واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
اوباما اختلافات چین و ژاپن بر سر مالکیت جزایر دیائویو را امنیتی کرد پکن - ایرنا - باراک اوباما رییس جمهور آمریکا که امروز به ژاپن سفر می کند، گفت جزایر مورد منازعه توکیو - پکن در دریای شرقی جزو پیمان امنیتی آمریکا و ژاپن است.
![اوباما اختلافات چین و ژاپن بر سر مالکیت جزایر دیائویو را امنیتی کرد](http://www.irna.ir/Theme1/images/NoPic100x56.png)
به گزارش ایرنا، این سخن اوباما بدان معناست که آمریکا در منازعات ذی ربط در باره این جزایر از توکیو حمایت کرده و از پکن می خواهد مالکیت ژاپن را بر جزایر به رسمیت بشناسد.
چینی ها این جزایر را دیائویو و ژاپنی ها آن را سنکاکو می نامند.
روزنامه یومیوری ژاپن روز چهارشنبه از قول رییس جمهور آمریکا نوشت که جزایر مذکور در دریای شرقی چین تحت پیمان امنیتی آمریکا و ژاپن قرار می گیرد.
این نشریه نوشت که به این ترتیب آمریکا مجبور است بر اساس پیمان مذکور از ژاپن در این منازعه حمایت کند.
یومیوری نوشت: اوباما به صراحت از این جزایر نام برده و گفته است که این جزایر را ژاپنی ها اداره می کنند با این حساب جزایر جزو پیمان امنیتی دو کشور قرار می گیرد.
رییس جمهور آمریکا که ساعاتی دیگر وارد ژاپن می شود همچنین تصریح کرد : آمریکا مخالف هر اقدام یکجانبه ای برای ایجاد چالش در اداره این جزایر برای ژاپن است.
این اظهارات از سوی ناظران هشداری جدی به چین تلقی می شود که خود را مالک مطلق جزایر می داند.
از سوی دیگر روزنامه ˈمردمˈ ارگان حزب حاکم چین امروز نوشت که اوباما سفر موفقی در ارتباط با جزایر در ژاپن نخواهد داشت.
این روزنامه افزود که ژاپن بشدت به دنبال تنش زایی است و آمریکا هم در زمینه توقف توکیو توفیقی نخواهد داشت.
رییس جمهور آمریکا به شکل تلویحی به چین توصیه کرده است که از راه ارعاب به دنبال حل اختلاف نباشد بلکه منازعه را با گفت و گو و دیپلماسی حل و فصل کند.
این در شرایطی است که چین می گوید حاضر به گفت وگو در باره این جزایر است و تمایلی به استفاده از زور ندارد.
اوباما از چین خواست که نقش یک کشور مسوول را ایفا کند.
جزایر دیائویو که در دریای چین شرقی و در مجاورت جزیره تایوان قرار دارد، شامل هشت جزیره سنگی - صخره ای به مساحت هفت کیلومتر مربع است که یکی از مراکز مهم ماهیگیری در منطقه محسوب می شود .
ژاپن در فاصله سال های 1994 تا 1995 در جنگ با چین، این جزایر را در اختیار داشت.
در آوریل سال 1895 نیز دولت سلسله کینگ تحت فشار قرار گرفت و قرارداد شیمونسکی را امضا کند که براساس آن چین تمام جزایر تایوان و جزایر پیرامونی را که شامل جزایر پینگوا بود به ژاپن واگذار کرد.
در سال 1951 ژاپن و آمریکا قراردادی را بدون حضور چین البته بطور غیرقانونی در سانفرانسیسکو امضا کردند که در ماده دوم این قرارداد آمده است که ژاپن از ادعایش بر تایوان و جزایر پینگوا دست کشیده، ولی در ماده سوم جزایر دیائویو و دیگر جزایر را در منطقه ریوکیو محسوب کردند که عمدتا تحت کنترل آمریکا بود.
چوئن لای نخست وزیر وقت چین بشدت به این موضوع اعتراض کرد و گفت: دولت چین هرگز معاهده سانفراسیسکو را به رسمیت نمی شناسد. متعاقب آن دولت چین در اعلامیه ای در باره محدوده آب های سرزمینی خود اعلام کرد که ژاپن باید تمام قلمروی سرزمین چین از جمله تایوان و جزایر پیرامونی آن را به چین برگرداند.
در 11 نوامبر سال 1969 ژاپن و آمریکا قراردادی را با هدف برگرداندن جزایر اوکیناوا به ژاپن امضا کردند و در ادامه آمریکا در سال 1971 در پی ادامه سیاست جنگ سرد علیه چین، مناطق تحت اداره و کنترل خود را که شامل جزایر دیائویو نیز بود به ژاپن باز گرداند و دولت ژاپن این جزایر را بخشی از استان اوکیناوا قلمداد کرد.
چین این روند را نپذیرفت و در دسامبر سال 1971 رسما اعلام کرد که جزایر دیائویو متعلق به تایوان است و مثل تایوان هموراه بخش جدایی ناپذیر از خاک چین است.
این گزارش حاکیست رییس جمهور آمریکا که روز جمعه وارد کره می شود همچنین در مصاحبه قبل از ورود به ژاپن گفته است که آمریکا مخالف کره شمالی با تسلیحات هسته ای است و با ژاپن و کره برای حل و فصل مساله هسته ای شبه جزیره کره و عاری سازی منطقه از تسلیحات هسته ای همکاری می کند زیرا هر سه کشور یک هدف را دنبال می کنند.
آساق ** 2100 ** 1611
انتهای پیام /*
Contact the editor:
![](http://www.irna.ir/Theme1/images/icons/mail32.png)
[email protected]
03/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 81]