واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
چالش های اوباما در ژاپن/ از اختلافات اقتصادی تا نظامی گری پکن - ایرنا - تحلیلگران سیاسی معتقدند گرچه روابط آمریکا و ژاپن از جایگاه خوبی برخوردار است و متحد نظامی محسوب می شوند اما این به منزله موفقیت صددرصد سفر روز چهارشنبه باراک اوباما رییس جمهور آمریکا به توکیو نخواهد بود.
به گزارش ایرنا، اوباما سفر به چهار کشور آسیایی را امروز از ژاپن آغاز می کند و روز جمعه وارد کره می شود و سپس از مالزی و فیلیپین دیدار خواهد کرد.
بسیاری بر این باورند که آمریکا روابط بسیار نزدیکی با ژاپن دارد اما این عمق موضوع نیست. نباید فراموش کرد که آمریکا و ژاپن همانند بسیاری از کشورها در عرصه اقتصادی دچار اختلاف هستند و حتی بروز چالش های نظامی میان آنها هم چندان بعید نیست.
اگرچه دولت آمریکا همواره نگاه ابزاری خود به متحدانش را حفظ کرده و از توکیو به عنوان حربه ای برای مهار چین استفاده می کند، اما توسعه نظامی ژاپن برای آمریکا در آینده مشکل ساز خواهد شد.
از دریچه اقتصادی، سفر اوباما به ژاپن نشان می دهد که او باید ابتدا مساله مذاکرات دو کشور در خصوص پیمان همکاری های فرا اقیانوسیه ای موسوم به ترانس پاسفیک (تی.پی.پی) را حل و فصل کند. دو کشور مذاکراتی را در باره این پیمان آغاز کرده اند که موفقیت زیادی نداشته است.
گفته می شود یکی از اصلی ترین اهداف این سفر کمک اوباما به حل مسایل است.
اوایل اسفند ماه در سنگاپور اعلام شد نتیجه مذاکرات ژاپن و آمریکا در مورد تعرفه گمرکی در صورت مثبت بودن، مسیر توافق نهایی طرح همکاری های فرا- اقیانوسیه ای را هموار می کند.
ژاپن و آمریکا در مورد توافق حذف تعرفه پنج محصول کشاورزی از جمله برنج، گندم و گوشت گاو با مشکل مواجه هستند.
ژاپن خواستار مستثنی شدن این اقلام از حذف تعرفه ها شده بود، اما آمریکا اصرار دارد که این پنج قلم کالا نیز جزو لغو تعرفه ها قرار
گیرند. از سوی دیگر آمریکا و ژاپن در خصوص صنعت خودرو اختلافات گسترده ای دارند و اختلافات بر سر تعرفه های گمرکی هم از دیگر مشکلات آنها است.
مساله توسعه نظامی ژاپن و حرکت این کشور در مسیر نظامی گری نمی تواند از چشمان آمریکا دور بماند. چین اخیرا به آمریکا توصیه کرده است که مراقب روند توسعه نظامی ژاپن در آسیا و اقیانوس آرام باشد.
این در واقع هشداری به اوباما محسوب می شود زیرا قدرت گرفتن ژاپن فقط خطر رویارویی این کشور با چین را افزایش نمی دهد بلکه رویاهای تازه ای را در اذهان رهبران توکیو زنده خواهدکرد که شاید با برنامه برقراری توازن جدید قدرت آمریکا در منطقه آسیا و اقیانوس ارام همخوانی نداشته باشد.
از سوی دیگر اوباما در ژاپن باید به مساله کره شمالی هم بپردازد که روابط حسنه ای با توکیو ندارد. البته این محور اصلی گفت و گوی او نیست اما یکی از چالش هایش این است که کره شمالی فعالیت های هسته ای را در منطقه پونگ گیه ری در شمال شرق افزایش داده است.
کره جنوبی هم هشدار داده است ممکن است کره شمالی درصدد آزمایش اتمی ناگهانی باشد.
در چنین صورتی چالش بزرگ دیگر اوباما در حاشیه قرار گرفتن سفرش به منطقه خواهد بود و اینکه همه معادلات و راهبردهای این کشور در منطقه تغییر خواهد کرد.
مساله روابط چین و ژاپن از دیگر چالش های او محسوب می شود.
هر دو کشور در منازعات جزایر در دریای شرقی می خواهند حمایت آمریکا را جلب کنند.
روزنامه مردم ارگان حزب حاکم چین اخیرا نوشت که اوباما نباید بی طرف باشد. این کشور باید در مورد تنش زایی های ژاپن در دریای شرقی و تحرکات نظامی خطرناک این کشور و تلاش برای رویارویی با چین حساسیت و توجه نشان دهد.
این روزنامه نوشت که اوباما نباید از تهدید نظامی ژاپن غافل شود و اجازه دهد ژاپنی ها به تنش زایی در منطقه ادامه دهند.
چین هشدار جدی داده است که تحرکات ژاپن وضعیت صلح و ثبات منطقه را به خطر خواهد انداخت و از اوباما خواسته است تا ژاپن را متوقف کرده و از این کشور بخواهد از ایجاد چالش و رویارویی در منازعات منطقه ای دست بردارد.
رییس جمهور آمریکا سفر آسانی به ژاپن و دیگر کشورهای منطقه نخواهد داشت و استقبال مردم این کشورها با اعتراضات در خیابان ها نشان می دهد که ملت های شرقی آسیا و خاوردور از سیاست های دولت آمریکا در قبال این منطقه رضایت ندارند.
آساق ** 2100 **1611
انتهای پیام /*
Contact the editor:
[email protected]
03/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]