واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
بین الملل > آفریقا و خاورمیانه استاد دانشگاه آلاباما آمریکا در گفتگو با مهر:
دعوت از ظریف برای سفر به عربستان برای محک زدن سیاستهای منطقه ای ایران است
پروفسور نادر انتصار استاد و رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلابمای جنوبی آمریکا معتقد است که دعوت از محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران برای سفر به عربستان از سوی این کشور برای محک زدن تهران است تا دریابد در خصوص مسائل سوریه، لبنان و عراق چه درکی میان طرفین وجود دارد و چه درک و فهمی می تواند توسط دو طرف شکل گیرد.
به گزارش خبرنگار مهر، روز گذشته دعوت رسمی "سعود الفیصل" وزیرخارجه عربستان از "محمد جواد ظریف" وزیرخارجه ایران برای سفر به این کشور بازتاب رسانه ای گسترده داشت. سعود الفیصل در اظهاراتی بیان کرد که ریاض برای گفتگو با ایران آماده است و همچنین در هر زمانی از سفر وزیر خارجه ایران به ریاض استقبال می کند. دو کشوری که بر اساس نظریه سیستم تابع یکی در "مرکز"(Core) قرار می گیرد و دیگری در "پیرامون"(periphery) سیتم تابع خلیج فارس، هم اکنون در موقعیتی قرار گرفته ند تا سیاستهای منطقه ای خود را با یکدیگر به به بحث و گفتگو بنشینند. در این میان مسائل سوریه، لبنان و عراق حائز اهمیت است و این پرسش وجود دارد که چه درکی ازاین مسائل میان دو طرف می تواند شکل بگیرد.
انتصار در خصوص نفس دعوت سعود الفیصل وزیر خارجه عربستان از محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران به خبرنگار مهر گفت: در ابتدا باید توجه داشت که روابط ایران و عربستان سعودی در طول 34 سال گذشته فراز و نشیبهای گوناگونی را تجربه کرده است. وی در ادامه تصریح کرد: عربستان سعودی خود را پرچمدار محافظه کاری، خواهان سیاست وضع موجود و پاسدار سلفی گری و دیدگاهای وهابی می داند. مؤلف "سیاست کردها در خاورمیانه" در ادامه یادآور شد: در آن طرف، ایران از سیاست وضع موجود در حوزه های گوناگون و مختلف پیروی نکرده است. مغایرت و تباین دیدگاههای تهران و ریاض همواره باعث مناقشه و اختلاف میان دو کشور شده است. وی در ادامه افزود: البته این به معنای این نیست که دو کشور ایران و عربستان نمی توانند در مورد مسائل و مشکلات فیمابین همکاری داشته باشند اما بحث این است که تا کجا ترتیبات و اقدامات همکاری جویانه می تواند کارساز باشد. وی تأکید کرد: همچنین عربستان حامی بسیاری از گروههای تروریستی در بیشتر کشورهای خاورمیانه و مرزهای جهان اسلام بوده است. سیاستهای منطقه ای عربستان سعودی و نقش نیابتی آن در پیشبرد منافع آمریکا در منطقه موضوع دیگری در روابط ایران و عربستان سعودی است که این روابط را پیچیده تر می کند. انتصار در خصوص تغییر چهرهای کلیدی چون "بندر بن سلطان" در ساختار سیاسی عربستان و تأثیر آن بر سیاست خارجی این کشور تصریح کرد: توطئه و دسیسه دائمی در بین چهرها و مقامات طراز اول در خاندان سلطنتی سعودی که منجر به تغییراتی در سطوح بالای ساختار رهبری سعودی شده است احتمالا تأثیر اندکی بر سیاست خارجی عربستان سعودی خواهد داشت. وی افزود: اظهارات اخیر سعود الفیصل در دعوت از محمد جواد ظریف برای دیدار از عربستان سعودی لحن محتاطانه داشت و چندان صمیمانه نبود. انتصار در پایان یادآور شد: این دعوت از سوی عربستان احتمالا برای محک زدن تهران است تا دریابد در خصوص مسائل سوریه، لبنان و عراق چه درکی میان طرفین وجود دارد و چه درک و فهمی می تواند توسط دو طرف شکل گیرد. ............ گفتگو از جواد حیران نیا
۱۳۹۳/۲/۲۴ - ۱۱:۱۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 109]