واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: گزارش مرکز پژوهش ها در مورد صادرات گاز ایران به اروپا
موضوع «صادرات گاز ایران به اروپا» که چندی پیش وزیر نفت و وزیر صنعت و معادن به عنوان مطرح کردند ،کم کم رنگ و بوی جدی به خود گرفته است و باعث گردیده تا مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با انتشار گزارشی نظر کارشناسی خود را درباره این موضوع اعلام کند.
کد خبر: ۴۰۰۸۱۰
تاریخ انتشار: ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۲۰:۱۳ - 16 May 2014
موضوع «صادرات گاز ایران به اروپا» که چندی پیش وزیر نفت و وزیر صنعت و معادن به عنوان مطرح کردند ،کم کم رنگ و بوی جدی به خود گرفته است و باعث گردیده تا مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با انتشار گزارشی نظر کارشناسی خود را درباره این موضوع اعلام کند.
به گزارش «تابناک» در اوایل امسال بود که نعمت زاده وزیر صنعت و معدن در در گفت وگو با یک روزنامه آلمانی از آمادگی ایران برای صادرات گاز به اروپا خبر داد.«محمدرضا نعمت زاده» در گفت وگو با روزنامه آلمانی «هاندلزبلات» گفت که ایران می کوشد تا نقش بیشتری در بازار گاز جهانی ایفا کند.
نعمت زاده همچنین گفت که ایران می تواند شریکی قابل اعتماد برای مدت زمانی طولانی باشد و گفت:«ما ذخایر گاز داریم و می خواهیم همکاری کنیم.»
اما پس از نعمت زاده ، بیژن نامدار زنگنه ، وزیر نفت از تمایل و آمادگی ایران برای صادرات گاز به اروپا خبر داد و گفت: ایران همیشه مایل است به عنوان کشوری که قابلیت تامین گاز در احجام بسیار بزرگ را دارد در بازار اروپا چه به شکل خط لوله و چه به شکل LNG(گازطبیعی مایع شده) حضور داشته باشد.
بیژن نامدار زنگنه در ادامه اظهار اشت: جدا از مسئله اوکراین، اروپایی ها مایل هستند منابع تامین گاز و انرژی خود را متنوع کنند.اروپایی ها مذاکراتی را از حدود ٩ سال پیش در این زمینه با ایران آغاز کردند، ولی بعد از آن خبر ندارم که چه شده و تا آنجا که ظواهر نشان می دهد این است که مذاکرات صادرات گاز به اروپا متوقف شده و عملا فرصتی برای ادامه این مذاکرات در سالهای گذشته فراهم نشد.
این سخنان مقامات ایرانی که همزمان با تحولات اوکراین و طرح موضوع قطع صادرات گاز روسیه به این کشور و اروپا بود، نشان از موقعیت سنجی ایران داشت چرا که موضوع صادرات گاز ایران به اروپا با توجه به تحولات منطقه ای بیش از گذشته برای طرفهای اروپایی ارزش بررسی جدی و مهم خواهد داشت.
اما مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی با انتشار گزارشی نظر کارشناسی خود را در مورد صادرات گاز ایران به اروپا اعلام کرد.
دفتر مطالعات انرژی صنعت و معدن این مرکز با بیان این مطلب که ایران در سال 2012 به عنوان یکی از کشورهای دارنده ذخایر گازی در جهان شناخته شده است ، افزود: به رغم دارابودن چنین ظرفیتی، سهم ایران از تجارب در بازار جهانی گاز بسیار ناچیز است .
این در حالی است که ایران با تدوین برنامه هایی تصمیم دارد تا از این فرصت خدادادی در جهت تامین منافع کشور و پایداری در اقتصاد ، حداکثر استفاده را بکند. از سال های قبل از انقلاب برای صادرات گاز ایران به برخی از نقاط دنیا برنامه ریزی هایی انجام گرفت و برای این منظور بسترهای زیرساختی نیز فراهم آمد اما به دلیل تغییرات سیاسی و اقتصادی ، موضوع مربوط به صادرات به سال های بعد موکول شده است به صورتی که صادرات گاز ایران به ترکیه از سال 1381 در کشور آغاز شد و همچنان ادامه دارد.
علاوه بر این ، ایران به دنبال صادرات گاز به کشورهایی نظیر عمان، عراق، اروپا و... نیز بوده و تحقق این هدف نیاز به این دارد که پویایی های مربوط به دستیابی به آن مورد توجه قرار گیرند. اطلاعات مندرج در این نوشتار گویای این واقعیت است که هم اکنون به رغم آن که ایران به صادرات گاز اقدام می کند، اما برای تامین مصرف داخلی کشور به واردات نیز نیازمند است.
به گونه ای که باید بیشتر از صادرات ، از کشورهای دیگر گاز وارد کند تا مصرف داخلی را تامین سازد. لذا یکی از مهمترین موضوعات در تحقق هدف مربوط به صادرات گاز به بقیه دنیا تولید بیشتر از مصرف مورد نیاز در کشور است. در این میان اتخاذ برخی سیاست هایی که بتوانند مصرف داخل را کاهش دهند نیز می تواند بسترهای مربوط به تحقق هدف را فراهم کند.
در حال حاضر گاز صادراتی ایران به ترکیه از طریق خط لوله 40 اینچ انجام می شود که اگر قرار باشد از این مسیر برای صادرات گاز به اروپا استفاده شود باید قطر لوله موجود به 56 اینچ افزایش یابد. اگر این بستر فراهم شود، باید اقدامات عملی لازم و مناسب برای تامین گاز به منظور صادرات نیز فراهم شود. به نظر می آید با توجه به نگرانی های شرکت ملی گاز ایران در خصوص روند کنونی افزایش مصرف گاز در کشور و اصراری که در پیگیری گازرسانی به برخی از نقاطی که فاقد توجیه فنی و اقتصادی است ، وجود دارد، استمرار تراز منفی گاز در کشور همچنان باقی است لذا پیگیری هدف صادراتی بدون تغییر برخی از رویکردها امکانپذیر نیست.
علاوه بر اینها، مقوله تحقق صادرات گاز با راه اندازی و به بهره برداری رسیدن فازهای پارس جنوبی پیوند بسیار شدیدی دارد. بنابراین تحقق این هدف بدون افزایش تولید گاز از این منطقه امکانپذیر نیست. به طور کلی باتوجه به مطالب این گزارش، پویایی های صادرات گازایران به دنیا در عواملی نظیر : میزان مصرف گاز در داخل ، توسعه گازرسانی به شهرها و روستاها با هدف تامین گاز خانوارها، راه اندازی خطوط لوله های مربوطه ، به بهره برداری رسیدن فازهای پارس جنوبی، سیاست خارجی کشور و وضعیت اقتصاد جهانی و ... قابل بررسی اند
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]