واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: نگاه شما: حمایتهای قانونی در دوران نامزدی
بخش «نگاه شما» برای ارائه و معرفی «نگاه» مخاطبان «تابناک» به همه موضوعات است. هر مخاطب «تابناک» میتواند با مد نظر قرار دادن شرایط همکاری با این بخش، «نگاه» خود را ارسال کند تا در معرض دید و داوری دیگر مخاطبان قرار گیرد.
کد خبر: ۳۹۹۲۲۰
تاریخ انتشار: ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۰:۱۳ - 10 May 2014
مهدی حاج محمود عطار در مطلب ارسالی برای «نگاه شما» نوشت:
برخلاف تصور برخی ، قانون برای دوران به اصطلاح نامزدی مواردی را پیش بینی نموده که دانستن آن برای خانواده ها و افرادی که قصد ازدواج دارند ضروری بنظر می رسد . هرچند انچه در زیر به آن اشاره می کنیم صرفا جنبه آشنایی بیشتر با قوانین موجود را دارد ، اما آرزو میکنیم تا هیچ وقت نیازی به استفاده از آن برای هیچ خانواده ای فراهم نشود و همه نامزدیها به ازدواج موفق ختم گردد .
بهتر است بدانیم در مسیر پر فراز و نشیب و بعضا طولانی خواستگاری تا مراسم عروسی و همزمان با دوران نامزدی تعهدات طرفین نسبت به هم از منظر اخلاقی و قانونی آغاز شده و جالب اینجاست که به هیچ وجه این تعهدات مربوط به آغاز زندگی طرفین زیر یک سقف نمی باشد .
شناسایی دقیق دوران نامزدی از نظر قانونی حائز اهمیت می باشد چرا که در عرف تعاریف مختلفی از دوران نامزدی وجود دارد . این دوران عملا از خواستگاری آغاز و با جاری شدن صیغه عقد به پایان می رسد . قانونگذار برای این دوره نیز باید ها و نباید هایی را در نظر گرفته است اما هیچ گونه تعهدی را برای ازدواج برای طرفین ایجاد نمی کند . همین موضوع اهمیت دانستن قوانین و آگاهی از راهکارهای قانونی برای حفظ شانیت و آبروی خانواده ها را دو چندان می کند .
هر یک از زن و مرد تا قبل از جاری شدن صیغه عقد هیچ گونه تعهدی برای ازدواج ندارند و هیچ یک از طرفین نیز نمی توانند الزامی برای طرف دیگر ایجاد کنند ، حتی اگر در دوران نامزدی مقداری از مهریه نیز بین طرفین رد و بدل شده باشد . البته باید بدانیم چنانچه عقد جاری شده باشد ولی هنوز زن و مرد زیر یک سقف اسکان نیافته باشند ، ( دوره نامزدی در عرف یا همان دوران عقد کردگی ) برای مرد مسئولیتهایی از قبیل پرداخت مهریه و غیره ایجاد می گردد .با عنایت به قانون حمایت از خانواده که در سال 1391 به تصویب رسیده است ، حق هریک از طرفین در صورت بروز خسارتی از طرف دیگر در دوران نامزدی ، جهت شکایت به دادگاه صالح محترم شمرده شده است .
آنچه مورد احترام قانون است فقط جاری شدن صیغه عقد است و درصورتیکه صیغه ای جاری نشده باشد ، عملا رابطه قابل احترامی از سوی قانون گذار متصور نیست ، حتی اگر زن و مرد نسبت به هم متعهد به ازدواج شده باشند و حتی اگر مبلغی را نیز برای جبران خسارت تخلف از امر ازدواج برای یکدیگر تعیین کرده باشند ، این مبلغ نیز قابل مطالبه نمی باشد . یادآوری می کنیم که زمانی قانون گذار طرفین را حمایت می کند که صیغه عقد بین طرفین جاری شده باشد و لا غیر .
چناچه به دلیل غیر موجه ( در صورتیکه طرفین به توافق نرسند ، احراز دلیل موجه به عهده دادگاه می باشد ) انصراف از نامردی توسط یکی از طرفین اعلام شود ، طرف دیگر مورد حمایت قانون گذار جهت جبران خسارتهای وارده ناشی از سوء استفاده از حق طرف مقابل می باشد .( ماده 331 قانون مدنی و ماده اول قانون مسئولیت مدنی ).
یکی از مواردی که طرفین برای بازپس گیری آنان اقدام می کنند ، هدیه است . طرفین با تاسی به مقتضیات اخلاقی و برای تالیف و نزدیک شدن قلبهایشان اقدام به تبادل هدایا می کنند . سنت پسندیده ای که امید به ازدواج را افزایش می دهد . اما چنانچه به هر دلیل قرار بر ازدواج نباشد ، هدایایی که تا قبل از جاری شدن صیغه عقد رد و بدل شده باشد قابل مطالبه می باشد ( به شرط تقدیم دادخواست ) اما هدایایی که بعد از جاری شدن صیغه عقد باشد ، عملا هبه تلقی شده و قابل استرداد نمی باشد .( مواد 1037و1038 قانون مدنی ).
ذکر این موارد خالی از لطف نیست که چنانچه بهم خوردن وصلت به علت فوت یکی از طرفین باشد و یا هدایای مورد نظر به جهاتی غیر از صورت گرفتن وصلت مراوده شده باشد ، این قبیل هدایا قابل استرداد نمی باشد .
آنچه بیان شد ماحصل جبران خسارتهای مادی است ، اما آنچه مسلم است بهم خوردن نامزدی بیش از خسارتهای مادی ، خسارتهای معنوی را برای طرفین ایجاد می کند ، متاسفانه در قوانین فعلی امکان جبران خسارتهای معنوی متصور نیست ، لیکن بر مبنای رسالتی که بر دوش داریم از قانون گذار محترم تقاضا داریم برای رفع این مشکل نیز چاره اندیشی نمایند .
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]