واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
کریستین ساینس مانیتور:
توافق هستهای 1+5 با ایران شبیه چه چیزی میتواند باشد؟ / 8 گام پیشنهادی برای دستیابی به توافق نهایی برد-برد
گروه بینالمللی بحران با انتشار گزارشی، طرح و برنامه پیشنهادی خود برای چگونگی دستیابی ایران و گروه کشورهای 1+5 به توافق نهایی را ارائه کرده است.
به گزارش نامه نیوز، در حالی که تنها چند روز تا برگزاری دور جدید مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 زمان باقی مانده است وب سایت نشریه کریستین ساینس مانیتور در مطلبی به گزارش روز جمعه گروه بین المللی بحران (ICG) در خصوص چگونگی دستیابی ایران و قدرت های جهانی به توافق نهایی هسته ای اشاره کرده است.
همانند مذاکره کنندگان، گزارش سازمان بحران بین المللی واقع در بروکسل نیز یک بازی طولانی مدت را مطرح می کند. جدول زمانی این گزارش 19 سال امتداد دارد و می نویسد که برای دستیابی به توافق، گروه های حاضر باید بر چندین دهه بی اعتمادی غلبه کنند و حسن نیت خود را به یکدیگر نشان دهند و یا به تعهدات خود پایبند باشند.
علی واعظ، یکی از تحلیلگران ارشد ایرانی موسسه بین المللی بحران که روابط نزدیکی با مقامات ایرانی و آمریکایی دارد در خصوص توافق نهایی عنوان داشت: پیشنهادهای گذشته، آمریکایی محور بود و بر شاخص های شخصی توافق متمرکز شده بود. این گزارش اما بر پایه فیدبک هایی است که از طرفین دریافت شده است و به مذاکره کنندگان کمک می کند که همزمان که به منافع ملی کشورشان و محدودیت های سیاسی احترام می گذارند، متعهد باقی بمانند.
این گزارش راه حلی بینابین به مسائل مورد اختلاف همانند قابلیت غنی سازی اورانیوم و چگونگی لغو تحریم های غرب ارائه می دهد.
واعظ در این باره می گوید: این پیشنهادها برای راضی نگه داشتن یک طرف، راه حل هایی را ارائه نداده است بلکه زمینه را برای راه حل برد-برد فراهم می کند.
بخش هایی از این گزارش و نقشه راه ارائه شده از سوی این گروه شامل موارد زیر است:
نخست: فعالیتهای ایران براساس قابلیت غنیسازی اورانیوم نه براساس تعداد سانتریفیوژها بلکه بر اساس خروجی کلی آن به ایران اجازه می دهد که کلیت برنامه های خود را با تعهد به و موافقت با پارامترهای مطرح شده، انتخاب کند.
دوم: به مدت یک یا دو سال قابلیت غنی سازی اورانیوم در ایران متوقف می شود و فعالیت هسته ای در همین حد کنونی با وجود 8 هزار سانتریفیوژ ادامه پیدا کند. پس از اعتماد سازی با گذشت چندین سال، از جمله اقدامات شفاف سازانه و سیاست انبار نکردن و تبدلی فوری اورانیوم غنی شده به سوخت که هیج استفاده نظامی ندارد، ایران اجازه پیدا خواهد کرد که این توانایی را به میزان سه برابر افزایش دهد تا 24 هزار سانتریفیوژ نسل اول خود را معادل سازی کند.
سوم: تعدیل راکتور آب سنگین اراک که به دلیل قابلیت تولید پلوتونیوم یکی دیگر از نگرانی های گروه 1+5 است.
چهارم: تدوین یک مکانیزم برای میانجگری در اختلافات.
در مقابل قدرت های جهانی در مقابل ایران متعهد می شوند که:
نخست: تاسیسات زیرزمینی فردو تعطیل نمیشوند و هیچ یک از اعضای گروه 1+5 این خواسته را مطرح نخواهد کرد. این تاسیاست به تاسیاست تحقیقاتی تبدیل خواهند شد.
دوم: برداشته شدن تحریم ها از روی ایران در یک روند فوری.
سوم: فراهم کردن زمینه حضور کارشناسان فنی در برنامه هسته ای ایران.
چهارم: برداشته شدن تحریم های مرتبط با برنامه هسته ای ایران در زمینه گاز و نفت در بخش نهایی توافق .
مطمئنا این توافق انتظارات برخی در کنگره آمریکا را برآورده نمیکند و با استقبال آنها مواجه نخواهد شد. این توافق همچنین برای تندروها در ایران که به شدت توافق ژنو را مورد انتقاد قرار داده بودند نیز خوب نخواهد بود.
1393/2/20
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]