واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: دیدگاه نماینده روسیه در گروه 1+5 درباره مهمترین موضوع مذاکرات
در حالی که دور جدید مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 از روز گذشته در وین آغاز شده، گمانه زنی درباره محتوای دقیق مذاکرات این دور، بار دیگر در محافل مختلف شدت یافته است. در این میان، مذاکره کننده ارشد هسته ای روسیه در پایان گفت و گوهای شب گذشته، مواردی را مطرح کرده که می تواند بیانگر مهمترین موضوع مطرح در این دور باشد.
کد خبر: ۴۰۸۸۲۵
تاریخ انتشار: ۲۷ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۲:۰۸ - 17 June 2014
در حالی که دور جدید مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 از روز گذشته در وین آغاز شده، گمانه زنی درباره محتوای دقیق مذاکرات این دور، بار دیگر در محافل مختلف شدت یافته است. در این میان، مذاکره کننده ارشد هسته ای روسیه در پایان گفت و گوهای شب گذشته، مواردی را مطرح کرده که می تواند بیانگر مهمترین موضوع مطرح در این دور باشد.
به گزارش «تابناک»، سرگئی ریابکف، نماینده روسیه در گروه 1+5 و مذاکره کننده ارشد هسته ای این کشور، شب گذشته اظهاراتی را مطرح کرده که بیانگر نکات مهمی درباره فضا و محتوای دور جدید مذاکرات در وین است. بر اساس گفته های وی، در حال حاضر موضوع تعداد سانتریفیوژهای ایران، مهمترین موضوع مطرح است و از سوی دیگر، موضع آمریکا در قبال این مسئله نسبت به قبل تغییری نداشته است.
لورا روزن، خبرنگار سایت «المانیتور» در صفحه توئیتر خود به نقل از ریابکف نوشته در این دور، هیچ تغییری در موضع آمریکا در قبال حجم غنی سازی اورانیوم در ایران به وجود نیامده است. ریابکف افزوده که به نظر وی، ایران باید برای پیشرفت در مذاکرات، دست به اتخاذ تصمیمی در این زمینه بزند.
در عین حال و در شرایطی که بنا به تأکید طرف ایرانی، دو طرف از این دور مذاکرات قطعاً نگارش پیش نویس متن توافقنامه نهایی هسته ای را آغاز می کنند، ریابکف گفته در روند نگارش پیش نویس، بحث ظرفیت غنی سازی ایران احتمالاً در آخرین مرحله مطرح خواهد شد؛ زیرا این موضوع از همه دشوارتر بوده و اختلافات نیز درباره آن بیشتر است.
از سوی دیگر، از آنجا که بحث حجم غنی سازی مستقیماً به موضوع تعداد سانتریفیوژها ارتباط می یابد، ریابکف اظهار داشته ایران احتمالاً باید تا جایی که ممکن است در این زمینه تغییری ایجاد کند تا بتوان به توافق دست پیدا کرد. به هر حال، نماینده روسیه بر سخت بودن موضع آمریکا در مذاکرات تأکید کرده و گفته با توجه به ماهیت موضع آمریکایی ها، ایران باید دست به اتخاذ تصمیم بزند.
این سخنان در حالی بیان می شود که دیپلمات های عضو تیم مذاکره کننده ایران، پیش از آغاز این دور از گفت و گوها بر قطعی بودن آغاز روند تدوین پیش نویس توافقنامه جامع هسته ای تأکید کرده بودند. از سوی دیگر، برخی مقامات آمریکایی و چینی گفته اند که روند نگارش متن، در حقیقت پیش از این آغاز شده و در دور جاری مذاکرات در وین ادامه پیدا می کند.
گفتنی است طی هفته های اخیر و پس از پایان دور قبلی مذاکرات وین (وین 4)، این موضوع بارها از سوی منابع غربی مطرح شده بود که مهمترین و دشوارترین موضوع مطرح در مذاکرات، در حال حاضر بحث بر سر تعداد سانتریفیوژهایی است که ایران بر اساس توافقنامه نهایی می تواند از آن برخوردار باشد. این منابع مدعی بودند اختلاف نظر غرب با ایران، اختلاف بر سر وجود چند صد سانتریفیوژ یا چند هزار سانتریفیوژ است.
اندکی پیش، لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه نیز همین موضوع را بیان کرده و گفته بود که برای رسیدن به توافق نهایی، ایران باید در زمینه تعداد سانتریفیوژهای خود کوتاه بیاید. وی نیز مهمترین موضوع مورد اختلاف ایران و غرب در مذاکرات را موضوع حجم غنی سازی و تعداد سانتریفیوژها دانسته بود.
این تحولات در حالی رخ می دهد که تا چند ماه پیش، گفته می شد موضوع رآکتور آب سنگین اراک، مهمترین موضوع مطرح در دستور کار مذاکرات است. اما به نظر می رسد پس از اظهارنظرهای مقامات ایرانی درباره ایجاد تغییراتی در این رآکتور که با حفظ ماهیت آب سنگین بودن، میزان تولید پلوتونیوم آن کاهش یابد، اختلافات طرفین در این زمینه کاهش یافته است.
در زمینه تعداد سانتریفیوژها نیز ایران تأکید کرده که تعداد سانتریفیوژها ارتباط مستقیمی با نیازهای عملی ایران دارد و این نیازها نیز باید از سوی خود ایران تعریف شود. طرف ایرانی تأکید دارد که پس از دستیابی به توافق نهایی، ایران باید از شرایطی مشابه بقیه کشورهای عضو آژانس برخودار باشد و بتواند بر اساس نیازهای داخلی، حجم برنامه غنی سازی خود را تعریف کند که شامل تعداد سانتریفیوژها و کیفیت آن ها خواهد بود.
با این وجود، غربی ها با بهانه جویی و مطرح کردن موضوع «توانایی آستانه ای» ایران، مدعی هستند باید با محدود کردن حجم برنامه غنی سازی ایران، مدت زمان بالقوه لازم برای دستیابی ایران به سلاح هسته ای را کاهش داد. البته وزیر خارجه ایران اخیراً با انتشار مقاله ای در مطبوعات خارجی، نادرست بودن ادعاهای غرب در این زمینه را ثابت کرد.
به هر حال، باید منتظر ماند و دید که طی روزهای اخیر و همچنین طی دوره یا دوره های بعدی مذاکرات، دو طرف خواهند توانست به توافقی قابل قبول در این موضوع و دیگر موضوعات مطرح در برنامه هسته ای ایران دست پیدا کنند یا خیر.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]