واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
افغانستان؛ مردمسالاری در اغما تهران - ایرنا - درخواست توقف شمارش آرا در افغانستان از سوی نامزد پیشرو دور اول انتخابات، آینده سیاسی این کشور را بار دیگر با ابهام و مخاطره جدی روبه رو کرده و شمارش معکوس برای آغاز ناگوار ترین سناریوهای ممکن را کلید زده است.
در ادامه سرمقاله روز شنبه روزنامه شرق به قلم «محمدحسین عمادی» می خوانید: ادعای تقلب های سازمان یافته و فراگیر در مرحله دوم انتخابات و عدم دریافت پاسخ های سریع و منطقی از سوی مقام های مسوول اعم از قوای دولتی، کمیسیون مستقل انتخابات و کمیسیون بررسی به شکایات باعث شد دکتر عبدالله ارتباط ستاد خود با مراجع انتخاباتی را به طور رسمی قطع و تقاضای توقف شمارش آرا را ارایه کند.
این توقف نه تنها یک بن بست انتخاباتی تلقی می شود، بلکه به باور کارشناسان بن بستی برای مردمسالاری، امنیت و آینده افغانستان خواهد بود و می تواند تلاش های 13سال اخیر و نتایج آن را به ورطه نابودی بکشاند.
تاریخ نیم قرن اخیر افغانستان نیز نشانگر این واقعیت تلخ است که نمی توان ضرورتا فرآیند تحولات سیاسی را بر مبنای قاعده آینده، بهتر از امروز و امروز؛ روشن تر از دیروز پنداشت. نتایج مرحله اول انتخابات هر چند نشانگر مشارکت فعال و هوشمندانه مردم افغانستان بود و طلیعه آینده بهتر در سایه مردمسالاری را نوید می داد، اما موکول شدن انتخابات به دور دوم این نگرانی را دامان زد که بار دیگر گرایشات قومی مبنای دسته بندی ها قرار خواهد گرفت و منافع ملی متاثر از احساسات و هیجان های نژادی و فرقه ای خواهد شد.
تجربه تلخ پنج سال پیش در زمان دور دوم انتخابات نیز خود موید این پیش بینی بود.
کارزار انتخاباتی و ائتلاف های جدید کاندیداهای به جامانده با دو کاندیدای اصلی در دور دوم، اولین زنگ خطر تحریکات قومی و نژادی را به صدا درآورد و شیوه و شور تبلیغاتی دور دوم این آتش را بیش از پیش مشتعل کرد تا زمینه های ایجاد و ادعای تقلب انتخاباتی به صورت گسترده فراهم شود. اخبار و شایعات منتشره در قبل و بعد از انتخابات در کنار کلیپ های متعدد منتشره در سایت های اجتماعی که مدعی تقلب گسترده بود همراه با پاسخ های کند و غیردقیق مسوولان مربوطه باعث شد که درخواست توقف فرآیند شمارش آرا صادر و شمارش معکوس مردمسالاری نوپای افغان ها در تلاطم موج های سنگین تضادهای قومی بار دیگر آغاز شود.
با بحران پدیدآمده؛ هر سناریو پیشرو با هزینه های جدی برای نظام نوپای افغانستان همراه است. بدترین سناریو ممکن، رودررویی گروه های قومی و نژادی به بهانه حمایت از دو نامزد خواهد بود به نحوی که انسجام و اداره امور جاری کشور با بن بست روبه رو شده و طالبان نیز به این بحران امنیتی قطعا دامن خواهند زد. خوشبینانه ترین سناریو، تفاهم و توافق کاندیداها به ادامه روند شمارش خواهد بود.
حتی در این صورت نیز کاندیدای پیروز همواره با اعتراضات و انتقادات اپوزیسیون خود روبه رو خواهد بود و هیچ گاه نمی تواند با اقتدار کامل سکان هدایت کشور را بر عهده گیرد. هر چند دو نامزد اصلی این مرحله مواضع کاملا متفاوتی در قبال تحولات از خود نشان می دهند، اما مواضع دولت حاکم در قبال تحولات اخیر یکسان است.
این مواضع حتی برخی از تحلیلگران را بر این داشته که ضمن اذعان به تاریخی بودن این مشکل، دولت موجود را صحنه گردان این بحران معرفی و تاکید کنند از این طریق؛ نهایتا، همه جناح های داخلی و خارجی جهت حفظ امنیت و یکپارچگی کشور به ادامه عمر دولت حامد کرزای رای خواهند داد. بدیهی است ادامه چنین روندی نه تنها یک بن بست سیاسی تلقی می شود، بلکه امید به مردمسالاری و فردای بهتر را در دل مردم افغانستان نیز به یأس تبدیل خواهد کرد.
اول**1104
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
31/03/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]