واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
اختلافات چین و ویتنام و مذاکرات بی نتیجه کوالالامپور – ایرنا - مقامات ویتنام مذاکرات با طرف چینی برای حل اختلافات و کاهش تنش ها در مناسبات دو جانبه را پس از عملیات دکل حفاری چین در آب های عمیق مورد مناقشه میان پکن و هانوی در دریای چین جنوبی بی نتیجه دانستند.
به گزارش ایرنا ˈ یانگ جیه چی ˈ عضو شورای دولتی و رایزن عالی سیاسی و امنیتی چین روز چهارشنبه در هانوی با ˈنگوین تان دونگˈ نخست وزیر ویتنام و ˈفان بین مینˈ معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه این کشور در باره روابط دو جانبه و اوضاع دریایی دو کشور تبادل نظر کرد.
این نخستین مذاکرات سطح بالا میان دو کشور همسایه پس از تشدید اختلافات و برخورد کشتی ها دو طرف در نزدیکی یک دکل نفتی چین با یکدیگر در اواسط اردیبهشت ماه است.
مقامات ویتنام اعلام کردند این مذاکرات نتیجه ملموسی به همراه نداشته است و منابع چینی نیز تصریح کردند یانگ جیه چی مواضع و اصول چین را در مذاکرات توضیح داده است.
مقام چینی براساس گزارش روز پنجشنبه رسانه های این کشور گفت: حزب حاکم و دولت چین روابط راهبردی با هانوی را مورد توجه دارد و مایل است با دولت ویتنام همکاری راهبردی را به پیش ببرد.
وی گفت: مشکلات پیش رو در روابط دوجانبه، ناشی از فعالیت های متوالی ویتنام در یک ماه اخیر در آب های جزایر ˈشی شاˈ به منظور ممانعت از فعالیت های عادی دکل نفتی چین بوده است.
این مقام بلندپایه چینی با تاکید بر این که جزایر ˈشی شاˈ خاک چین است، توصیه کرد به منظور حفظ روابط دو جانبه با هانوی، دو طرف با کنترل اوضاع دریایی و ارتباطات متقابل، افکار عمومی را در جهتی صحیح هدایت کنند و با تلاش دیپلماتیک، راه حل مناسبی پیدا کرده و از گسترش، پیچیدگی و جهانی شدن این مساله پرهیز کنند .
وزیر امور خارجه ویتنام نیز موضع هانوی در دعاوی دریایی با چین را تشریح کرد و گفت که ویتنام به توافقات برای برخورد مناسب با مسایل حساس در روابط دوجانبه پایبند است و تمایل دارد ارتباط با چین را حفظ کرده و به نحوی مناسب مسایل را حل کند.
ویتنام پس از پایان سفر ˈ یانگ جیه چی ˈ عضو شورای دولتی و رایزن عالی سیاسی و امنیتی چین به هانوی چهارشنبه شب بیانیه ای صادر کرد.
براساس این بیانیه ˈنگوین تان دونگˈ نخست وزیر ویتنام، اقدامات چین را ˈنقض حاکمیت ملی ویتنام و موجب نارضایتی در میان مردمˈ دانست که به روابط دو جانبه آسیب زده است.
وی معتقد است نه تنها مذاکرات با چین به نتیجه نرسیده است بلکه ˈحل مسالمت آمیز آن به بن بستˈ رسیده است. وی گفت: ویتنام از حقوق خود براساس قوانین بین المللی دفاع می کند.
چین اوایل ماه مه (اردیبهشت ماه) دکل حفاری را در منطقه ای نزدیک به جزایر پاراسل که چین آن را ˈشی شاˈ می نامد و مورد مناقشه دو کشور است، نصب کرد و اختلافات دو کشور تشدید شد.
ویتنام در واکنش به این اقدام چین، چند کشتی را روانه منطقه کرد و پس از آن برخوردهایی میان کشتی های ویتنامی و شناورهای چینی انجام شد.
ویتنام پس از این وقایع اجازه برگزاری تجمعات ضد چینی را صادر کرد و هزاران ویتنامی در شهرهای مختلف در اعتراض به چین وارد خیابان ها شدند.
این اعتراضات به خشونت کشیده شد و بنابرادعای مقامات پکن چهار چینی در این اعتراضات کشته شدند. ویتنام تعداد کشته شدگان این اعترضات را سه نفر اعلام کرد.
چالش بین چین و ویتنام هزاران چینی را نیز مجبور به ترک خاک ویتنام کرد.
چین پیش از مذاکرات روز گذشته با ویتنام با ارجاع مناقشه خود با هانوی بر سر استقرار یک سکوی نفتی در آب های مورد مناقشه به سازمان ملل، هانوی را متهم به دخالت در امور داخلی و یکپارچگی چین کرده است.
طرح این چالش در سازمان ملل باعث می شود چین بر ادعای خود مبنی بر مالکیت بر این منطقه و عملیات حفاری پافشاری کند.
چین تاکنون همواره خواستار حل مناقشات به صورت دوجانبه بوده و با طرح آن در نهادهای بین المللی از جمله سازمان ملل و دادگاه لاهه مخالفت می کرد.
ویتنام پس از آن که چین موضوع اختلاف ارضی با این کشور را برای حمایت برخی کشورها به سازمان ملل ارجاع داد، خواستار انتشار نامه مخالفت هانوی در مجمع عمومی سازمان ملل شد.
اختلاف دو جانبه هم اکنون مناسبات چین و ویتنام را به کمترین سطح پس از جنگ مرزی در سال 1979 میلادی تنزل داده است.
البته آذرماه سال سه سال پیش نیز شهروندان ویتنامی در اعتراض به سیاست های چین در دریای چین جنوبی تظاهراتی برگزار کردند و در این سال نیز منطقه شاهد دوره ای از تنش های ارضی میان پکن و هانوی بود.
ویتنام در این سال قانونی را تصویب کرده بود که بر مبنای آن جزایر ˈپاراسلˈ و ˈاسپارتلیˈ در دریای چین جنوبی ذیل حاکمیت مرکزی این کشور قرار می گرفت. به طور همزمان چینی ها نیز جزایر پاراسل و اسپارتلی را که به ترتیب ˈشی شاˈ و ˈنانگشاˈ می نامند به عنوان بخشی از قلمرو سرزمینی خود ثبت کردند.
روابط ویتنام و چین در دهه های گذشته به رغم وجود الگوها و گرایش های سوسیالیستی در نزد نخبگان حاکم بر دو کشور فراز و فرودهای خاص خود را داشته است. تعاملات این دو کشور را می توان روابطی تاریخی در شرق آسیا قلمداد کرد.
آساق**1611
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
29/03/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]