واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
توسعه روابط راهبردی ایران و چین - رمضانعلی یوسفی دهلی نو - ایرنا - توسعه روابط و همکاری بین تهران و پکن همواره از سوی کشورهای غربی موردتوجه بوده و به دلیل اهمیت و جایگاه ایران و چین در تأثیرگذاری تحولات منطقه، هرگونه رویدادی در این حوزه توسط رسانه های غربی رصد شده و مورد تحلیل و ارزیابی قرار می گیرد؛ سفر رسمی وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران به چین نیز ازجمله رویدادهایی است که ناظران را واداشته تا توسعه روابط دفاعی و امنیتی این دو کشور را به عنوان دو شریک راهبردی درصحنه بین المللی به دقت زیر نظر داشته باشند.
پس از روی کار آمدن دولت یازدهم به ریاست حسن روحانی و رویکرد ایران برای کاهش تنش ها با غرب برخی محافل رسانه ای و سیاسیون غرب گرا ایجاد ابهام در آینده روابط تهران - پکن را در پیش گرفتند.
این ابهام که با تبلیغات نیز همراه بود تا جایی پیش رفت که در ذهن برخی از چینی ها نیز این سؤال را مطرح کرد که نزدیک شدن ایران به غرب آیا مساوی بافاصله گرفتن تهران از پکن است؟
این ابهام در حالی شکل گرفت که برخی از غربی ها ازجمله آمریکایی ها که سیاست ˈچین ستیزی ˈ را محور قرار داده اند از گذشته تاکنون همواره تلاش داشته اند روابط بین تهران - پکن را تخریب کنند.
اما اولین دیدار رییس جمهوری اسلامی ایران در حاشیه اجلاس سران شانگهای در شهر بیش کک با ˈ شی ء جین پلنگ ˈ همتای چینی اش و گفت وگوهای مهمی که رد بدل شد، شعله تبلیغات مسموم را فرونشاند و نشان داد رهبران دو کشور نه تنها مسیر تقابل منافع را دنبال نمی کنند بلکه به یک همگرایی و رابطه نوین می اندیشند.
رفت وآمدهای سطح بالا در ماه های اخیر ازجمله سفر آقای ˈیانگ جیم چیزˈ عضو شورای دولتی و رایزن عالی سیاسی امنیتی جمهوری خلق چین به تهران و سفر آبان ماه گذشته علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی به چین نشان داد دو کشور پس از تحکیم همکاری های تجاری و اقتصادی، اکنون توسعه بلندمدت روابط را به صورت همه جانبه دنبال می کنند.
در تازه ترین تحول پاسخ مثبت سردار سرتیپ حسین دهقان وزیر دفاع ایران به دعوت رسمی ارتشبدˈ چنگ وان کو انگˈ همتای چینی خود برای سفر به پکن را در همین راستا باید ارزیابی کرد.
بررسی رویدادها نشان می دهد ایران و چین که پیش ازاین یک قرارداد امنیتی نیز امضا کرده اند درصحنه بین الملل در جبهه واحدی قرار دارند و می توانند به عنوان شرکای قابل اعتماد به یکدیگر اتکا داشته باشند.
ازنظر ناظران این اتکا باید جبهه واحدی را که در جامعه بین الملل شکل گرفته برای جلوگیری از انحصارگرایی برخی قدرت های متکبر و خودخواه تقویت کند.
به گفته کارشناسان،جمهوری اسلامی ایران می تواند ˈمتحد قابل اتکاییˈ برای همه کشورهای مستقل ازجمله چین باشد. دو کشور مستقل در جامعه بین الملل با اعتقاد به اصول سازنده ای که برای حفظ و پاسداری از صلح دارند، می توانند به عنوان منادیان احترام به عزت و کرامت انسانی در کنار هم باشند.
وجود دیدگاه های مشترک برای مبارزه با تروریسم و افراط گرایی، برخورداری طرفین از منافع مشترک منطقه ای ، اعتماد به مشارکت دوجانبه، اراده مشترک برای توسعه روابط و ایجاد سازوکار کارآمد و مؤثر برای پیشبرد روابط پنج عامل مهم در رشد و توسعه همکاری های فی مابین هستند.
ˈ یوهان یانگˈ سفیر چین در ایران و ˈ مهدی صفری ˈ سفیر جمهوری اسلام ایران در پکن نیز بارها روابط تهران - پکن را مبتنی بر اعتماد متقابل دانسته اند.
ازنظر آنان چین و ایران از دیدگاه های مشترک و روابط دوستانه ای برخوردار هستند که در حال تعمیق در همه ابعاد است.
این اعتماد متقابل و دیدگاه های مشترک و دوستانه موضوعی بسیار مهم در تعاملات دو طرف محسوب می شود که در سایه حمایت رهبران ایران و چین می تواند به یک رابطه از نوع متحد استراتژیک منجر شود.
ادامه دیدارهای سطح بالا ازجمله برنامه ریزی برای سفر ˈشی ء جین پلنگ ˈ رییس جمهوری خلق چین در آینده نزدیک به جمهوری اسلامی ایران بدون شک اتکای راهبردی دو کشور به یکدیگر را بیشتر خواهد کرد.
شی ء جین پلنگ که بیش از یک سال است به عنوان رییس جمهور، دبیر کل حزب کمونیست و فرمانده کل قوا سکان امور را در جمهوری خلق چین به دست گرفته به مناسبت های مختلف نشان داده برای تعمیق و توسعه روابط با ایران بسیار جدی عمل می کند.
در همین حال کارشناسان سفر قریب الوقوع حسن روحانی به چین را بیانگر اراده و تمایل رهبران دو کشور به توسعه و تعمیق روابط دوجانبه می دانند و معتقدند این رویداد می تواند تهران و پکن را بیشتر به اهداف راهبردی نزدیک کند.
همان طور که سردار دهقان به همتای چینی خود گفته، چین قدرتمند، ضامن و حافظ صلح و امنیت جهانی و ایران قدرتمند حافظ و ضامن صلح، ثبات و امنیت پایدار در منطقه راهبردی خلیج فارس و خاورمیانه است.
ارتشبد چنگ وان کو انگ نیز با اشاره به اشتراک نظر ایران و چین در بسیاری از مسائل مهم سیاسی- امنیتی، منطقه ای و بین المللی تأکید کرده پکن، تهران را به عنوان شریک راهبردی خود تلقی می کند.
آسان ** 275 **
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
19/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 101]