واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
واکنش مظفر به تصویب قوانین با نظر مشورتی مجمع تشخیص: مجمع تحکم نمیکند، فقط اعلام نظر میکند/ به دنبال جلوگیری از حق قانونگذاری نمایندگان نیستیم
سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری نیازمند نظارتی است که این نظارت همان ضمانت اجرایی است. به گزارش نامه نیوز، روزنامه اعتماد در گفتگو با حسین مظفر نوشت؛
قرار است از این پس مجمع تشخیص مصلحت نظام نظرات مشورتیاش در مورد طرحها و لوایح مجلس را به مجلس و شورای نگهبان ارائه کند؛ موضوعی که تا اندازهیی موجب مخالفت نمایندگان مجلس هم شده است. «حسین مظفر» عضو مجمع تشخیص و نماینده مجلس اما در گفتوگو با «اعتماد» این نظر نمایندگان را رد و تاکید میکند که مجمع تشخیص مصلحت نظام با ارائه نظر مشورتی به هیچ عنوان به دنبال تحکم به مجلس و شورای نگهبان نیست. متن این گفتوگو را در ادامه میخوانید.
با نامه رییس دفترمقام معظم رهبری وظیفه جدیدی برای مجمع تشخیص مصلحت نظام تعریف شده است. در مورد این وظیفه توضیح دهید.
این وظیفه یک امر قانونی و منطقی است. همانطور که میدانید شورای نگهبان موظف است قوانین مصوب مجلس را بر اساس شرع و قانون بررسی کند. مسوولیت تدوین سیاستهای ابلاغی بر عهده مقام معظم رهبری است که این وظیفه برعهده مجمع تشخیص مصلحت نظام گذاشته شده است. با تعریف این وظیفه جدید مجلس برای تصویب قوانین باید به سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری هم در کنار سایر موضوعات توجه کند. بر این اساس همانطور که قوانین نباید برخلاف شرع و قانون اساسی باشد نباید برخلاف سیاستهای کلی هم باشد.
این موضوع چرا مورد توجه مجمع تشخیص قرار گرفته است؟
به هر حال سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری نیازمند نظارتی است که این نظارت همان ضمانت اجرایی است. از آنجایی که خود رهبری صلاح ندانستند وارد شوند، این وظیفه را بر عهده مجمع تشخیص مصلحت نظام سپردهاند. البته باید تاکید کنم که در این مورد مجمع تشخیص مصلحت تحکم نمیکند و تنها اعلام نظر میکند که موضوع مورد بحث با سیاستهای کلی ابلاغی رهبری موافق است یا مخالف؟ در این مورد هم شورای نگهبان دستش باز است و هم مجلس.
یعنی ممکن نیست که اگر مجلس و شورا به نظر مجمع بیتوجهی کرده باشند مجمع در حین بررسی آن مصوبه نظر خودش را اعمال کند؟
به هر حال مجمع تشخیص مصلحت نظام بر اساس مصلحت نظام تصمیمگیری میکند. اگر موضوع مورد بحث با مصالح نظام مشکل داشته باشد ممکن است قبول نکند. به هر حال باید تاکید کنم که هیچ اتفاق جدیدی که خارج از چارچوب قانون اساسی باشد نیفتاده است.
به نظر میرسد که این شیوه کار مجمع تشخیص مصلحت نظام به نوعی جلوگیری از دوباره کاری است. اینطور نیست؟
بله، عدهیی نسبت به این موضوع عکسالعمل داشتند اما به نظر میرسد که این موضوع یک کار پیشگیرانه است که مجلس و شورای نگهبان میتوانند به آن عمل کنند یا نکنند. شرایط مثل گذشته است اگر شورای نگهبان مصوبه مجلس را رد کند و با اصرار مجلس به مجمع تشخیص میرود و اگر برخلاف سیاستهای کلی ابلاغی رهبری باشد مورد قبول مجمع قرار نمیگیرد. ما برای آنکه دوباره کاری نشود و کارآمدسازی صورت بگیرد به صورت همزمان مجمع تشخیص مصلحت برخی قوانین را مورد بررسی قرار میگیرد که این همان کاری است که شورای نگهبان نیز در مورد برخی قوانین مجلس انجام میدهد و به صورت همزمان آنها را بررسی میکند در نتیجه مجمع تنها نظر مشورتیاش را میدهد.
پیشنهاد چنین کاری از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام بوده است؟
این یک امر ذاتی و طبیعی است. تا زمانی که سیاستهای کلی تدوین نشده بودند اصلا موضوعیت نداشت که به دنبال چنین کاری باشیم اما با تصویب سیاستهای کلی در سالهای اخیر و ابلاغ آنها از سوی مقام معظم رهبری باید یک ضمانت اجرایی وجود داشته باشد که اصلا حکمت قانونگذاری است. اگر قرار است که این سیاستها در چشمانداز آینده کشور تاثیرگذار باشد باید مورد توجه قرار بگیرد و هم مجلس و هم شورای نگهبان به این سیاستها توجه کافی داشته باشند.
از این به بعد مجمع نظرات مشورتیاش را هم به مجلس میدهد و هم به شورای نگهبان؟
با شروع بررسی طرحها و لوایح در مجلس، رییس مجلس به مجمع تشخیص مصلحت نظام اطلاع میدهد که چنین موضوعی در دستور کار است. مجمع نیز نظر مشورتی خود را در مورد مصوبات اولیه کمیسیونهای تخصصی به مجلس ارائه میدهد. مجلس میتواند توجه بکند یا نکند اما اگر مجلس توجه نکند مجمع تشخیص نظرش را به شورای نگهبان هم ارائه میدهد. البته این تنها در مورد موضوعاتی است که در موردشان سیاستهای کلی تصویب شده باشد نه همه موارد.
مخالفتهایی از سوی نمایندگان مجلس با این کار صورت گرفته است. فکر میکنید این مخالفتها تا چه اندازه بجا باشد؟
من تصور میکنم مخالفت آنها ناشی از برداشت نادرستشان است چراکه نظر مشورتی دادن مجمع تشخیص مصلحت نظام به هیچ عنوان به معنی جلوگیری از مصوبات مجلس یا حق نمایندگان برای قانونگذاری نیست و تنها یک نظر مشورتی و کارشناسی است.
1393/2/24
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]