واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
نخستین ایستگاه سیاست خارجی نخست وزیر دومین کشورپرجمعیت جهان به بوتان دهلی نو - ایرنا - نخستین سفر خارجی مودی از دومین کشور پرجمعیت جهان به بوتان 800 هزار نفری از ابعاد مختلف سیاسی ، فرهنگی و بویژه اقتصادی قابل بررسی است.
به گزارش ایرنا ؛ ناریندرا مودی نخست وزیر جدید هند با گذشت حدود یک ماه از به دست گرفتن قدرت، یکشنبه این هفته با سفر دو روزه به بوتان نخستین ایستگاه سیاست خارجی دولت جدیدش را در کشور کوچک بوتان برگزید.
مودی در هندوستان به عنوان سیاستمداری شناخته می شود که طرح های اقتصادی اش همواره مورد توجه بوده و همگان انتظار دارند با آمدن وی بر مسند قدرت ، شاهد جهشی نو در اقتصاد هند به عنوان یکی از پنج قدرت نوظهور در جهان باشند.
رشد اقتصادی سریع هند که از دهه 1990 آغاز شد به خوبی نشان داد که در مسیر توسعه این کشور ، منابع انرژی نقشی مهم و اساسی ایفا می کند.
هند به منظور تداوم رشد اقتصادی 8 درصدی خود ، به واردات انرژی نیاز مبرم دارد.
براساس برخی مطالعات, فقط تعداد وسائل نقلیه جاده ای هند تا سال 2030 ، به 200 میلیون دستگاه می رسد.
همچنین وابستگی این کشور به واردات نفت تا سال2030، به رقمی بین 65 تا 90 درصد بالغ خواهد شد.
هند به عنوان چهارمین مصرف کننده انرژی در جهان با کمبود رو به تزاید منابع انرژی مواجه بوده که رفع این کمبود تنها در ورای مرزهای هند میسر می باشد.
از این جهت کشور بوتان با منابع سرشار انرژی برق آبی در نزدیکترین فاصله با هندوستان می تواند در تامین انرژی موردنیاز هندوستان نقش موثری داشته باشد.
در سفر اخیر مودی به بوتان همچنین همکاری برای ساخت نیروگاه جدید 600 مگاواتی برق آبی مورد مذاکره و توافق قرار گرفت.
هند و بوتان در طول دیدار نخست وزیر مودی از بوتان در مورد ضرورت تقویت بیش از پیش روابط فیمابین به توافق رسیدند.
نخست وزیر هند در طول این دیدار، بوتان را از هرگونه محدودیتی در مورد صادرات شیر خشک، گندم، روغن خوراکی، حبوبات و برنج غیرباسماتی معاف کرد.
مودی در مورد همه زمینه های همکاری/ از فناوری ماهواره گرفته تا روابط ورزشی/ به منظور تاکید بر دوستی بین هند و بوتان سخن گفت.
در بعد سیاسی باید گفت اگرچه بوتان کشوری مستقل است ولی در حوزه امور خارجه بیشتر از هند راهنمایی و هدایت می گیرد.
پادشاه پیشین بوتان روند تغییر حکومت این کشور را از حکومت مطلق سلطنتی به نظام دمکراسی پارلمانی ، از سال 2001 آغاز کرده بود.
در این نظام جدید، پادشاه رییس دولت بوده و اما پارلمان با دوسوم اکثریت از قدرت لازم برای استیضاح وی برخوردار است.
ˈوانگچوکˈ، در دسامبر سال 2006 سلطنت را به پسر خود ˈˈجیگمه کهسار نامگیل وانگچوکˈˈ که تحصیلکرده دانشگاه آکسفورد است، واگذار کرد.
بوتان تنها در هشت کشور سفارتخانه دارد و با بیشتر کشورهای جهان رابطه سیاسی ندارد.
کشور پادشاهی ˈبوتان ˈ در ارتفاعات هیمالیا و در بین کشورهای چین و هند و در شرق نپال قرار دارد.
برخی تحلیلگران مسایل سیاسی ، سفر اخیر مودی به بوتان را در چارچوب رقابت دیرینه هند با چین برای نفوذ در این کشور ارزیابی کردند.
با این حال در واکنش به این اظهارنظرها سخنگوی وزارت خارجه چین روز دوشنبه شایعات حاکی از امکان رقابت بین هند و چین در منطقه را رد کرد و گفت : پکن از دیدار مودی از بوتان راضی و نسبت به آینده خوب روابط با هند مطمئن است.
یکی از کارشناسان بین المللی مسایل سیاسی/ انتخاب بوتان به عنوان مقصد نخستین سفر مودی را نشان دهنده حسی هوشمندانه درباره اهمیت حیاتی این منطقه برای پویایی اقتصاد و قدرت راهبردی هند ، عنوان کرده است.
در بعد فرهنگی نیز باید گفت گرچه اکثریت جمعیت بوتان را بودایی ها تشکیل می دهند اما هندوها از جایگاه مهمی در این کشور برخوردارند و بزرگترین اقلیت بوتان را تشکیل می دهند.
دین رسمی بوتان بودایی است. پیش از پادشاهی، کشور تحت حکومت روحانیون اداره می شد.
حدود 75 درصد مردم بوتان پیرو آیین بودایی اند، بقیه عمدتا پیرو مذهب هندو می باشند که در بخش های جنوبی کشور زندگی می کنند. هر دو آیین با صلح و حمایت برابر دولت همزیستی دارند.
آساق ** 2167**1392
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
28/03/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]