واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: در بازدید خبرنگاران اعلام شد: لبخند بند تاریخی گلستان به مردم مشهد خبرگزاری پانا: بند تاریخی گلستان مشهد پس از یک دوره مرمت و بازسازی، دوباره به شهروندان مشهدی و زائران بارگاه منور رضوی لبخند می زند.
۱۳۹۳ پنج شنبه ۴ ارديبهشت ساعت 12:04
به گزارش خبرگزاری پانا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی آستان قدس رضوی، معاون فنی و عمران موقوفات آستان قدس رضوی در بازدید خبرنگارن و عکاسان رسانه ها از این بند، با بیان این که در حال حاضر بیش از 90 درصد از پروژه مقاوم سازی بند تاریخی گلستان از سوی آستان قدس رضوی به اتمام رسیده است، گفت: شهروندان و زائران به زودی می توانند لحظات خوشی را در این منطقه خوش آب و هوا تجربه کنند. مهندس خلیل اکبری در نشست خبری این پروژه افزود: در حال حاضر امور مربوط به تقویت و استحکام بخشی پی و بدنه سد گلستان به بیش از 90 درصد رسیده و باقیمانده نیز مربوط به مرمت پشت سد می باشد. ضرورت بازسازی بند با توجه به قدمت 500 ساله وی با اشاره به این که سابقه احداث این سد به 500 سال قبل و به عصر «تیموریان» باز می گردد و در حال حاضر یکی از بناهای تاریخی و جاذبه های توریستی شهر مشهد به شمار می آید، گفت: بخشی از این بند در دهه 50 بازسازی و به ارتفاع تاج سد نیز افزوده شده، ولی از آن زمان تاکنون برای بازسازی این بند تاریخی اقدامی صورت نگرفته است. وی عنوان کرد: طبق توافقی که بین آستان قدس رضوی به عنوان مالک با شرکت آب منطقه ای خراسان صورت گرفته بود، بازسازی این سد در سال 87 به شرکت آب منطقه ای خراسان واگذار شد. اما به دلیل مشکلات مالی و کمبود نقدینگی در شرکت آب منطقه ای، پس از گذشت دو سال، ادامه کار این بند تاریخی به آستان قدس رضوی واگذار شد. وی به اقداماتی که در خصوص استحکام بخشی این بند صورت گرفته اشاره کرد و گفت: استحکام بخشی بند گلستان در 2 مرحله پی و بدنه انجام گرفته که در مرحله اول آب بند تخلیه و لایه هایی که به مرور زمان در جلوی سد رسوب کرده بود، برداشته شد. انجام 7 کیلومتر حفاری معاون فنی و عمران موقوفات آستان قدس رضوی افزود: 7 کیلومتر حفاری در پی سد انجام گرفت که عمق این حفاری ها از 15 تا 25 متر بود که این امر علاوه بر این که موجب استحکام زمین شده، پی سد را نیز به زمین دوخته است. وی گفت: یکی از ضرورت ها و دشواری های کار این بود که تمام حفاری ها با زاویه های 15، 30 و 45 درجه انجام گرفت تا این دوخت و دوزها قسمت زیرین پی را به زمین متصل کند. وی یادآور شد: استحکام بخشی تاج سد نیز به مساحت 5/1 کیلومتر انجام گرفته و مرحله به مرحله داخل آن بررسی و بتن مورد نیاز همراه با مصالح مرغوب و با کیفیت بالاتزریق شده است. اکبری یادآور شد: با توجه به ارتفاع 5 متری که در سال 53 به سد اضافه شد، به مرور زمان ترک هایی در بدنه به وجود آمده بود که استحکام بخشی در بدنه را ضروری می نمود و این کار نیز خوشبختانه به اتمام رسیده است. وی افزود با توجه به این که حفظ هویت تاریخی بند گلستان از اهمیت زیادی برخوردار است، برای بندکشی میان آجرهای بدنه سد، به ماده خاصی نیاز بود که از خارج از کشور تهیه شد و مورد استفاده قرار گرفته است. ایجاد محوطه گردشگری
وی اولویت اول در بازسازی بند گلستان را استحکام بخشی بنای این بند عنوان کرد و افزود: برای بازسازی بند گلستان مقاوم سازی بدنه، پی، مرمت بناهای تاریخی و ایجاد محوطه گردشگری را با رعایت شئونات در شان شهر مقدس مشهد مدنظر قرار داده ایم. اکبری به رسوباتی که در حوضه آبگیر بند گلستان ایجاد شده نیز اشاره کرد و گفت: حجم آب گیری بند گلستان در بیشترین حالت 5/2 میلیون متر مکعب است که با توجه به شرایط سد و میزان لایه برداری 150 هزار متر مکعبی صورت گرفته و رسوب زدایی انجام شده در بهترین حالت بارندگی، حداکثر به بیش از 3 میلیون متر مکعب خواهد بود. معاون فنی و عمران موقوفات آستان قدس رضوی با اشاره به این که مالک اصلی این سد آستان قدس رضوی است، گفت: این پروژه تاکنون بالغ بر 60 میلیارد ریال هزینه دربر داشته و پیش بینی می کنیم تا پایان کار بالغ بر 80 میلیار ریال هزینه شود که این مبلغ از محل اعتبارات آستان قدس رضوی به منظور احیاء موقوفه و اجرای نیات واقفان خیراندیش تامین و هزینه میشود. تقویت دشت مشهد و منابع آبی وی با بیان این که آب پشت سد به دلیل موقوفه بودن بند گلستان به آستان قدس رضوی تعلق دارد، اظهار کرد: از این آب ها برای آبیاری باغات آستان قدس رضوی به ویژه باغ ملک آباد به عنوان ریه تنفسی شهر مشهد استفاده می شود. وی در پایان گفت: با توجه به نوع بازسازی و استحکام بخشی که صورت گرفته، حداقل تا 50 سال دیگر این بند تاریخی نیاز به بازسازی مجدد ندارد. معاون طرح و توسعه آب منطقه ای خراسان نیز در این نشست با اشاره به تاریخی بودن این پروژه گفت: این سازه و سازه های مشابه مثل سد فریمان، سد کورید، بند نادر کلات و... جزئی از هویت و تاریخ ماست که نیاکان ما از حدود 1000 سال پیش این سدها را ساخته و میراث گرانبهایی را برای نسلهای بعد به یادگار گذاشته اند. طاهری عنوان کرد: بحشی از استحکام بخشی سد گلستان از سال 88 با نظارت کلی گنجینه آب وزارت نیرو انجام شد که به دلیل محدودیت شدید مالی و نقدینگی، کار متوقف شد و مجموعه توانمند آستان قدس رضوی کار را در دست گرفت و این مهم به سرانجام رسید. همچنین مدیر عامل شرکت مهندسین مشاور کاوش پی مشهد که کار نظارت بر اجرای سد گلستان را بر عهده دارد، نیز گفت: به خاطر تاریخی بودن این پروژه ما اجازه هیچگونه دخل و تصرفی در آن را نداریم و هر تغییری منوط به تایید از سوی میراث فرهنگی استان خراسان رضوی بوده است که سیر تمامی این مراحل در مدت اجرای پروژه موثر بوده و رعایت تمامی مبانی قانونی و فرهنگی مورد تاکید آستان قدس رضوی به عنوان کارفرما بوده است. دکتر شجاعی با اشاره به این که سد گلستان یکی از سازه های تاریخی آبی کشور است، عنوان کرد: با لایه برداری و خاکبرداری که انجام شد، حجم مخزن افزایش یافته و به نوعی با این کار کمک بزرگی به دشت مشهد و منابع آبی انجام شده است. وی با اشاره به نقش این بند تاریخی در بهبود محیط زیست و تامین غیر مستقیم آب شرب مشهد، این اقدام آستان قدس رضوی را اقدامی ماندگار برای آیندگان برشمرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 151]