تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 17 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):دانش پيشواى عمل و عمل پيرو آن است. به خوشبختان دانش الهام مى‏شود و بدبختان از آ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826880630




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

خرد اداره‌ کننده‌ی کل هستی است


واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: "ابراهیمی دینانی" در برنامه‌ی "معرفت" مطرح کرد:‌
خرد اداره‌ کننده‌ی کل هستی است
دکتر "غلامحسین ابراهیمی دینانی" در برنامه‌ی «معرفت» گفت: عالم براساس عقل کل و خرد اداره شده و اگر ارتباط انسان با عقل کل بیشتر باشد، عقلش کامل‌تر است.


به گزارش خبرنگار رادیو تلویزیون باشگاه خبرنگاران، جمعه شب 12 اردیبهشت، برنامه‌ی «معرفت» با حضور «دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی» استاد دانشگاه به روی آنتن شبکه چهار سیما رفت.

«دکتر اسماعیل منصوری لاریجانی» استاد دانشگاه، و مجری برنامه‌ی «معرفت» بیان کرد:‌ در گلشن اندیشه حکیم ابونصر فارابی هستیم، در جلسه‌ی گذشته در خصوص معرفت حسی از نگاه فارابی صحبت کردیم و در این جلسه به معرفت عقلی از نگاه این فیلسوف و حکیم می‌پردازیم.

وی افزود: فارابی در «رسالة فی ماهیة العقل» عقل را به 6 نوع تقسیم‌بندی کرد که با تقسیم‌بندی دیگران متفاوت است. او شش نوع عقل را بیان کرده، اولین عقل، عقل «عام» اس که به دنبال فضیلت و دفع شر بوده، عقل دوم «کلامی‌» است که زشتی و بدی اعمال را تشخیص می‌دهد. سومین عقل «فطری» بوده که یقین و معرفت را بدیهی و بدون تفکر کسب می‌کند. چهارمین عقل، عقل «تجربی» بوده که بر اثر کثرت تجارب برای انسان به وجود می‌آید، عقل «نظری» پنجمین عقل اس و ششمین عقل، عقل «فعال» بوده که فارابی عقل فعال را جزء عقل بشری نمی‌داند و می‌گوید در عالم مافوق قمر قرار دارد.

ابراهیمی دینانی ادامه داد: همانطور که شما فرمودید این تقسیم‌بندی فارابی نسبت به عقل، کمی با آن‌چه که حکمای دیگر مسلمان بیان کردند، متفاوت است.

غالبا حکما از ابن سینا تا علامه طباطبایی به طور معمول در تقسیم عقل به 4 مرحله قائل هستند.  عقل بالقوه، عقل بالفعل، عقل بالملکه و عقل بالمستفاد که هر کدام را توضیح خواهم داد. این چهار عقل از زمان ابن‌سینا تا به امروز معمول و مطرح است.

وی ادامه داد: فارابی عقل را به 6 مرحله تقسیم کرده‌است، عقل عام که معنی آن را این‌طور بیان کرده که دفع شر و کسب خیر است. معمولا هر موجودی هر چند عقلش سطح پایین باشد،‌شر را از خود دور می‌کند. به طور غریزی هر حیوانی از آن‌چه که برایش شر است می‌گریزد و یا از خود در مقابل آن دفاع می‌کند.

این استاد دانشگاه ادامه داد:‌ بعد‌ها عقل را به دو قسم «نظری» و «عملی» تقسیم‌بندی کردند و عقل «نظری» را نیز به 4 مرحله‌ی عقل بالقوه، بالفعل، بالملکه و بالمستفاد تقسیم کردند.

ابراهیمی دینانی تصریح کرد: عقل مستفاد لزوما خارج از انسان نیست، آن عقل کلی است که عالم را اداره می‌کند، منتهی بین عقل کل که هستی را اداره می‌کند و با عقل هر انسانی که تا آن مرحله رفته است، جدایی نیست. یعنی عقل انسان کامل بهره‌ای از عقل مستفاد است. به عبارت دیگر بهره‌ی انسان‌ها از عقل کل با یک‌دیگر متفاوت است.

وی ضمن اشاره به این مطلب که ما چندتا عقل نداریم، اظهار داشت: عقل کل وحدانی است. در واقع کل هستی براساس خرد اداره می‌شود. هرچه ارتباط انسان با عقل کل بیشتر باشد، عقلش کامل‌تر است.

این استاد دانشگاه بیان کرد: ادراک حسی مادامی که پشتوانه‌ی عقلی نداشته باشد کاری از پیش نمی‌برد، درست است که ما می‌بوئیم، می‌شنویم، می‌بینیم، می‌چشیم و لمس می‌کنیم ولی معنی دادن به این محسوسات و متمایز کردن آن‌ها از یک‌دیگر با پشتوانه‌ی عقل انجام می‌پذیرد. این بحثی که فارابی بیش از هزار سال پیش بیان کرده، امروز خیلی می‌تواند مطرح باشد، البته اگر انسان‌ها به آن دقت کنند.

ابراهیمی دینانی گفت:‌در دنیای امروز پیشرفت‌های علمی شگفت‌انگیزی رخ داده، یکی از کوچکترین آثار علمی تکنیک و تکنولو‍ژی است که به وسیله‌ی آن بشر تا به امروز به کرات رفته؛ بحث اینترنت و پیشرفت پزشکی نیز بسیار شگفت‌انگیز و حیرت‌آور است.

وی ادامه داد:‌این همان علم تجربی است که فارابی به آن اشاره کرده که انسان‌ها با پشتوانه‌ی عقلانی پیش رفته و اسرار طبیعت را کشف کردند و روز به روز این کشفیات سریع‌تر می‌شود.

این استاد دانشگاه افزود: ما نمی‌دانیم که در 50 سال آینده چه اتفاقاتی رخ می‌دهد و پیش‌بینی آن سخت است که بشر به چه کشفیات شگفت‌انگیزتری از آن‌چه که اکنون هست، دست پیدا می‌کند.

این استاد دانشگاه اظهار داشت:‌این‌جا یک سؤال مطرح می‌شود که بشر با این پیشرفت شگفت‌انگیز عقلانی، حسی و تجربی که انجام داده، تکاملش تا چه حد بوده‌است؟‌ بشر به حدی از رشد و کمال رسیده که در هلاک کردن عالم، حرف اول را می‌زند.

انسان با قدرت‌های تخریبی که دارد می‌تواند در یک ساعت میلیاردها آدم را نابود کند و یا حتی کره‌ی زمین را به فساد بکشاند. این قدرت تکنیکی و تخریبی بشر در دنیای امروز هست. سؤال من این است که چقدر این پیشرفت‌ها می‌تواند بشر را اصلاح کند؟

وی ادامه داد:‌اصلاح انسانی یعنی اینکه معنویات و قوه‌های بشر را به فعلیت برسند و پیشرفت‌های علمی دنیای امروز نمی‌تواند بشر را اصلاح کند و ظرفیت آن را ندارد. اما گاهی یک کلمه یا یک جمله می‌تواند انسار را اصلاح کند و این کمال است.
 

خبر تکمیل می‌شود/

انتهای پیام/ا س







تاریخ انتشار: ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۴:۲۴





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن