محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842266000
سهم ایران از دریای خزر چه میزان است؟
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: سهم ایران از دریای خزر چه میزان است؟
روسیه در اوایل فروپاشی تا سال 95 در اعتراض کردن به حرکت آذری ها و بقیه کشورها با ایران همراه و همصدا بوده است. حتی دو کشور توانستند حدود بیست سند مشترک علیه انحراف از رژیم حقوقی دریای خزر که به ضرر ایران بود؛ به ثبت برسانند. ولی از سال 1998 روس ها حساب خودشان را از ایران کاملا جدا کردند و به ضرر ایران به توافق رسیدند.
کد خبر: ۳۹۵۳۴۸
تاریخ انتشار: ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۲۱:۳۱ - 23 April 2014
با سفر وزیر امور خارجه کشورمان به مسکو و شرکت در اجلاس وزرای خارجه کشورهای حاشیه خزر بار دیگر بحث رژیم حقوقی دریای خزر بر سر زبان ها افتاده است. با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و تشکیل کشورهای جدید در منطقة ساحلی دریای خزر، تعریف رژیم حقوقی این دریا از بحثانگیزترین مسائل بین کشورهای ساحلی بوده است.
به گزارش «تابناک»، با فروپاشی شوروی و ظهور کشورهای جدید در منطقه ساحلی دریای خزر، تعریف جدیدی از رژیم حقوقی دریای خزر همواره مورد چالش کشورهای ساحلی بوده است که البته ورود شرکتهای غربی جهت سرمایهگذاری در بخش منابع انرژی ، این معما را پیچیدهتر ساخته است.
جمهوری اسلامی ایران ابتدا طرح تشکیل سازمان همکاری دریای خزر را مطرح نمود که براساس آن هر گونه استفاده از دریا و بهرهبرداری از منابع انرژی آن مستلزم همکاری و هماهنگی همه کشورهای ساحلی است و بر مبنای همین رویکرد نیز همواره از رژیم حاکمیت مشاع دولتهای ساحلی طرفداری کرده است.
قزاقستان از ابتدا دریای خزر را به عنوان دریایی بسته تلقی کرده که میباید حقوق بینالملل دریاها و به ویژه مقررات معاهده 1982 مونتهگوبی دربارة حقوق دریاها بر آن حاکم شود.تلقی آذربایجان از دریای خزر به عنوان دریاچهای مرزی است که بایست قواعد و مقررات حاکم بر دریاچههای مرزی بر آن حاکم باشد. ترکمنستان نیز عمدتاً از رژیم حاکمیت مشاع دولتها به همراه پیشبینی مناطق صلاحیت سرزمینی دولتها حمایت کرده است.
روسیه نیز از ابتدای فروپاشی شوروی تا سال 2000 طرفدار رژیم حاکمیت مشاع دولتها بود که به نظر میرسد از سال 2000 به بعد دیدگاه این کشور به سمت دیدگاههای آذربایجان و قزاقستان متمایل شده است. این اختلاف نظرها و تغییر مواضع و دیدگاههای کشورهای مختلف ساحلی در مقاطع زمانی متفاوت مشکل را دو چندان کرده و چشمانداز دستیابی به هر گونة توافقی در این زمینه را تیره و تار ساخته است.
در همین راستا « تابناک»، در گفت و گو با دکتر یوسف مولایی کارشناس حقوق بین الملل و استاد دانشگاه ابعاد حقوقی رژیم دریای خزر را مورد بررسی قرار داده است.
آقای دکتر مدل تصمیم گیری و حقوقی در ارتباط با رژیم دریای خزر چگونه است؟
از چند سال پیش که موضوع دریای خزر مطرح شده، این امر مهم بوده است که کشورهای حاشیه خزر چگونه می خواهند در مورد این دریا تصمیم گیری کنند. در ارتباط با رژیم دریای خزر، مدل تصمیم گیری بسیار مهم است. در واقع خروجی حقوقی دریای خزر از مدل تصمیم گیری خارج می شود.
بعد از فروپاشی شوروی یک دولت به چهار دولت تبدیل شده است و هر کدام از این ها حق رای مستقل دارند. وقتی که پنج کشور برای تصمیم گیری می نشیند مثل این است که توان رای همسایه شمالی ایران یعنی روسیه چهار برابر شده است و قدرت تصمیم گیری ایران به یک چهارم تنزل پیدا کرده است. این موضوع موازنه را برای اینکه تصمیم عادلانه و منصفانه در مورد دریای خزر اتخاذ شود را با چالش جدی روبرو کرده است.
الان مکانیسم تصمیم گیری در مورد دریای خزر چگونه است؟
در اجلاس مختلف همیشه گفته شده است که تصمیمات به اتفاق آرا باشد. این در حالی است که تصمیم گیری به اتفاق ارا هرگز رعایت نشده است. چون از سال 1998شمال دریای خزر بین قزاقستان و روسیه تقسیم شده است و از سال 2000 به این صورت رسمیت پیدا کرد.
در مورد این تقسیم نیز اعتراضی صورت نگرفت و البته اعتراض ایران نیز جدی گرفته نشد. آذربایجان و ترکمنستان نیز به نوعی این مسئله را پذیرفتند. بعد از این اتفاق قضیه بحث حقوقی و رژیم حقوقی دریای خزر به وضعیت بسیار پیچیده تبدیل و به ضرر ایران در مسیر انحرافی حرکت کرد.
وقتی که شمال دریای خزر آن هم حدود 50 درصد تکلیفش روشن شده باشد. چیزی که می ماند بین سه کشور ایران، ترکمنستان و اذربایجان است. این ها همیشه محل منازعه و اختلاف است.
چرا کشورها دیگر به این تقسیم بندی در آن دوران اعتراض نکردند؟
3 کشور دیگر با توجه به آن سابقه ای که در تقسیمات اداری اتحاد جماهیر شوروی با همدیگر داشتند، تا حدی کنار آمدند و مرزهایی نیز برای خودشان مشخص کردن و مورد قبول آنها قرار گرفت. همه این ها به ضرر ایران پیش رفت.
با توجه به روابط خوب ایران و روسیه، این کشور از حق ایران در این دریا حمایت نمی کند؟
روسیه در اوایل فروپاشی تا سال 95 در اعتراض کردن به حرکت آذری ها و بقیه کشورها با ایران همراه و همصدا بوده است. حتی دو کشور توانستند حدود بیست سند مشترک علیه انحراف از رژیم حقوقی دریای خزر که به ضرر ایران بود؛ به ثبت برسانند. ولی از سال 1998 روس ها حساب خودشان را از ایران کاملا جدا کردند و به ضرر ایران به توافق رسیدند.
پنج کشور جزء کشورهای ساحلی دریای خزر هستند. موضع آنها در ارتباط با رژیم حقوقی دریای خزر چه تفاوتی با موضع ایران دارد؟
اولا در این بحث چون 5 کشور وجود دارند، 5 موضع وجود ندارد. آذربایجان بحث هایی داشتند و می گفتند موافقتنامه 1921 و 1941را نمی پذیرند. این ها دوره اش سپری شده است. از سال 2000 که بستر شمال دریای خزر دریای بین قزاق ها و روس ها تقسیم شد، بعد از آن مرزهای مشترک بین روسیه و اذربایجان و از طرف دیگر ترکمنستان و قزاقستان که اعتراض جدی نداشتند، شکل گرفت. این چهار کشور این رویه ها را پذیرفته اند.
البته اختلافات جزئی بین مناطق ترکمنستان و آذربایجان وجود دارد ولی خیلی جدی نیست. چهار کشور به نوعی به موضع مشترک رسیده اند. این چهار کشور با هم تصمیم می گیرند و حضور ایران نیز موثر نیست . چون آنها چهارتایی مدل تصمیم گیری را به ضرر ایران تغییر داده اند.
ایران در تقسیم دریای خزر اصل انصاف را مطرح می کند. این اصل به چه معناست؟
ایران می گوید در تقسیم بندی باید بر اساس اصل انصاف عمل شود. اصل انصاف بحثی است در دیوان بین المللی دادگستری که در بعضی اراء که برای تحدید حدود مخصوصا برای دریای شمال اعمال می شود. با اعمال اصل انصاف سهم ایران از 13 الی 14 درصد که اعمال شده است بیشتر می شود. بر اساس بحث های فنی و مهندسی ایران بعید می دانم که حتی با بحث انصاف سهم ایران به بیست درصد برسد.
یعنی اصل انصاف نیز ایران را به حق خود نمی رساند؟
ایران به عنوان یک کشوری که به لحاظ تاریخی همیشه در کنار دریای خزر حضور داشته است می تواند از منابعی که در دریای خزر وجود دارد، سهمی داشته باشد. این سهم باید بر اساس توجه به جمعیت، قدمت تاریخی، طول سواحل ایران که البته این هنوز شفاف نشده است شکل بگیرد. بحث از ” اصل انصاف” که در دیوان بین المللی دادگستری جریان دارد تنها می تواند چند درصدی سهم ما را بالا و پائین کند در حالی که موضوع در این دریا فقط سهم و خط کشی نیست بلکه باید به حق حاکمیت ایران توجه شود.
با توجه به سهم ایران بهره برداری از منابع دریای خزر به ضرر ایران است. نظر شما چیست؟
عده ای می گویند که جغرافیا به ضرر ایران سرنوشت سهم ایران را رغم زده است. اتفاق من نظرم این است که جغرافیا نامهربان نیست، این تاریخ است که بیشتر برای ایران مشکل ایجاد کرده است. مثلا جنگ های بین ایران و روس ها و موافقتنامه هایی که خیلی چیزها را تغیر داد. اگر بدون در نظر گرفتن این شرایط تاریخی فقط مسئله تقسیم دریا را در چارچوب آنچه در دنیا در مورد دریاها معمول است ، سهم ایران کاهش می یابد.
سهم ایران با توجه به اینکه سواحل ما طولش بزرگ نیست و وضعیت سواحل مقعر سهم کشور ما کم می شود. بله در جغرافیا مشکلاتی وجود دارد. ولی به هرحال مدل هایی دیگری برای انتخاب خط مبدا نیز وجود دارد واگر این مدل ها انتخاب شود سهم ایران بیشتر می شود. در بحث سهم ایران نباید فقط به جغرافیا اکتفا کنیم بلکه باید به ملاحضات تاریخی نیز استناد کنیم.
در همین مورد کشورهای حوزه دریای خزر به «اصل ریبوس» اشاره می کنند؟ نظر شما چیست؟
اصل ریبوس مربوط به تغییرات بنیادی است. این اصل برای مرزهای ما قابل ادعا نیست. تفسیر آنها تفسیر غلطی است. این اصل در این موضوع معنایی ندارد. تغییر بنیادی در مرزهای ایران صورت نگرفته است. شوروی فروپاشیده است و سرزمینشان به چهار بخش تقسیم شده است. تغییر بنیادی به این معناست که مثلا نصف دریای خزر خشک شده باشد. تغییرات در کشور همسایه ما که تغییر بنیادی نیست.
متن کامل گفت و گو را اینجا بخوانید.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]
صفحات پیشنهادی
بیم و امیدهای یک دریا/سهم ایران از دریای خزر چقدر است؟
بیم و امیدهای یک دریا سهم ایران از دریای خزر چقدر است سیاست > دیپلماسی - کمی بهتر از آنچه انتظار میرفت این اظهار نظر رئیس دستگاه دیپلماسی درباره اجلاس وزرای خارجه کشورهای ساحلی خزر بود اجلاسی که این بار میزبانش روسیه بود به گزارش خبرآنلاین این اجلاس که مموضع ایران درباره دریای خزر از بیان ظریف
موضع ایران درباره دریای خزر از بیان ظریف وزیر امور خارجه کشورمان که در مسکو به سر میبرد در سخنانی تأکید کرد که موضع کشورمان در مورد وضعیت دریای خزر تغییر نکرده است و نیازی به تغییر آن نیست تسنیم وزیر امور خارجه کشورمان که در مسکو به سر میبرد در سخنانی تأکید کرد که موضع کشورمارایزنی های دیپلماتیک ایران و روسیه در آستانه نشست وزرای خارجه کشورهای ساحلی دریای خزر
سیاسی سیاست خارجی رایزنی های دیپلماتیک ایران و روسیه در آستانه نشست وزرای خارجه کشورهای ساحلی دریای خزر سفیر ایران در روسیه در آستانه نشست وزرای خارجه کشورهای ساحلی دریای خزر با نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه در امور دریای خزر دیدار و گفتگو کرد به گزارش خبرگزاری مهر مهدی سناییجزئیات حادثه نفتی ایران در دریای خزر/ جرثقیل بزرگترین سکوی نفت سقوط کرد
اقتصادی انرژی جزئیات حادثه نفتی ایران در دریای خزر جرثقیل بزرگترین سکوی نفت سقوط کرد مدیر عامل شرکت نفت و گاز خزر با تشریح جزئیات یک حادثه نفتی در سکوی امیرکبیر ایران در آب های عمیق دریای خزر اعلام کرد جرثقیل سکوی نفت ایران در دریای خزر سقوط کرد به گزارش خبرنگار مهر با اداراه آهن ایران–ترکمنستان–قزاقستان عمود ژئوپلتیک در دریای خزر
راه آهن ایران–ترکمنستان–قزاقستان عمود ژئوپلتیک در دریای خزرراه آهن ایران – ترکمنستان – قزاقستان که پیوند دهنده کشورهای شمال دریای خزر است میتواند نقش مهمی در افزایش همکاریهای منطقه میان کشورهای منطقه داشته باشد و طرحهای غرب از جمله نوباکو را در حاشیه قرار دهد به گزارش خبرگزارارزيابي شرايط اقليم گردشگري استان هاي شمالي حاشيه درياي خزر | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
شرایط اقلیمی یکی از فاکتورهای مهم در توسعه صنعت گردشگری هر منطقه جغرافیایی است در این پژوهش با استفاده از شاخص اقلیم گردشگری میکزکوفسکی TCI اقلیم گردشگری در گستره استان های شمالی کشور حاشیه دریای خزر گلستان مازندران و گیلان در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی GIS ارزیابی شدهزیباترین بخش خزر مربوط به ایران است/ پاک شدن بندهای توسعه دریایی از برنامه پنجم
استانها شمال مازندران فرشچی زیباترین بخش خزر مربوط به ایران است پاک شدن بندهای توسعه دریایی از برنامه پنجم محمودآباد - خبرگزاری مهر معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت زیباترین بخش دریایی خزر از نظر زیبایی و اکوتوریسم مربوط به جمهوری اسلامی ایران است برایزنی ایران و روسیه در آستانه برگزاری نشست وزیران خارجه کشورهای ساحلی دریای خزر
دوشنبه ۲۵ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۰ ۴۰ در آستانه نشست وزرای خارجه کشورهای ساحلی دریای خزر در دیدار مهدی سنایی سفیر ایران در روسیه با ایگور براتچیکف نماینده ویژه رئیسجمهور روسیه در امور دریای خزر درباره اجلاس آتی وزرای امور خارجه کشورهای ساحلی دریای خزر رایزنی شد به گزارش خبرگزاری دانسقوط جرثقیل سکوی نفت ایران در دریای خزر
سقوط جرثقیل سکوی نفت ایران در دریای خزر کد خبر ۳۹۳۵۱۹ تاریخ انتشار ۲۷ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۴ ۲۱ - 16 April 2014 مدیر عامل شرکت نفت و گاز خزر با تشریح جزئیات یک حادثه نفتی در سکوی امیرکبیر ایران در آب های عمیق دریای خزر اعلام کرد جرثقیل سکوی نفت ایران در دریای خزر سقوط کرد به گزارشمعاون وزیر خارجه ایران : رژیم حقوقی دریای خزر نهایی نشده است
معاون وزیر خارجه ایران رژیم حقوقی دریای خزر نهایی نشده است معاون وزیر امور خارجه ایران امروز دوشنبه با اشاره به آغاز سی و هفتمین اجلاس گروه کاری خزر در مسکو گفت رژیم حقوقی دریای خزر هنوز نهایی نشده است و به مذاکرات بیشتری نیاز دارد به گزارش نامه نیوز ابراهیم رحیم پور معاون آجزئیات حادثه نفتی ایران در دریای خزر
جزئیات حادثه نفتی ایران در دریای خزر با ادامه حفاری دومین حلقه چاه اکتشافی و توصیفی ایران در آب های عمیق دریای خزر توسط سکوی عظیم و نیمه شناور امیرکبیر یکی از جرثقیل های این سازه غول پیکر سقوط کرده است کد خبر ۳۹۳۵۲۵ تاریخ انتشار ۲۷ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۴ ۵۰ - 16 April 2014 مدیر عااستاندار گیلان: حضور نیروی دریایی در دریای خزر نشاندهنده اقتدار ایران است
استاندار گیلان حضور نیروی دریایی در دریای خزر نشاندهنده اقتدار ایران استاستاندار گیلان گفت حضور نیروی دریایی ارتش در دریای خزر نشاندهنده اقتدار جمهوری اسلامی ایران است به گزارش خبرگزاری فارس از رشت محمدعلی نجفی ظهر امروز در دیدار با امیر دریادار حبیبالله سیاری فرمانده نیرویجزییات حادثه نفتی ایران در دریای خزر
جزییات حادثه نفتی ایران در دریای خزر با ادامه حفاری دومنی حلقه چاه اکتشافی و توصیفی ایران در آب های عمیق دریای خزر توسط سکوی عظیم و نیمه شناور امیرکبیر یکی از جرثقیل های این سازه غول پیکر سقوط کرده است خبرگزاری مهر با ادامه حفاری دومنی حلقه چاه اکتشافی و توصیفی ایران در آجزئیات سقوط جرثقیل بزرگترین سکوی نفتی ایران در دریای خزر
جزئیات سقوط جرثقیل بزرگترین سکوی نفتی ایران در دریای خزر مدیر عامل شرکت نفت و گاز خزر با تشریح جزئیات یک حادثه نفتی در سکوی امیرکبیر ایران در آب های عمیق دریای خزر اعلام کرد جرثقیل سکوی نفت ایران در دریای خزر سقوط کرد آفتاب با ادامه حفاری دومنی حلقه چاه اکتشافی و توصیفی ایرانرضازاده: حداقل 2 مدال طلا سهم ايران از اينچئون خواهد بود
۳۱ فروردين ۱۳۹۳ ۱۱ ۴ق ظ المپيک آسيايي ميداني سخت براي وزنه برداران خواهد بود رضازاده حداقل 2 مدال طلا سهم ايران از اينچئون خواهد بود رييس فدراسيون وزنه برداري وضعيت ملي پوشان وزنه برداري را مطلوب توصيف کرد و افزود تا پيش از اعزام به مسابقات اينچئون و جام جهاني قزاقستان 2 باررضا زاده : حداقل 2 مدال طلا سهم ایران از اینچئون خواهد بود
رضا زاده حداقل 2 مدال طلا سهم ایران از اینچئون خواهد بود رییس فدراسیون وزنه برداری وضعیت ملی پوشان وزنه برداری را مطلوب توصیف کرد و افزود تا پیش از اعزام به مسابقات اینچئون و جام جهانی قزاقستان 2 بار رکورد گیری خواهیم داشت به گزارش جام جم ورزشی و به نقل از پایگاه اطلاع رسانايران برخلاف برخي كشورها قائل به سهميه بندي تعداد نمايندگان زن نيست
دین و اندیشه یک عضو فراكسيون زنان مجلس ايران برخلاف برخي كشورها قائل به سهميه بندي تعداد نمايندگان زن نيست یک عضو فراكسيون زنان مجلس شوراي اسلامي در اجلاس چالشهاي فراروي ورود زنان به پارلمان كه در كويت برگزار شد گفت ايران برخلاف برخي كشورها قائل به سهميه بندي تعداد نمايندگان-
گوناگون
پربازدیدترینها