واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: دو مانع عمده در مسیر توافق هستهای ایران و 1+5
در حالی که دور جدید مذاکرات هسته ای میان ایران و گروه 1+5 هفته جاری در وین از سر گرفته می شود، بار دیگر تحلیلگران و رسانه های غربی روند گمانه زنی درباره محتوای توافق احتمالی میان دو طرف را آغاز کرده اند. در این زمینه، یک روزنامه آمریکایی از دو موضوع عمده سخن گفته که می تواند به عنوان چالش هایی در مسیر حصول توافق نهایی جلوه گر شود.
کد خبر: ۳۹۹۶۸۰
تاریخ انتشار: ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۲:۳۴ - 11 May 2014
در حالی که دور جدید مذاکرات هسته ای میان ایران و گروه 1+5 هفته جاری در وین از سر گرفته می شود، بار دیگر تحلیلگران و رسانه های غربی روند گمانه زنی درباره محتوای توافق احتمالی میان دو طرف را آغاز کرده اند. در این زمینه، یک روزنامه آمریکایی از دو موضوع عمده سخن گفته که می تواند به عنوان چالش هایی در مسیر حصول توافق نهایی جلوه گر شود.
به گزارش «تابناک»، روزنامه «لس آنجلس تایمز» در مطلبی با اشاره به موضوع مذاکرات هسته ای ایران، از دو «مانع» عمده در مسیر توافق هسته ای سخن گفته است. مواردی که هرچند به احتمال زیاد تاکتیک های فشار روانی پیش از مذاکرات باشد، اما با توجه به اهمیت آن ها، جای بحث و توجه ویژه دارد.
این روزنامه در ابتدای مطلب خود اشاره می کند که در بازه زمانی سه ماه مانده تا تاریخ تعیین شده برای حصول توافق جامع هسته ای میان ایران و 1+5، تیم مذاکره کننده ایران «تقریباً همه را شگفت زده کرده»، زیرا تمایلی واقعی برای رسیدن به توافق از خود نشان داده است.
در این چارچوب، ایران تاکنون به تمامی تعهدات خود که در توافقنامه مقدماتی هسته ای ژنو بیان شده بود، پایبند بوده، راه حل هایی را برای برخی از مهمترین موضوعات مطرح در برنامه هسته ای خود پیشنهاد کرده و افزون بر این، در سه دور مذاکرات کارشناسی با هیئت های گروه 1+5 شرکت کرده که هدف از آن، تسهیل روند رسیدن به توافق نهایی بوده است.
با این حال، به عقیده این روزنامه، ایران هنوز در «یک موضوع که می تواند مهمترین مسئله در مذاکرات باشد» با طرف مقابل دارای اختلافاتی است. این موضوع – به گفته لس آنجلس تایمز – سطح و گستره برنامه غنی سازی اورانیوم در ایران در آینده است. بر این اساس، در حالی که ایران خواستار برخورداری از سطح گسترده ای از توانایی های غنی سازی است، طرف مقابل و به ویژه آمریکا خواستار افزایش زمان احتمالی دستیابی ایران به سلاح هسته ای به وسیله کاهش سطح غنی سازی در ایران است.
علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، اخیراً اشاره کرد که ایران خواستار نصب 30 هزار سانتریفیوژ جدید در تأسیسات هسته ای خود است. موضوعی است که به عقیده «گری سیمور»، مشاور سابق رئیس جمهور آمریکا در امور منع اشاعه هسته ای، خواسته ای کاملاً واقعی است و ایران درباره آن بلوف نمی زند.
سیمور می گوید آنچه ایران در عمل خواستار دستیابی به آن است، این است که پس از رسیدن به توافق جامع، برداشته شدن تحریم ها و رفع نگرانی های جامعه بین المللی درباره برنامه هسته ای این کشور، بتواند همچون سایر کشورها از توانایی غنی سازی اورانیوم در «سطح صنعتی» برخوردار باشد.
با این حال، به گفته وی، چنین امری، یعنی غنی سازی اورانیوم در ایران در سطح صنعتی، نمی تواند مورد پذیرش دولت آمریکا قرار گیرد، زیرا به ایران توانایی زیادی برای حرکت به سمت ساخت سلاح هسته ای – در صورت تصمیم به انجام این کار – می دهد. افزون بر این، دولت آمریکا خواستار آن است که محدودیت های اعمالی بر برنامه هسته ای ایران، به مدت بیش از یک دهه ادامه داشته باشد، نه فقط برای چند سال.
اما «مانع» دیگری که روزنامه لس آنجلس تایمز از آن یاد می کند، بحث چگونگی برداشته شدن تحریم ها در نتیجه توافق جامع هسته ای است. در این زمینه، ایران خواستار آن است که پس از امضای توافق جامع، همه تحریم ها به طور کلی برداشته شود. اما راهبرد غرب، «تعلیق» تحریم ها تا زمانی است که اطمینان حاصل شود ایران به تعهدات خود پایبند است و برداشته شدن یکباره تحریم ها مدنظر غرب نیست.
با این حال، این روزنامه بار دیگر تأکید می کند که به عقیده اغلب تحلیلگران و کارشناسان، بخت رسیدن ایران و گروه 1+5 برای رسیدن به توافق نهایی و حل این اختلافات بالاست و ایران طی ماه های گذشته نشان داده که به تعهدات خود در چارچوب توافق با کشورهای 1+5 پایبند است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]