود جای می دهند لذا مقاوم سازی ساختمان مدارس در مقابل زلزله از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است .
دولتمردان و مردم کشور برای استحکام ساختمان ها و مدارس بسیار تلاش کرده اند ولی بنظر می رسد رعایت ضوابط و ایین نامه های مربوط به کنترل و مقاوم سازی ساختمان ، عدم استقرار بنا بر روی گسل ها و حواشی آن ، مشارکت نیروهای متعهد و متخصص در برنامه های ساخت و ساز و استفاده کردن از مصالح مناسب برای ساختمان سازی برای افزایش ضریب ایمنی و کاهش اسیب های لرزه ای ضروری است .
ستادهای بحران در کشور ایران همیشه باید آماده باشند و فرزندان این سرزمین را باید برای مقابله با این حادثه آموزش های لازم را ببینند و هوشمندانه با آن برخورد کرد تا کمتر آسیب ببینیم و در مرگ عزیزانمان کمتر بی تابی کنیم .
دبیر گروه استانها
605
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
31/03/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]