واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
واشنگتن پست: داعش مسلک خشونت طلبی زرقاوی را احیا کرد تهران - ایرنا - روزنامه ˈواشنگتن پستˈ در گزارشی نوشت: داعش با دستاوردهای اخیر خود توانسته است جهشی بزرگ به سوی تحقق هدف بنیانگذارش مبنی بر ایجاد حکومت مذهبی افراطی و نیز پیاده سازی مسلک خشونت آمیز وی بردارد.
در گزارش واشنگتن پست به قلم ˈجابی واریکˈ آمده است: پیش از حمله آمریکا به عراق در سال 2003، یک تبعه 36 ساله اردنی که خود را ˈغریبهˈ می نامید، در حالی که چند قبضه سلاح، مقادیر زیادی پول نقد به همراه و طرحی جسورانه برای آغاز جنگ در سر داشت، به صورت مخفیانه وارد حومه بغداد شد. وی امیدوار بود بتواند با این جنگ مسلمانان سنی مذهب را در سراسر خاور میانه متحد کند.
او که سابقه محکومیت داشت دارای حامیان معدودی بود و ارتباط چندانی با اطرافیان نداشت . با این حال این غریبه که چندی بعد به نام ˈابو مصعب الزرقاویˈ معروف شد، طولی نکشید که توانست هزاران جنگجوی عراقی و خارجی را با خود هم پیمان کند. وی بمب گذاری های انتحاری فراوانی را هدایت کرد و علیه شیعیان، آمریکایی ها و همه کسانی که از نظرش مانعی بر سر راه ایجاد خلافت سنی در راستای سوریه و خلیج فارس بودند، حملات متعددی را به مرحله اجرا در آورد.
واشنگتن پست افزود: زرقاوی در جریان حمله هوایی آمریکا در سال 2006 کشته شد، اما سازمانی که بنیادش را نهاد اکنون بار دیگر احیا شده است. ظرف مدت یک هفته، گروه وی که پیش تر به عنوان ˈالقاعده در عراقˈ شناخته می شد و اکنون نام ˈدولت اسلامی عراق و شامˈ را یدک می کشد، با سرعتی که اگر زرقاوی زنده بود از آن متحیر می شد، شهرها و مناطقی را در بخش های غربی و شمالی عراق به تصرف درآورد. به نظر می رسد جنگجویان سیاه پوش این گروه که پیش تر بخش های وسیعی از شرق سوریه را نیز به اشغال درآورده بودند، جهشی بزرگ را به سوی تحقق رویای زرقاوی مبنی بر ایجاد حکومت سنی افراطی در سراسر منطقه برداشته اند.
این مقاله در ادامه افزود: هنوز مشخص نیست که آیا دستاوردهای داعش پایدار خواهد بود یا خیر. علاوه بر این زود است که پیش بینی کنیم آیا ان دسته از طوایف و عشایر عراقی که ظاهرا به پیکارجویان این گروه کمک کرده اند به زندگی تحت قوانین سختگیرانه ای که این گروه آن را اسلامی می داند، تن خواهند داد یا خیر. در هر صورت، مقامات آمریکایی و خاور میانه می گویند دستاوردهای داعش هم چشمگیر است و هم هشدار دهنده. به گفته این افراد، عملیات این گروه آمیزه ای از جسارت، ذکاوت و مهارت سیاسی را به تصویر می کشد؛ ویژگی هایی که ده سال قبل باعث شده بود زرقاوی به دشمنی هولناک تبدیل شود.
مقامات ضد تروریستی آمریکا که تلاش کردند گروه زرقاوی را متلاشی کنند، درباره توانایی داعش برای احیا پس از آن که تقریبا از میان رفته بود، ابراز تحیر کرده اند. سرکرده کنونی این جریان که در گذشته آموزگاری عراقی بوده و به نام ˈابوبکر البغدادیˈ مشهور است توانست با ایجاد آرمانی جدید و استفاده از هرج مرج ناشی از درگیری های سوریه، بار دیگر در شرق این کشور و غرب عراق تجدید قوا کند.
یک مقام ارشد اطلاعاتی در خاور میانه که از نزدیک تحولات سریع عراق را تحت نظر دارد در اشاره کنایه آمیز از توان این گروه گفت: ˈاعضای داعش بیمار می شوند، اما هرگز نمی میرندˈ.
وی که تاکید داشت ملیت و نامش افشا نشود، گفت پیشروی های چشمگیر داعش عمدتا در نتیجه ائتلاف ماهرانه با رهبران برخی قبایل سنی مذهب و بهره برداری از برخی نارضایتی ها نسبت به دولت عراق حاصل شد.
وی با استناد به نمونه های تبانی برخی طوایف با داعش در جریان اشغال موصل، تکریت و دیگر شهرهای عراق افزود: آن ها همگی در مخالفت با دولت حاکم بر عراق اشتراک دارند. در غیر این صورت امکان آن وجود نداشت که گروهی مثل داعش بتواند به تنهایی منطقه ای عظیم را به سرعت تحت کنترل خود درآورد.
داعش دست کم تا کنون برخلاف زرقاوی اجازه نداده است متحدانش از این گروه روی بگردانند. اگرچه حملات کور اما شدید این تبعه اردنی علیه شهروندان عراقی باعث شکل گیری جریانی به نام ˈبیداری انبارˈ شد و به دنبال آن ریش سفیدان قبایل از حمایت خود از زرقاوی دست برداشتند و فعالانه به کمک نیروهای آمریکایی برای از میان بردن عوامل گروه وی پرداختند.
ˈزیدان الجبریˈ شیخ عشیره ای در استان انبار عراق
گفت سنی های انبار معتقدند که می توانند از پس داعش بر آیند و مانع تحمیل قوانین سختگیرانه ای شوند که باعث شده وجهه این گروه در مناطق تحت کنترلش در سوریه خدشه دار شود.
وی افزود: ما کشوری اسلامی هستیم اما می خواهیم پیشرفت کنیم و بخشی از جهان باشیم. بغدادی جرات نخواهد کرد که قوانینی سخت گیرانه را در عراق پیاده کند، زیرا می داند که عشایر این کشور تحمل نخواهند کرد.
سوابق داعش در سوریه نشانه های متناقضی را درباره نحوه اداره شهرهایی که در عراق تصرف کرده است ارایه می کند. بغدادی به کرات تاکید کرده است که گروهش از خطاهای گذشته درس گرفته است و معاونانش سعی کرده اند تصویری متعهد به بهبود رفاه اجتماعی از خود در سوریه به نمایش بگذارند.
اما سایت های اجتماعی داعش نیز پر است از تصاویر صریح اعدام های عمومی و قطع عضو افراد مظنون به شکستن قوانین از جمله مبارزان حامی دولت و حتی اعضای گروه های شبه نظامی رقیب. داعش هم اکنون در موصل منشوری جدید در زمینه ایجاد آنچه که آن را دولت اسلامی می خواند به همراه قوانین سختگیرانه جدید اعلام کرده است.
گروه مذکور در عین حال به حملاتش علیه شهروندان شیعه عراق و بمب گذاری در بازارها، ایستگاه های اتوبوس و مدارس ادامه می دهد.
خشونت افراطی داعش باعث شد حتی القاعده نیز آن را محکوم کند. ˈایمن الظواهریˈ که سرکردگی القاعده را پس از کشته شدن ˈاسامه بن لادنˈ بر عهده گرفته است، سال گذشته به داعش دستور داد سوریه را ترک کند و سازمانش نیز در ماه فوریه (بهمن/دی) بیانیه ای صادر کرد که در آن از داعش برائت جست. ظواهری گروه افراط گرای رقیب داعش تحت عنوان ˈجبهه النصرهˈ را که در سال 2012 و توسط یکی از معاونان سابق بغدادی تاسیس شد، تحت حمایت گرفت.
زرقاوی از خشونت صریح به عنوان برگ برنده استفاده می کرد و تاکتیک های بیرحمانه و مشمئز کننده ای را به کار می گرفت و همین مساله باعث شده بود وی نزد هوادارانش به قهرمان و مبارزی شجاع که حاضر است به خاطر دهها سال تحقیر، انتقامی دردناک از دشمن بگیرد، تبدیل شود.
ˈبروس ریدلˈ افسر سابق سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا (سیا) و کارشناس مبارزه با تروریسم گفت: واقعیت این است که زرقاوی عاشق توجه بود و به رغم نفرت ما از وی، بسیاری از مردم جذب او شده بودند.
زرقاوی که نام اصلیش ˈاحمد فاضل الخلایلهˈ است در شهر ˈزرقاˈ در اردن متولد شد. وی در اوایل دهه 20 عمرش، به اوباش گری معروف بود. وقتی 24 ساله شد، اردن را ترک کرد. خودش از این مهاجرت به افغانستان به عنوان یکی از دو اتفاق متحول کننده زندگی اش یاد کرده است. وی در افغانستان به جنگ علیه نیروهای کمونیست پرداخت و سپس به خاطر مشارکت در یک نقشه تروریستی نافرجام به مدت 5 سال در زندانی در اردن حبس شد. سپس در سال 1999 به عنوان یک افراطی گرای سرسخت که توانسته بود افرادی را جذب خود کند از زندان آزاد شد.
زرقاوی پس از آزادی از زندان به افغانستان بازگشت اما پس از آن که بن لادن وی را طرد کرد، اردوگاه آموزشی خود را در شهر غربی ˈهراتˈ و با فاصله صدها مایل دور تر از پایگاه بن لادن در ˈقندهارˈ تاسیس کرد. در سال 2001، وقتی که جنگنده های آمریکایی شروع به بمباران مواضع طالبان در افغانستان کردند، وی به کوه های شمال شرقی عراق پناه برد و در منطقه ای کرد نشین و به دور از دسترس ˈصدام حسینˈ دیکتاتور وقت عراق مستقر شد. زرقاوی به مدت کوتاهی با شبه نظامیان کرد همراه شد و مجموعه ای از تلاش های خام و ناموفق را برای تولید سلاح از مواد سمی معمول از جمله ˈسیانیدˈ به اجرا گذاشت.
اردوگاه زرقاوی در عراق سرانجام توجه دولت ˈجرج دابلیو بوشˈ را جلب کرد. بوش از زرقاوی به عنوان ستون مرکزی تلاش هایش برای مرتبط کردن صدام حسین با القاعده استفاده کرد. ˈکالین پاولˈ وزیر خارجه سابق عراق در سخنرانی خود در تاریخ 5 فوریه 2003 با هدف توجیه سازمان ملل برای حمله به عراق، 20 مرتبه نام زرقاوی را ذکر کرد. زرقاوی که تقریبا یک شبه معروف شده بود توانست با جلب حمایت افراد هم مسلک خود در سراسر جهان، از اروپا گرفته تا آسیای مرکزی مقادیر هنگفتی بودجه برای خود فراهم کند.
اظهارات دولت امریکا درباره پیوندهای عملی میان زرقاوی و نیروهای صدام حسین نادرست از آب درآمد. اما زرقاوی از مخفیگاه خود در عراق حداکثر استفاده را کرد و توانست برای آن چه که به قول خودش مواجهه نهایی با آمریکا بود آماده شود. ظرف چند هفته پس از حمله آمریکا به عراق وی توانست با مخالفان اشغالگری آمریکا در عراق و نیز شبکه سوری که نقش انتقال بودجه، سلاح و داوطلبان را به غرب عراق بر عهده داشت، ارتباط برقرار کند.
6 ماه پس از حمله آمریکا به عراق، وی دستور بمب گذاری های بزرگی را داد و به صورت پی در پی یک سفارتخانه، یک مسجد شیعیان و دفاتر محلی سازمان ملل را در عراق هدف قرار داد. شمار زیادی در این حملات کشته شدند که از جمله آن ها می توان به ˈسرجیو ویرا دملوˈ فرستاده پیشین سازمان ملل به عراق اشاره کرد.
ریدل (تحلیل گر سابق سیا) این راهبرد زرقاوی را هوشمندانه دانست زیرا به گفته وی، حمله به سازمان ملل باعث شد همه سازمان های غیر دولتی از عراق خارج شوند و دیگر کسی به فکر گشودن سفارتخانه در این کشور نیفتد.
وی افزود: ˈزرقاوی سپس با حملاتش علیه مساجد شیعیان به سراغ گسل های فعال میان شیعه و سنی رفت؛ در نتیجه او ابتدا آمریکا را در عراق منزوی کرد و سپس پای ما را به جنگی داخلی در این کشور کشاند.ˈ
هدف زرقاوی اردنی تبار از اجرای موارد آدم ربایی و انتشار ویدیوهایی از قطع سر افراد، ایجاد رعب و وحشت در میان آمریکایی ها و دیگر غربی ها در عراق بود. نخستین قربانی وی ˈنیکلاس برگˈ تاجر آمریکایی بود که در مقابل دوربین به دست فردی نقاب پوش که بعدها افسران سیا تایید کردند که خود زرقاوی بوده است سلاخی شد.
سوابق تروریستی بلند بالای وی باعث شد که سرانجام القاعده وی را رسما به درون شبکه خود بپذیرد. بن لادن شخصا زرقاوی را به عنوان ˈامیر القاعده در کشور بین النهرین ˈ منصوب کرد و دستور داد جهادی های عراق از وی تبعیت کنند. با این حال رهبران القاعده در خفا از این تبعه اردنی به خاطر کشتارهای بیرحمانه غیرنظامیان انتقاد می کردند.
یکی از معاونان بن لادن در اواخر سال 2005 طی نامه ای به زرقاوی نوشت: بهتر است کاری نکنیم که مردم ما را صرفا به خاطر کشتار، قتل عام، خونریزی، لعن و توهین بشناسند.
اما زرقاوی این هشدار را نادیده گرفت زیرا خشونت ها علیه شهروندان شیعه را برای ترغیب سنی ها و بسیج آن ها در طرح آزادسازی شهروندان سنی مذهب ضروری می دانست. وی در نامه سال 2004 خود به بن لادن که توسط آژانس های غربی رهگیری شد نوشت: اگر بتوانیم سنی ها را به جنگی فرقه ای بکشانیم می توانیم سنی های غافل را نیز از خواب غفلت بیدار کنیم.
زرقاوی در 7 ژوئن (17 خرداد) سال 2006 و پس از عملیات اطلاعاتی گسترده در مخفیگاهش واقع در شمال بغداد کشته شد. جنگنده های آمریکایی با پرتاب دو بمب هدایت شونده، محل اخفای وی را نابود کردند. زرقاوی از زیر آوار زنده بیرون آورده شد اما دقایقی بعد مرد.
مرگ زرقاوی باعث تغییر نام گروه تحت فرماندهی وی به ˈدولت اسلامی عراقˈ شد اما به تدریج و تحت فشارهای ناشی از عملیات بی وقفه آمریکا و نیز جنبش بیداری تضعیف شد. هر چند بغدادی که در سال 2010 به عنوان سرکرده این گروه ظاهر شد، از جنگ داخلی سوریه به عنوان فرصتی مغتنم برای کسب مشروعیت در میان مسلمانان سنی مذهب استفاده کرد. این گروه از آن زمان به بعد نام ˈدولت اسلامی عراق و شامˈ را برگزید و چندی نگذشت که از دیگر گروه های شبه نظامی افراطی در زمینه تصرف و جذب نیروهای خارجی پیشی گرفت.
داعش اوایل سال میلادی جاری با کنترل شهر ˈفلوجهˈ و دیگر مناطق سنی نشین وارد عراق شد. این گروه که طی هفته گذشته پیش روی چشمگیری در برخی از مناطق شمالی و غربی عراق داشت، هنوز کنترل مناطقی در سوریه را نیز در دست دارد. واشنگتن پست در پایان این گزارش تحقیقی نوشت:محققانی که درباره شبه نظامیان افراطی مطالعه می کنند دستاوردهای داعش را نقطه اوج آرمان یک دهه قبل زرقاوی می دانند که عبارت بود از پاک کردن مرزهایی که غرب تحمیل کرد و تقسیم خاور میانه به چندین ملت - دولت.
خاورم**9156 *1446
http://www.washingtonpost.com/world/national-security/isiss-gains-in-iraq-fulfill-founders-violent-vision/2014/06/14/921ff6d2-f3b5-11e3-914c-1fbd0614e2d4_story.html
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
27/03/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]