واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
نیویورک تایمز: آمریکا به فکر رئیسجمهور بعد از روحانی باشد/ توافق هستهای باید پایدار باشد/ اوباما آماده پذیرش توافق 10 ساله است
نیویورک تایمز نوشت: سرانجام، آمریکا و متحدان آن بررسی شرایط توافق هستهای با ایران را آغاز کردند؛ این موضوع امیدوار کننده است.
به گزارش نامه نیوز، چنین توافق جامعی برمبنای « طرح اقدام مشترک » که در نوامبر گذشته به امضاء رسید، شکل می گیرد. ایران براساس این توافق اولیه پذیرفت برنامه هسته ای خود را به ازای لغو بخشی از تحریم ها متوقف کند. تاریخ انقضای این توافق ماه ژوئیه است، اما برای شش ماه دیگر قابل تمدید است.
ظاهراً تمرکز واشنگتن روی محدود کردن تعداد و نوع سانتریفوژهایی است که ایران می تواند دراختیار داشته باشد و نیز کمیت و کیفیت اورانیومی که مجاز به حفظ آن است. اما این مسائل، موارد کلیدی برای دستیابی به بهترین توافق با ایران نیست. آنها مهم هستند، ولی نباید در رأس اولویت کاخ سفید قرار گیرند.
درعوض، دولت اوباما باید روی سه عنصر متمرکز شود: هدایت بازرسی های سرزده ، طراحی سازوکاری که درصورت تقلب ایران یا تمدید مدت توافق ، بتوان به راحتی تحریم ها را مجدداً اعمال کرد.
بازرسان بین المللی باید در سایت های هسته ای ایران حضور دائمی داشته باشند و باید بتوانند به همه جا بروند و همه چیز را بازرسی کنند. ایران قبلاً پایبندی به پروتکل الحاقی پیمان منع گسترش سلاح های اتمی، که بازرسی ها و نظارت گسترده تری را ایجادمی کند، پذیرفته است.
بزرگترین مانع دیپلماتیک که احتمال دارد امریکا بعد از امضای توافقی فراگیر با آن روبرو شود ، واداشتن شورای امنیت سازمان ملل( و اتحادیه اروپا) به تجدید تحریم ها است و این درصورتی انجام می شود که ایران بخواهد برنامه هسته ای منع شده خود را دوباره از سر بگیرد.
به همین علت است که صرف بازرسی های سرزده کفایت نمی کند . اگر امریکا و متحدانش به این نتیجه برسند که ایران موافقتنامه فراگیر را نقض کرده است، واشنگتن باید ساز و کار لازم را برای برقراری سریع دوباره تحریم ها را در اختیار داشته باشد.
بهترین راه برای ایجاد چنین سازو کاری آن است که به جای قطع کامل تحریم های سازمان ملل و اروپا،این تحریم ها را به حالت تعلیق درآوریم .درهردو صورت ، می توان هر شش ماه قطعنامه جدیدی صادر کرد که تمام تأثیرات تحریم ها را برای شش ماه متوقف سازد و همواره قابل تجدید باشد.
با این کار، دیگر لازم نیست روند دشوار را طی کرد: یعنی رفتن به شورای امنیت و تصویب قطعنامه جدید درباره تحریم ها با اکثریت آرای 15 عضو شورای امنیت بدون حضور روسیه و چین. همان گونه که در عراق ، کره شمالی و هرجای دیگری شاهد بودیم، این مساله صرف نظر از این که شواهد چه قدر متقاعد کننده هستند ، به لحاظ دیپلماتیک ناممکن است.
به گزارش تیک، و سرانجام، موضوع تداوم مطرح است. گرچه هیچ مطمئن نیست ، اما شواهد قابل توجهی وجود دارد مبنی بر این که حسن روحانی ، رئیس جمهور ایران ، درتمایلش برای دستیابی به توافق هسته ای صادق است . اما روحانی حداکثر هفت سال دیگر رئیس جمهور خواهدبود و به هیچ وجه نمی توان گفت که چه کسی جانشین او خواهد شد. درسال 2005 میلادی ، فردی مثل محمود احمدی نژاد، جانشین محمد خاتمیِ اصلاح طلب شد. بنابر این امریکا باید درجستجوی توافق پایداری باشد که بعد از دوران ریاست جمهوری آقای روحانی نیز ادامه یابد.
اگر چه این شرایط همچنان در دست مذاکره است، اما بر اساس شایعات انکار ناپذیر، واشنگتن احتمالاً آماده پذیرش توافق 10 ساله باشد. توافق 20 ساله بهتر است ، وبازهم بهتر خواهد بوداگر 30 یا 50 ساله باشد.
البته ، ایرانی ها احتمالاً به همه این موارد معترض خواهند شد. اعتراض آن ها این خواهد بود که بازرسی های سرزده، نقض حاکمیت آنهاست و چنین استدلال خواهند کرد که « طرح اقدام مشترک» سال گذشته ، صراحتاً از لغو تحریم ها نام نبرده و فقط از قطع موقت آن ها سخن گفته است. آن ها همچنین گلایه خواهند کرد که مقامات غربی به طور خصوصی به آ نها گفته اند که این توافق 10 تا 12 سال دوام می یابد.
اما امریکا برا ی پیشبرد موضع خود، اهرم عملی و قانونی ر ا در اختیار دارد. در « طرح اقدام مشترک » آمده است که در توافق فراگیر و نهایی ، با ایران به منزله قدرت هسته ای عادی برخورد خواهد شد ، البته پس از پایان دوره توافق. ایران بی قید و شرط و کامل پذیرفت که تا آن زمان، با او به عنوان قدرت هسته ای عادی برخورد نخواهد شد.
1393/2/20
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 77]