واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: مجرم مورد نظر از دسترس خارج شد
به راحتي وارد كشور ميشوند، دست به جنايت ميزنند و محترمانه از كشور فرار ميكنند.
به راحتي وارد كشور ميشوند، دست به جنايت ميزنند و محترمانه از كشور فرار ميكنند. اين تعريفي كوتاه از روند جنايات اتباع غيرمجاز در كشور است؛ افرادي كه سال گذشته مرتكب نزديك به يكصد فقره قتل در كشور شدند؛ جناياتي هولناك كه ضرورت توجه به اين معضل جامعه را بيشتر نمايان ميكند.
سه دهه از حضور مهاجران افغان در كشور ميگذرد. همزمان با جنگهاي داخلي در اين كشور ايران ميزبان خوبي براي اتباع افغان بود و طي اين سالها هزاران افغان به صورت غيرقانوني وارد كشور و در كارگاههاي زيرزميني و زمينهاي كشاورزي مشغول به كار شدند. با پايان جنگ در اين كشور، طرد اتباع غيرمجاز در دستور كار پليس قرار گرفت اما افاغنه چند روز پس از طرد دوباره به كشور باز ميگردند. طي سالهاي اخير، ارتكاب جرائم به خصوص جرائم خشن از سوي اتباع افغانستان به معضلي براي پليس و دستگاه قضايي تبديل شده است. اين مجرمان به راحتي مرتكب تجاوز، قتل و سرقت شده و بدون اينكه ردي از خود باقي بگذارند از كشور فرار ميكنند. سال گذشته نزديك به 100 فقره قتل از سوي اتباع خارجي در كشور رخ داد كه افاغنه عاملان اغلب اين جنايات بودند.
هولناكترين جنايتها
قاضي حسين اصغرزاده، قاضي جنايي تهران كه سابقه طولاني در رسيدگي به پروندههاي قتل دارد در رابطه با قتلهاي اتباع افغانستان ميگويد: عمده قتلهايي كه از سوي اتباع افغان در ايران انجام ميشود مربوط به كشتن هموطنان خودشان است. 70 درصد قربانيان قتلهاي افاغنه از اتباع افغان بوده و حدود 30 درصد آنها ايراني هستند. عموماً افاغنه اهل جنايت نيستند اما متأسفانه تعداد كمي از آنها مرتكب جرم ميشوند كه از لحاظ كيفيت، جنايتهايشان هولناك و فجيع است. قاتلان افغان اغلب قربانيان خود را با ضربات شديد و با تعداد بالا به قتل ميرسانند.
دشواريهاي پليس و دستگاه قضا
اين قاضي دادگستري تأكيد كرد: در صورت فرار مجرمان افغان به كشورشان شناسايي و دستگيري آنها با توجه به شرايط حاكم بر اين كشور سخت و گاهاً بعيد است. همچنين پس از دستگيري عاملان اين جنايتها با مشكل شناسايي اولياي دم روبهرو هستيم كه اين موضوع باعث اطاله دادرسي بسياري از پروندهها شده است.
علت بروز جرائم
اصغرزاده در خصوص علت ارتكاب جنايتهاي هولناك از سوي قاتلان افغان گفت: طي سالهاي اخير وقوع جنگ در كشور افغانستان باعث شده شرايط اين كشور روي اتباع آن تأثير گذاشته و افرادي كه در چنين محيطهايي بزرگ شدهاند، ارتكاب قتلهاي فجيع برايشان آسانتر باشد. همچنين اتباع افغان به دليل دوري از خانواده و فرزندانشان دچار مشكلات روحي و رواني ميشوند. وي درباره انگيزه جنايتهاي اتباع افغان نيز بيان كرد: افاغنه به دليل اينكه افراد كاري هستند كمتر با انگيزه مالي مرتكب قتل شده و بيشتر جنايتهاي آنها با انگيزه تجاوز به زنان صورت ميگيرد.
شرايط روحي اين مجرمان
دكتر احمد رضايي، جرمشناس در اين باره ميگويد: شرايط روحي اتباع مهاجر افغان به گونهاي است كه اين افراد در زمان جنايتهاي خود از فجيعترين روشها استفاده ميكنند. آنها حتي پس از قتل هم آرام نشده و براي از بين بردن جسد، اقدام به مثله كردن يا آتش زدن آن ميكنند. البته در اينجا بايد متذكر شوم كه بحث ما درباره مهاجران غيرقانوني است و اين افراد مجرم تعداد كمي از اتباع افغان در ايران را تشكيل ميدهند. در حال حاضر ايرانيان و اتباع افغان در كشور با يك رابطه دوطرفه در حال زندگي در كنار هم هستند.
عدم آگاهي
وي ادامه داد: اغلب اين افراد به دليل كمسوادي با قوانين ايران آشنايي نداشته و در مواقع بروز مشكل دست به اقدامات خودسرانه ميزنند. اين مجرمان به دليل ورود غيرقانوني به ايران خود تحت تعقيب هستند و در صورت بروز اختلاف نميتوانند براي شكايت به پليس مراجعه كنند.
قاتل مورد نظر در دسترس نميباشد
پروندههاي قتل بسياري در كشور وجود دارد كه با شناسايي قاتل دسترسي به وي ممكن نيست. بيشتر اين قاتلان از اتباع افغان هستند كه بلافاصله پس از قتل از ايران گريخته و هيچ راهي براي دسترسي به آنها نيست. اين قاتلان اغلب با هويت جعلي وارد ايران ميشوند و شناسايي آنها از سوي پليس اينترپل هم مشكل است.
مهاجران بايد كنترل شوند
علي نجفي، حقوقدان اعتقاد دارد: مهاجر و مهاجرتپذيري امري غيرقابل اجتناب براي كشورهاست اما كنترل مهاجران بايد ضابطهمند شود. در بسياري از كشورها ميزان تحصيلات و ثروت شخص مهاجر براي پذيرش او مهم است. وي افزود: اين كشورها قبل از ورود مهاجرين به كشورشان يك شناسنامه كامل از وضعيت فرد مهاجر تهيه كرده و از او ميخواهند اگر اقامتگاه خود را تغيير داد، بلافاصله موضوع را به پليس اطلاع دهد. اين جرمشناس به موضوع فرار اتباع افغانستان پس از وقوع جرم از ايران اشاره كرد و گفت: در مورد اتباع افغانستان آنچه مسلم است اين است كه نميتوان جلوي مهاجرت آنها را به ايران گرفت، پس در اين وضعيت بايد مهاجرت آنها تحت كنترل باشد. برخي اتباع افغانستان بدون هويت واقعي وارد كشور شده و پس از وقوع جرم بدون اينكه آثاري از خود بر جاي بگذارند، متواري ميشوند. اگر هنگام ورود از آنها انگشتنگاري و شناسنامه شناسايي تهيه شود، پس از ارتكاب جرائم به خصوص جنايتها به راحتي از سوي پليس و مراجع قضايي شناسايي ميشوند. انگيزه اغلب افاغنه براي قتل مالي است و اين افراد پس از شناسايي طعمهاي براي سرقت دست به قتل او ميزنند. اتباع افغانستان اغلب جنايتهاي خود را با برنامهريزي انجام داده و كمتر مرتكب قتلهاي اتفاقي ميشوند.
راهكار
جلوگيري از ورود مهاجران غيرقانوني، انگشتنگاري از آنها و تشكيل پرونده هنگام ورود به كشور از جمله اقداماتي است كه كارشناسان از آن به عنوان راهكار مقابله با جنايت و جرائم اين دست از مجرمان نام ميبرند.
نویسنده : محمد غمخوار
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: 30 خرداد 1393 - 10:58
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]