واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
استاد دانشگاه: در کمتر از 15 سال آینده وارد بحران جدی آب می شویم گرگان - ایرنا - رییس پژوهشکده محیط های خشک در هم اندیشی روز جهانی بیابان زدایی، با هشدار نسبت به محدودیت های منابع آبی گفت: در کمتر از 15 سال آینده، بحران آب در کشور جدی خواهد شد.
دکتر ˈعباسعلی قزل سوفلوˈ روز چهارشنبه در این همایش در گرگان اظهار کرد: هم اینک غیر از نوار جنگلی البرز و زاگرس، سایر مناطق کشور وارد بحران آب شده است.
وی گفت: 48 کشور دنیا از جمله در شمال آفریقا و خاورمیانه دارای تنش آبی و بحران جدی آب هستند و نه تنها ایران، بلکه کشورهای همسایه و مجاور ما نیز با مشکل کم آبی مواجه اند.
وی حجم آب های تجدیدشونده در کشور را 120 میلیارد مترمکعب و میزان مصرف را بین 105 تا 110 میلیارد مترمکعب عنوان کرد و افزود: نسبت استفاده به موجودی از 85 درصد عبور کرده در حالی که بر اساس استانداردها، این نسبت باید 25 درصد باشد.
وی خاطرنشان کرد: این بدان معناست که کشور با تنش آبی بالا مواجه است و آب برای توسعه نخواهیم داشت، حال اگر در این شرایط جمعیت کشور هم افزایش پیدا کند آب مورد نیاز از کجا باید تأمین شود.
وی با بیان این که خشکی کل کشور را تحت تأثیر قرار داده است، افزود: این مسئله حتی در استان به ظاهر سرسبزی مانند گلستان نیز مشهود است و خشکی، مناطق شمال و شرق استان را دارد می بلعد.
وی افزود: متأسفانه با وجود همه این هشدارها، سخنرانی ها و برگزاری همایش ها و نشست ها؛ هنوز این خطر را باور نداریم و حتی مسئولان طراز اول هم توجه جدی و باور جدی به محدودیت منابع آبی و بروز خشکی نداشته اند.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد هم چنین گفت: عواملی هم چون تغییر اکوسیستم و گرم شدن زمین، افزایش آلودگی منابع آب، افزایش جمعیت، ارزان بودن قیمت آب، توزیع نامناسب زمانی و مکانی بارش ها، رشد شهرنشینی و افزایش مصرف آب، در بروز تنش های آبی مؤثر بوده است.
قزل سوفلو افزود: در قرن بیستم، نفت عامل تنظیم کننده معادلات سیاسی جهان شناخته می شد اما اکنون در قرن 21 ، آب به عنوان عامل تعیین کننده شناخته می شود و همان طور که در گذشته آب عامل نزاع های محلی و منطقه ای بود چه بسا که اکنون عامل جنگ بین کشورها شود.
وی با بیان این که رودخانه ها بدون توجه به این که در مرزها قرار گرفته اند، ˈجریان دارندˈ گفت: 32 درصد مرز کشورهای دنیا را رودخانه ها تشکیل می دهند، علاوه بر این بیش از نیمی از جمعیت کشورها فارغ از مرزبندی های سیاسی، در حوزه های مشترک آبی (آب های سطحی، آب های زیرزمینی، آبخوان ها) زندگی می کنند و لذا بروز هر گونه چالشی با افزایش جمعیت و مصرف آب و یا کمبود منابع آب می تواند به مناقشات جدال آفرین بیانجامد.
وی با تأکید بر این که هزاره جدید با بحران آب و انرژی مواجه است؛ ادامه داد: آب از انرژی مهم تر است زیرا با داشتن آب می توان انرژی تولید کرد اما آب جایگزین دیگری ندارد.
وی هم چنین با اشاره به توسعه صنایع و افزایش 14 برابری تولیدات صنعتی در دنیا و نقش آن در افزایش گازهای گلخانه ای گفت: کشورهای چین، آمریکا و روسیه در صدر کشورهای صنعتی قرار داشته و سهم عمده در افزایش گازهای گلخانه ای دارند که این افزایش سبب تنش های حرارتی و افزایش دمای پوسته زمین می شود.
به گفته وی، در قرن آینده بین دو تا هفت درجه، دمای کره زمین گرم تر می شود و این یک فاجعه خواهد بود.
این استاد دانشگاه با بیان این که عمده مناطق ایران دارای اقلیم خشک، نیمه خشک و فراخشک است افزود: میانگین بارندگی سالانه در کشور 250 میلیمتر است این در حالی است که 60 درصد کشور کمتر از یک صد میلیمتر باران دریافت می کنند که از این مقدار، 75 درصد آن در فصل غیرآبیاری رخ می دهد که این نشانه توزیع نامناسب زمانی و مکانی بارش ها در کشور است.
قزل سوفلو با اشاره به رابطه فقر و توسعه نیافتگی با فقر آبی گفت: بدون آب، توسعه حاصل نمی شود و ریشه کنی فقر با مسئله آب انجام شدنی است لذا محدودیت منابع آب همواره در توسعه اقتصادی و اجتماعی جوامع نقش بازدارنده داشته است.
وی هم چنین گفت: 70 درصد مصرف آب در دنیا در بخش کشاورزی است در حالی که در ایران این میزان 90 درصد است که بسیار نامتوازن بوده و این درصد باید به هم بریزد.
وی افزود: ایران پس از هند، چین، آمریکا و پاکستان، پنجمین کشور در تولید محصولات زراعی متکی به آب است و 50 درصد محصولات زراعی در ایران با آبیاری به عمل می آید در حالی که در دنیا 40 درصد محصولات کشاورزی متکی به آبیاری است.
وی ادامه داد: در گذشته در کشاورزی های پیشرفته شعار ˈتناژ بیش تر در هکتارˈ مطرح بود در حالی رویکرد امروز دنیا به ˈتولید کالری بیش تر با مصرف آب کمترˈ است.
وی با بیان این که ˈآب مجانی نیستˈ ادامه داد: در کشورهای پرآب دنیا مانند آلمان و کانادا، بهای آب گران و بر اساس قیمت تمام شده است اما در کشور کم آبی مانند ایران، آب ارزان بوده و قیمت آب به هزینه کمتر از 20 درصد است.
هم اندیشی ˈاثر اقلیم بر خسارات بلایای طبیعی و بیابان زاییˈ به مناسبت 17 ژوئن روز جهانی بیابان زدایی از سوی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان در گرگان برگزار شد.
شعار سال 2014 روز جهانی بیابان زدایی ˈزمین به آیندگان تعلق دارد، بیایید آن را در مقابل اثرات تغییر اقلیم حفظ کنیمˈ انتخاب شده است.
602
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
28/03/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 88]