واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۹ ارديبهشت ۱۳۹۳ (۱۶:۳۷ب.ظ)
نگاه المانيتور به ارتباط دو قدرت منطقه: ايران و عربستان در مسير بهبود روابط اختلاف نظرهاي تهران و رياض در يک دهه اخير از ديدگاه جهت دار سايت خبري المانيتور و اميدواري آن به بهبود روابط دو قدرت بزرگ منطقه اي در مقاله اي مورد بررسي قرار گرفت.
به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج، سايت المانيتور در تحليلي «ويژه» پيش بيني کرده "روابط ايران و عربستان رو به بهبود است". روابطي که در ساليان اخير از بيشترين موج سينوسي در تمام منطقه برخوردار بوده است:
اين سايت مي نويسد: «جنگ سرد بين ايران و عربستان در يک دهه اخير منطقه خاورميانه را تا حد زيادي تحت تاثير قرار داده است. از نبرد غير مستقيم در بحرين و يمن تا سوريه و عراق. علت هرچه هست تنها مي توان در يک نکته آن را خلاصه کرد: منافع متضاد ايران و عربستان.»
المانيتور افزود: براي اين دو کشور هر حاشيه اي در منطقه مي تواند سبب ساز يک چالش باشد؛ انتخابات پارلماني عراق، انتخابات رياست جمهوري لبنان ، آشتي فتح و حماس و البته بحران سوريه. هرکدام از اينها به تنهايي مي تواند کدورت بين دو طرف را تشديد کرده و يا کاهش دهد.
تحولات ايران در چندماهه اخير اما اين روند را به سمت آرامش سوق داده است. توافق هسته اي ايران و گروه 5+1 و به تبع آن لغو تحريم ها توانست تعادل قدرت را به سمت هواداران رياست جمهوري تغيير دهد. رياض هرگز (حتي در بدترين شرايط) معتقد به وجود يک مشکل لاينحل در قبال ايران نبوده است. آنها در دوران رياست جمهوري هاشمي و خاتمي توافقنامه هاي امنيتي با ايران به امضا رساندند. اتفاقي که با جهت گيري هاي محمود احمدي نژاد دچار تغيير شد.
مذاکرات غير مستقيم ايران با آمريکا حال فرصت خوبي است تا عربستان از اين نهال در حال رشد، ميوه خود را بچيند. هرچند پيشرفت در مذاکره ايران و آمريکا منافع عربستان را تضعيف مي کند اما همين مي تواند از سوي ديگر (به سبب کاهش اصطکاک بين دو کشور) براي عربها مفيد باشد.
المانيتور در بخشي از اين گزارش نوشت: «از ديدگاه ايران هم بهتر آن است که براي مقابله با تاثيرات منفي تحريمها از تنش زايي با رياض پرهيز کند.»
عربستان در آمريکا هم دچار معضلاتي است. بطور سنتي ، عربستان همواره متحد جمهوري خواهان بوده است نه دموکراتها. در سالهاي رياست جمهوري اوباما آنها از کمترين لابي در ايالات متحده برخوردار بوده اند.
بحران سوريه را بايد آخرين نقطه از چالش دو کشور ارزيابي کرد. اگرچه درگيري هاي فرقه اي گره اين بحران را کور جلوه مي دهد ولي تعامل دو کشور مي تواند اين بحران را ختم به خير کند.
اين سايت تحليلي نوشت: «به نظر مي رسد آتش بس بهترين گزينه روي ميز دو کشور در بحران سوريه باشد.»
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]