واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
تلاش هفت ساله محققان ایرانی به نتیجه رسید؛ پرورش روبات ماهی در دانشگاه صنعتی شریف تهران-ایرنا-تلاش هفت ساله پژوهشگران دانشگاه صنعتی شریف برای ساخت روبات ماهی به ثمر نشست و این محققان، روبات ماهی ساختند که حرکات موجودات زنده را تقلید می کند و می تواند مدل مناسبی برای اهداف تحقیقاتی، صنعتی و نظامی باشد.
به گزارش ایرنا،روبات ماهی ساخت دانشگاه صنعتی شریف شنای خود را از تلفیق شیوه های حرکت ماهی تن و کوسه ماهی یاد گرفته است.
محمدعلی عباسپور از همکاران پروژه ساخت روبات ماهی درباره این شیوه حرکت زیر آب می گوید: سیستم رانش ماهی ها را می توان به صورت عبور یک موج پیوسته و تکرارشونده از بدن آن ها تصور کرد که به سیستم رانش موجی شکل مشهور است.
وی افزود: از مزیت های رانش موجی شکل می توان به کاهش نیروی مقاومت آب در برابر جسم و کمک کردن این نیرو به کاهش توان مصرفی در شرایط حرکت با سرعت بالاتر اشاره کرد و این سیستم رانش همچنین از مهم ترین معایب سیستم های رانش معمول مثل پروانه که تولید سر و صدا می کنند، مبرّاست.
به گفته این محقق نوع اسکلت روبات ماهی ساخته شده و مکانیزم تولید حرکات در این ربات نسبت به ربات های دیگر در نوع خود بدیع است.
همچنین مکانیزم حرکت که با کنترل رفتاری موجود زنده و کاوش در فیلم های گرفته شده از ماهی ها در حال شنا کردن طراحی شده است، با حرکات ماهی های زنده مطابقت خوبی دارد.
محمد اسدیان قه فرخی که پایان نامه دکترای خود را در همین راستا و در زمینه مطالعه تجربی هیدرودینامیک ماهیان زنده به انجام رسانده است، درباره چالش های مطالعات خود می گوید: با توجه به الهام گیری از موجود زنده در این ربات و پیچیدگی های رفتاری این موجودات، تقلید حرکات و نوسانات واقعی بدن ماهی در ربات آن کاری بسیار سختی ا ست. وی ادامه داد: علاوه بر این، تست های آزمایشگاهی برای بررسی حرکات آن ها، بسیار پیچیده و زمان بر است زیرا کنترل این موجودات و همچنین فراهم کردن شرایط واقعی آن ها در محیط طبیعی، در محیط محدود آزمایشگاه بسیار دشوار است.
این محقق خاطرنشان کرد: بنابراین کارها به سمت تخمین پارامترها با استفاده از بهترین حالت و نزدیک ترین شرایط می رود که باعث ورود خطاهایی در نمونه روبات آن نسبت به حالت حقیقی این موجودات می شود.
وی تامین تجهیزات خاص همچون دوربین پر سرعت و لیزر توان بالا را با توجه به شرایط تحریم و هزینه های بالا از دیگر معضلات این پروژه عنوان کرد.
محمدمهدی ارمنده ای از دیگر همکاران این پروژه درباره توانمندی های کسب شده در این مدت می گوید: ما در خلال این پروژه تاکنون به دانش حرکتی ماهی ها و تنوع این حرکات دست پیدا کرده ایم، علاوه بر این مکانیزم های سیستم رانش ویژه ماهی ها و حالت های ویژه حرکت مستقیم الخط و مانور و حالت های بهینه حرکتی را شناخته ایم.
وی اضافه کرد: با استفاده از این دانش ها برای نمونه فعلی قابلیت حرکت موجی شکل و مانور روبات ماهی را تعریف کرده ایم و در ادامه این پروژه قابلیت های کاربردی دیگر مثل مأموریت های این روبات را برنامه ریزی خواهیم کرد.
در حال حاضر معمولاً وسایل نقلیه کنترل از راه دور زیردریایی، مأموریت های نظامی و بازرگانی، اقیانوس شناسی، بازرسی و تعمیر سازه های زیر آب، بازرسی و کشف آلودگی ناشی از نشت مواد شیمیایی و نقشه برداری از بستر دریا را اجرا می کنند که نیروی رانش آنها به وسیله موتورهای الکتریکی و پروانه تأمین می شود.
اما بازدهی پایین پروانه های با قطر کوچک، عدم سازگاری با محیط در مطالعات زیست محیطی و تأثیرات نامطلوب بر رفتار جانوران دریایی و حجم بالای بدنه این وسایل باعث بروز مشکلاتی در گشت زنی زیر دریا و تعادل آن ها می شود. مشکل دیگر این وسایل این است که به دلیل محدودیت در انرژی کسب شده از باطری ها، برای مدت زمان محدودی قابلیت ماندن زیر آب را دارند.
به گفته محسن ابراهیمی چم کاکایی، از همکاران پروژه ساخت روبات ماهی، برای حل این مشکلات دو راه وجود داشت؛ که یکی استفاده از منبع انرژی بیشتر و دیگری استفاده از سیستم رانشی کارآمد تر از سیستم معمول است و از آنجا که مورد اول برای زیردریایی های کوچک، مقرون به صرفه و ممکن به نظر نمی رسد، توجه مان به سمت پیدا کردن سیستم رانش کارآمد تر جلب شد.
وی افزود: ماهی ها دارای توانایی قابل توجه در ساکن ماندن، چرخش و حرکت سریع در زیر آب هستند و این توانایی ناشی از شکل بدنشان است که برای شنا کردن در آب بسیار مناسب است به همین دلیل ایده استفاده از سیستم رانشی شبیه به رانش ماهیان برای وسایل نقلیه مذکور و یا به طور کل زیردریایی ها شکل گرفت.
دکتر مجید عباسپور، سرپرست پروژه ساخت روبات ماهی درباره کاربردهای این روبات توضیح داد: این نوع روبات ها می توانند برای اهداف تحقیقاتی مثل بررسی محیط زیست دریایی، اهداف صنعتی مثل بررسی تأسیسات زیر آب، اهداف نظامی و مواردی از این قبیل مورد استفاده قرار گیرد.
وی افزود: در صنایع نظامی به علت ویژگی رادار گریزی، این روبات کاربرد وسیعی در انجام ماموریت های شناسایی دارد و در مسایل محیط زیستی به علت تشابه رفتاری می توان از این روبات جهت بررسی شرایط زیست محیطی گونه های مختلف آبزیان استفاده کرد.
عباسپور درباره دستاوردهای این پروژه اظهار داشت: بررسی هیدرودینامیکی جریان حول ماهیان یکی از موضوعاتی است که امروزه اهمیت فراوانی دارد و یکی از فواید این تحقیق، به دست آوردن مدل مناسبی از نیروی رانش و قابلیت مانور ماهی برای زیر دریایی ها و کشتی ها است.
علمی (1)**1055**1440
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
14/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 86]