واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
مردم به هیچ عنوان نگران قیمت بنزین نباشند
زمانیکه بحث اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها در راس هرم اقتصادی کشور قرار گرفت اولین موضوعی که به آن پرداخته شد، موضوع قیمت حامل های انرژی به ویزه بنزین و گازوئیل بود. در روزهای اخیر همه منتظر اعلام قیمت این حامل های پرطرفدار و چگونگی اجرا شدن قیمت های جدید آن و از طرفی تاثیر این قیمت های بر زندگی شان هستند.
خبر آنلاین: زمانیکه بحث اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها در راس هرم اقتصادی کشور قرار گرفت اولین موضوعی که به آن پرداخته شد، موضوع قیمت حامل های انرژی به ویزه بنزین و گازوئیل بود. در روزهای اخیر همه منتظر اعلام قیمت این حامل های پرطرفدار و چگونگی اجرا شدن قیمت های جدید آن و از طرفی تاثیر این قیمت های بر زندگی شان هستند.
مجید عمید پور، عضوء ستاد بهینه سازی مصرف انرژی و مدیر کل دفتر امور استان های نهاد ریاست جمهوری اعتقاد دارد شیب افزایش قیمت ها به شیوه ای تنظیم شده تا فشار تورمی برای مردم به همراه نداشته باشد.
بخش هایی از گفت و گویی او را می خوانید.
آیا افزایش قیمت حامل های انرژی مردم را فقیر تر می کند؟
واقعیت این است که شرایط فعلی اقتصاد کشور اصلا شرایط خوبی نیست و این را همه ما قبول داریم. چند سال پیش اقتصادانان تصمیم گرفتند که فرایند اصلاح اقتصاد کشور را شروع کنند. اما برای اینکه اقدامات ما به نتیجه مطلوب برسد یکسری الزاماتی وجود دارد. ایران کشور نفت و گاز یا بهتر است بگوییم کشور انرژی است ما اگر بخواهیم این اصلاحات را انجام دهیم یکی از کارهای که باید انجام دهیم ترمیم وضعیت بازار و نظام صادرات و مصرف انرژی است. بحث بر سر این قضیه است که اگر ما بخواهیم این وضعیت را سامان ببخشیم قطعا به پیشرفت و توسعه دست پیدا خواهیم کرد.
یکی از اقداماتی که اقتصادانان برای اصلاح وضعیت نابه سامان اقتصادی انجام دادند اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها بود که برای پیش رفتن در مسیر اقتصادی در مجلس تصویب شد. از نظر من آقای طیب نیا در جایگاه و مقام خودشان بسیار خوب وضعیت را بهبود بخشیده اند. زمانی ما درک کردیم یکی از بحث های که کشور را به سمت اقتصاد آزاد و پویا حرکت می دهد این موضوع است که باید یارانه ها را بر داریم. در روح و بطن قانون هدفمندی یارانه ها راجع به این صحبت میکند که برای اینکه کشور به سمت پیشرفت حرکت کند باید اقتصادمان دارای برنامه ریزی مشخص و هدفمند باشد. از طرفی باید بدانیم مهمترین یارانهای که در کشور پرداخت می کنیم یارانه انرژی برابر با 60 میلیارد دلار است. حال بحث بر سر این قضیه است که دولت می خواهد این منابع را در جهت سیاست های کلان استفاده کند و میخواهد این حالت پخش شدن پول را از بین ببرد.
دولت میتواند سیاستهای دیگری نیز به کار برد اما اگر حساب شده عمل نکند روز به روز وضعیت محیط زیست ما خراب تر و الودگی هوا بیشتر خواهد شد و نتایج بد بسیاری دیگر مثل این موضوع که وضعیت صنعت خودروسازی ما روز به روز در حال خراب شدن است پیش خواهد آمد. مردم باید بدانند که شدت مصرف انرژی در کشور ما 4 برابر متوسط دنیا است. بنابراین حرف من بی استناد نیست چین با آن جمعیت زیاد و تولید صنعتی تقریبا یک پنجم ما مصرف انرژی دارند. اما مردم ما یک انتظاراتی دارند اگر ما بخواهیم به این مصرف بی رویه ادامه دهیم 4 برابر متوسط مصرف انرژی در دنیا مصرف خواهیم داشت و مردم در کلان شهرها نمی توانند نفس بکشند و همچنان کشته های جاده ای به دلیل پایین بودن استانداردهای جهانی بیشتر و بیشتر می شود و کیفیت خودرو های ما در همین سطح پاین می ماند.
پس بنابراین قانون هدفمند کردن یارانه ها به این معناست که اگر مردم می خواهند انرژی مصرف کنند در چارچوب قانونی اش این کار را بکنند من به شخصه قانون هدفمند کردن یارانه ها را کاملا قبول دارم و یکی از قدم های اقتصاد برنامه ریزی شده می دانم که البته کامل نیست و باید آن را اصلاح و توسعه دهیم زیرا ما در نقطه صفر قرار داریم.
دولت فعلی به هیچ عنوان روش دولت قبل را قبول ندارد و دلیلش این است که اصلا اعتقادی به این روش منسوخ شده ندارد. اقتصادی که یارانه در آن وجود داشته باشد راه را برای شفاف سازی می بندد و اقتصاد یک اقتصاد رانتی می شود. این مقدمات را گفتم که بگوییم مردم به هیچ عنوان فقیر نمی شوند و زندگی شان بهتر می شود. دولت به نوعی پدر خانواده است و اگر دولت، دولت مسئولی باشد و اگر دولت با انضباطی باشد پول های که کسب می کند را صرف توسعه و رشد جامعه می کند و خوشبختانه نگاه بالا دست های دولتی نیز نگاهی این چنینی است.
از نظر شما تک نرخی شدن بنزین بهتر است یا دو نرخی بودن؟
من به هیچ عنوان اقتصاد رانتیر را قبول ندارم و اعتقاد دارم که تک نرخی بسیار بهتر است زمانی که ما بنزین را تک نرخی کنیم دیگر به نظام نظارتی احتیاجی نداریم و تا انجایی که من اطلاع دارم وزارت نفت هم با تک نرخی شدن بنزین موافق است زیرا این تک نرخی شدن در راستای اهداف هدفمند کردن یارانه هاست.زمانی که بنزین دو نرخی شود باز هم نگاه سوبسیدی داریم و در جهت قانون حرکت نمی کنیم. و درولت از طرفی نگران است که اگر تک نرخی کند بسیاری از مردم فکر کنند که دولت حمایتشان را از انها برداشته است و باز هم فضای متشنجی در جامعه شکل گیرد و این تفکر کسانی است که برای نرخ بنزین تصمیم می گیرند
تاریخ انتشار: ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۴:۴۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]