واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۹ خرداد ۱۳۹۳ (۹:۴۴ق.ظ)
وطن امروز: اصلاحات زير عباي هاشمي
به گزارش خبرگزاري موج، روزنامه وطن امروز در سرمقاله خود چنين نوشت:
آقاي حسين مرعشي اگرچه از اعضاي تصميم گير حزب مدعي تکنوکراسي است اما بيان فن سالارانه ندارد. ولي با اين حال اظهارات چندي پيش او درباره نسبت کارگزاران و اصلاحات را بايد واقعيتي دانست که البته به مذاق عناصر جريان اصلاح طلبي خوشايند نيست. او کارگزاران را محور و نماينده اصلاحات در شرايط فعلي دانسته است اما اصلاح طلبان به اين موضع او معترض و معتقدند کارگزاران در تلاش است عباي پدرخواندگي اصلاحات به تن کند و اين درحالي است که اصل موضوع اصلاح طلبي آنها همچنان محل بحث است. اينکه چرا اصلاح طلبان نمي خواهند در شرايط فعلي محوريت کارگزاران را بپذيرند، موضوعي است که بايد بعدها به آن پرداخت اما نکته اي که بايد به آن توجه کرد، دلايل اين موضع و اظهارنظر آقاي مرعشي است. به نظر مي رسد حسين مرعشي درباره نقش و کارکرد فعلي کارگزاران حرف بي ربطي نگفته باشد. به عبارتي اين گزاره که کارگزاران محوريت جريان اصلاحات را بر عهده دارد، ناشي از مشاهده واقعيات موجود در فضاي سياسي کشور است.
چرا؟
1ـکارگزاران مولود دولت و تفکر مديريتي هاشمي رفسنجاني است. دبيرکل آنها غلامحسين کرباسچي در تازه ترين ديدار اين تشکل سياسي با آقاي هاشمي رفسنجاني، صراحتا گفت کارگزاران فرزندان فکر، توسعه و راه هاشمي هستند. در فضاي سياسي نيز همين واقعيت تثبيت شده است. کارگزاران تقريبا تشکيلات حزبي خاصه آقاي هاشمي است. اگرچه هاشمي به سياق سياستمداران هوشمند، هرگز خود را محدود به تشکيلات و تشکل ها نمي کند اما کيست نداند کارگزاران اصطلاحا بدون هاشمي آب نمي خورند.
2ـپس از دولت هاشمي، کارگزاران نبض اقتصادي دولت اصلاحات را در دست داشتند و تقريبا همه شاهراه هاي اقتصادي دولت اقتصاد را فرزندان آقاي هاشمي رفسنجاني مديريت مي کردند. پس از چرخش بيشتر هاشمي به سمت اصلاح طلبان نيز کارگزاران همواره نقش ويژه اي در مناسبات و تصميم گيري هاي اصلاح طلبان داشتند. آنها در انتخابات رياست جمهوري سال 88 نيز ميان 2 نامزد اصلاح طلب تقسيم شدند تا هر 2 نماينده اين جريان را ياري کنند. در جريان فتنه 88 نيز آنان نقش آفرين بودند و برخي عناصر اصلي آنان نيز به جرم نقش آفريني در فتنه، بازداشت و محکوم شدند. اگرچه تصميم گيران اصلاحات هر از گاه نسبت به عدم چسبندگي اصلاحات و کارگزاران تلنگرهايي زده اند و حتي سعيد حجاريان نيز با تمسخر از کارکردهاي حزبي کارگزاران ياد کرده و مي کند اما کارگزاران را کسي نمي تواند از جريان اصلاح طلبي منفک کند. به هر حال اشک هاي کرباسچي در ستاد مهدي کروبي ريخته شد.
3ـاصلاح طلبان قيموميت آقاي هاشمي رفسنجاني را پذيرفته اند. اين موضوع در انتخابات رياست جمهوري يازدهم تثبيت شد. محمد خاتمي درحالي که محمدرضا عارف، کانديداي بالقوه اصلاح طلبان در اين انتخابات بود، انگشت اشاره خود را به سوي هاشمي گرفت و بارها از وي درخواست کرد تا اين روحاني 80 ساله بازهم در انتخابات رياست جمهوري بخت آزمايي کند. اصلاح طلبان از همان ابتدا پشت سر آقاي هاشمي قرار گرفتند و از وي اعلام حمايت کردند. ميزان ارادت اصلاح طلبان به هاشمي به اندازه اي بود که به رغم عدم صلاحيت هاشمي رفسنجاني، بازهم به کانديداي نشاندار خود يعني محمدرضا عارف اتکا و اعتماد نکردند و اين بار همه پشت سر آقاي هاشمي به حسن روحاني، روحاني نزديک به هاشمي رفسنجاني رأي دادند. گلايه پاک نشدني عارف از امثال خاتمي بي دليل نيست.
خاتمي اصلاحات را زير عباي هاشمي برد. اين تنها جايي بود که امثال خاتمي براي بقاي خود در فضاي سياسي يافته بودند. اصلاح طلبان چه بخواهند و چه نه، چه خوشايندشان باشد و چه به مذاقشان خوش نيايد تا اطلاع ثانوي ظرفيت استقلال سياسي ندارند. اين هاشمي رفسنجاني است که ظرفيت اصلاحات را در کنترل خود آورده است. امثال محمدرضا عارف نيز که با تشکيل حزب به دنبال رهايي اصلاحات از وابستگي به هاشمي رفسنجاني هستند، توان اين کار را ندارند. شايد يکي از دلايلي که محمد خاتمي ولو در ظاهر، نسبت به بازگشت به قدرت ابراز نااميدي مي کند، ناشي از همين واقعيات باشد.
هاشمي رفسنجاني قدرت را به اصلاح طلبان بازنمي گرداند. او همان «عاليجنابي» است که اصلاح طلبان در انتخابات مجلس ششم با تمسخر او را «آقاسي» خطاب مي کردند. او سوار بر کالسکه اي است که بر چشمان اسب هاي آن نقاب زده و به هر سو که مي تواند، خواهد برد. اصلاح طلبان در شرايطي نيستند که براي دولت حسن روحاني شرط تعيين کنند. تنها مي توانند نسبت به موضوعي ابراز تمايل کنند. درست همان تمايل خاتمي براي حضور مسجدجامعي در وزارت ارشاد! او زماني که دولت اصلاحات را آغاز کرد، وزارت ارشادش را به عطاء الله مهاجراني از علاقه مندان هاشمي در کارگزاران داد. ارشاد اما در دولت روحاني به فردي همانند علي جنتي مي رسد
نويسنده: سيدعابدين نورالديني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]