واضح آرشیو وب فارسی:فارس: میزگرد «احیای امر به معروف و نهی از منکر»/۲
حکومت از امر به معروف پشتیبانی کند اما متولی نباشد
یک تهیه کننده سینما میزگرد «احیای امر به معروف و نهی از منکر» گفت: حکومت باید از امر به معروف و نهی از منکر پشتیبانی کند اما نباید متولی باشد.
به گزارش خبرنگار انتظامی فارس، متن اصل هشتم قانون اساسی چنین است: در جمهوری اسلامی ایران، دعوت به خیر،امر به معروف و نهی از منکر وظیفهای است همگانی و متقابل بر عهده مردم نسبت به یکدیگر، دولت نسبت به مردم و مردم نسبت به دولت، شرایط و حدود و کیفیت آن را قانون معین میکند." والمومنون و المومنات بعضهم اولیاء بعض، یأمرون بالمعروف و ینهون عن المنکر" این اصل که در فصل اول قانون اساسی؛ یعنی فصل مربوط به اصول کلی قرار گرفته است، از جمله اصول ابتکاری خبرگانی است که تدوین نهایی قانون اساسی را بر عهده داشتهاند و اثری از آن در پیش نویسهای قبلی مشاهده نمیشود. اهمیت این اصل در نظر نویسندگان قانون اساسی، علاوه بر فقدان سابقه و پیش نویس، از متن مذاکرات، نبودن مخالف جدی و تصویب فوری آن با پنجاه رأی موافق در مقابل سه رأی مخالف و دو رأی ممتنع در شانزدهمین جلسه (22 شهریور ماه 1358) آشکار میشود. با توجه به این اصل میزگرد احیاء امر به معروف و نهی از منکر در خبرگزاری فارس با حضور مجید ابهری دکترای علوم رفتاری، محمد خزاعی تهیهکننده سینما و محمدمهدی شیرمحمدی دکترای اندیشه سیاسی برگزار شد. در این میزگرد میهمانان در مورد ماهیت امر به معروف و نهی از منکر، نقش آن در جامعه و روشها و ابزارهای نظارتی موجود در این زمینه به بحث و تبادل نظر پرداختند. محمد خزاعی تهیهکننده سینما در بازتعریفی از امر به معروف و نهی از منکر اظهار داشت: به زبان ساده بایدها و نبایدها، هر چیزی که خیر است، امر است و تلاش انسان برای رفتن به خوبی و دوری از زشتیها به معنای امر محسوب میشود. تهیهکننده سینما ادامه داد: امر به معروف در تمامی مفاهیم دینی یک جریان شخصی و اجتماعی است و برترین فریضه محسوب میشود اما اجرایی نشدن آن مسئله دیگری است. وی گفت: به قضیه خمس توجه کنید، آیا کسی میگوید خمس بدهید یا در همین دهه فاطمیه یا عاشورا که یک حرکت خودجوش است و مردم بر حسب وظیفه دینی خود وارد صحنه میشوند چرا که مردم این مسائل را تکلیف دینی تلقی میکنند. خزاعی تصریح کرد: امر به معروف جدا از مسائل فوق نیست اما بد ترویج شده است، شما به معضلات اجتماعی نگاه کنید که مصادیقش زیاد است؛ رعایت حقوق شهروندی و رفتارهای اجتماعی باید امر به معروف شود.
وی افزود: وقتی معانی گنده میشود فاصله توده مردم زیاد میشود و احساس میکنند که نیاز حکومتی است. وی به تهاجم فرهنگی اشاره کرد و گفت: دشمن خواست با تهاجم فرهنگی در پایههای دینی رسوخ کند و آن را سست کند تا بتواند اعتقادات و جریان فکری را به دست بگیرد. تهیهکننده سینما به امواج مختلف تهاجم فرهنگی در کشور اشاره داشت و گفت: در موج اول تهاجم فرهنگی که کارگزاران بودند، بحث اقتصاد بود که در آن فاصله طبقاتی مطرح شد و در موج دوم در سال 76 موج تهاجم فرهنگی سیاسی با فاصله زیاد جریانها ایجاد شد. وی تصریح کرد: در موج سوم تهاجم فرهنگی تهاجم محدود و مربوط به خانواده و زن بود چرا که اگر زن در خانواده تضعیف شود خانواده از هم میپاشد و دشمنان به خواست خود میرسند. خزاعی ادامه داد: طمع و ترس دو مسئلهای است که باید در اینجا به آن پرداخت، طمع از این که فرد احساس میکند که یکسری منافع را از دست میدهد و ترس از اینکه به دنبال امر به معروف دچار مشکل شود و زندگی و خانوادهاش از هم بپاشد. وی افزود: متاسفانه اتفاقات ناگواری در سالمسازی جامعه به وقوع پیوسته و ارزشها تهی و روز به روز رنجورتر میشود و باید به فکر جامعه بود. خزاعی با تأکید بر اینکه باید امر به معروف و نهی از منکر باید از خانواده شروع شود، گفت: البته سطوح عالی امر به معروف مدنظر است و بررسی آنکه چرا امر به معروف در جامعه تأثیرگذار نیست. وی ادامه داد: یکی از شرایط امر به معروف، اعتقاد و باور قلبی فرد است؛ به نظرم از دلایلی که امر به معروف بعضی از افراد تأثیری ندارد این است که خود رطب خوردهاند و منع رطب میکنند؛ پس معلوم است که حرفشان تأثیر ندارد. تهیهکننده سینما تصریح کرد: حکومت باید از امر به معروف و نهی از منکر پشتیبانی کند اما نباید متولی باشد؛ درست مثل عبادتها و اخلاقیات که افراد خود انجام میدهند و جزء ذات میشود و ما اگر مفاهیم را بگیریم، مردم خود علاقمندی نشان میدهند. وی گفت: متأسفانه تعاریف ما اشتباه شده، مصادیق عوض شده و بعضی ارزشها به ضد ارزش تبدیل شده، وقتی اساتید دانشگاهی ما با دختر چادری یک برخورد دارند و با دختر آرایش کرده بدحجاب برخورد بهتری، معلوم است که چه میشود. خزاعی گفت: معضل بدحجابی به جایی رسیده است که نمیتوان کنترل کرد، چرا اعلام نمیکنند که در تاکسی، هواپیما، قطار باید حجاب اسلامی باشد؛ نمیخواهیم یا میترسیم و چرا از ارزشها و مبانی اخلاقی عقبنشینی میکنیم. وی به نقد و نقدپذیری اشاره داشت و گفت: نقدی که سازنده باشد و در جهت تخریب آدمها نباشد، درست است. تهیهکننده سینما به مفاهیم ربا و نزول و غیبت اشاره داشت و گفت: باید حرکات خودجوش شروع شود. انتهای پیام/
93/02/13 - 13:15
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]