تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1836488543
نقد فقهی روزنامه رسالت به فتوای آیت الله صانعی در باره پارازیت
واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: نقد فقهی روزنامه رسالت به فتوای آیت الله صانعی در باره پارازیت
آفتاب: رسالت نوشت: شفقنا «پایگاه بینالمللی همکاریهای خبری شیعه»، استفتائی را به شرح متن زیر به دفتر مراجع و آیات عظام فرستاده است: «با توجه به بهرهبرداری دشمنان اسلام از شبکههای ماهوارهای جهت پیگیری و انتشار اهداف خود بر ضد اسلام و ضد منافع جهان اسلام و ضد فرهنگ جوامع اسلامی از یکسو و آسیب ارسال پارازیت روی این امواج ماهوارهای که منجر به افزایش احتمال بروز اختلالات عصبی و مغزی، آریتمی قلبی یا توقف حرکت قلب، مرگ کودکان و نوزادان، ابتلا به سرطان خون، اماس و بیماریهای صعبالعلاج و به مرور زمان مرگ خاموش مسلمانان و سایر شهروندان کشورهای اسلامی میشود از سوی دیگر، آیا ارسال این پارازیتها به لحاظ شرعی مجاز است یا خیر و چه حکمی دارد؟»
آنچنان که متن استفتاء به روشنی نشان می دهد سئوال مربوط به تزاحم دو تالی فاسد است: مضرات جسمی شبکه های ماهواره ای و مضرات فرهنگی- سیاسی آنها. در واقع، درخواست پرسشگر، تعیین تکلیف بر سر این دو راهی است که پرهیز از کدام دسته مضرات لازمتر و مهمتر است. اگر به لحاظ شرعی، اجتناب از مضرات جسمی مذکور در استفتا واجبتر باشد نتیجه آن است که ارسال پارازیتها شرعا حرام خواهد بود.
طبعا عمده آیات عظام مسئله را بر محور این تزاحم پاسخ داده اند. آیت الله مکارم شیرازی با توجه به اهمیت هر دو مفسده فوق، به دنبال راهی برای رفع تزاحم و امکان پرهیز توامان از هر دو دسته مضرات بوده، پاسخ داده اند:
«باید تدبیری اندیشید که هم جلوی مفاسد ماهواره ها گرفته شود و هم ضرری بر جسم مردم وارد نشود». آیت الله شبیری زنجانی و آیت الله سبحانی نظر قاطعی اظهار نداشته اند و مسئله را موکول به تعیین اهم و مهم در میان این دو نوع مفسده (جسمی، فرهنگی- سیاسی) کرده اند، با این تفاوت که آیت الله سبحانی تشخیص اهم و مهم را مختص به حاکم شرع دانسته اند. آیت الله موسوی اردبیلی در دو راهی فوق، مضرات جسمی را در صورت اثبات مهمتر از مضرات فرهنگی سیاسی دانسته، چنین پاسخ داده اند: «چنانچه ثابت شود که ارسال پارازیت موجب ضرر معتنابهی مانند موارد مذکور در سئوال میشود ارسال آنها جایز نیست».
اما در میان همه پاسخها، پاسخ آیت الله صانعی بسیار جلب توجه می کند، چه اینکه با قاطعیت و بدون تعلیق و شرط مطرح شده است. ایشان در پاسخ استفتای فوق فرموده اند: «تصرف در هوا و فضای منزل مردم ولو به واسطه ارسال پارازیت که تعدی به سلطه مالکانه و حقوق شخصی مردم محسوب می شود، شرعا جایز نیست و حرام می باشد چه رسد به آنکه سبب عواقب خطرناک ذکر شده در سئوال و ضرر زدن به انسان ها و صاحبان فضا باشد که حرمت و معصیت کبیره بودنش برای ارسال کننده پارازیت جای شک و شبهه نبوده به علاوه که موجب ضمانش هم می باشد». جالب توجه بودن این پاسخ زمانی آشکار می شود که به ارتباط این پاسخ با متن استفتا توجه کافی شود. با توجه به ارتباط مزبور می توان چند گزاره زیر را از پاسخ فوق استنباط کرد:
1- ارسال پارازیت حتی اگر عواقب خطرناکی نداشته باشد، با آنکه مایه بهرهبرداری دشمنان اسلام از شبکههای ماهوارهای جهت پیگیری و انتشار اهداف خود بر ضد اسلام و ضد منافع جهان اسلام و ضد فرهنگ جوامع اسلامی است باز هم حرام است زیرا تعدی به سلطه مالکانه و حقوق شخصی مردم است.
2- امواج شبکه های ماهواره ای که در «هوا و فضای منزل مردم» وارد می شود، مملوک شخصی مردم است و اشخاص بر آن امواج تسلط مالکانه دارند.
3- مضرات فرهنگی- سیاسی امواج ماهواره ای (انتشار اهداف دشمنان اسلام بر ضد اسلام و منافع جهان اسلام) در برابر مضرات جسمانی پارازیتها («عواقب خطرناک ذکر شده در سئوال و ضرر زدن به انسان ها و صاحبان فضا») بی اهمیت هستند و در نتیجه، ارسال پارازیت، «حرمت و معصیت کبیره بودنش برای ارسال کننده پارازیت جای شک و شبهه نیست».
4- ارسال پارازیت به خاطر آثار مضر جسمانی، موجب ضمان ارسال کننده آن می باشد.
در ادامه می خواهیم گزاره های استنباطی فوق را مورد تدقیق منطقی قرار دهیم و پیشفرض های احتمالی هر یک را تنقیح کنیم.
اما مورد اول: حرمت ارسال پارازیت به جهت تعدی به سلطه مالکانه افراد به رغم بهره برداری دشمنان از شبکه های ماهواره ای.
این حرمت، قاعدتا باید مصداقی از یک قاعده کلی باشد بدین مضمون که: هر گونه تعدی به سلطه مالکانه حرام است ولو مملوک، وسیله و آلت دست دشمنان برای توطئه علیه مسلمانان باشد.
حرمت تعدی به سلطه مالکانه، در فقه، امری کاملا روشن و بی ابهام است، «الناس مسلطون علی اموالهم». حرمت تعدی به مایملک خصوصی افراد را بر اساس قاعده لاضرر نیز میتوان توضیح داد. «لا ضرر و لا ضرار فی الاسلام» هم می تواند نهی از ضرر رساندن به دیگران در هر آنچه بدانها تعلق دارد باشد و هم نفی وجود حکم ضرری در شریعت اسلام (نفی مشروعیت ضرر) و هم نفی ضرر غیر متدارک (یعنی نفی ضرری که موجب ضمان و وجوب جبران و تدارک نشود). آیت الله بجنوردی در القواعد الفقهیه (ج1 ص 178) ضرر را چنین تعریف می کند:
«نقصی است در مال یا آبرو یا جان یا در شانی از شئون او که بعد از اصل وجود و هستی برای او مطرح است». بنابر این، اگر کسی در ملک خصوصی دیگر افراد تصرف عدوانی کند از آنجا که ضرر بدانها وارد کرده است کار حرامی مرتکب شده و ضمان یعنی وجوب جبران هم دارد.
یکی از قواعد فرعیه مربوط به قاعده لاضرر، قاعده «الضرر لا یزال بمثله» است. یعنی نمی تواند یک ضرر را به قیمت ایجاد ضرری دیگر از میان برد. مثلا فرد مضطر نمی تواند بخاطر دفع اضطرارش، غذای فرد مضطر دیگر را بردارد.
در پرتو این قاعده، می توان درباره مسئله ارسال پارازیت به تامل نشست. اگر ارسال پارازیت را وارد کردن ضرر (اضرار) به حقوق شخصی برخی مردم (حق استفاده از شبکه های ماهواره ای برای کسانی که مایل به استفاده از این حقند) بدانیم، طبعا جلوگیری از این ارسال، دفع ضرر (ازاله ضرر) تلقی میشود. اما این نوع ازاله ضرر از طالبان استفاده از ماهواره، موجب وارد کردن ضرری دیگر به خود ایشان و افراد دیگر جامعه می شود، چرا که بنابر فرض استفتا کننده، این شبکه ها آلت دست دشمنان برای ضربه زدن به فرهنگ و دیانت مردم هستند.
علاوه بر این، اگر حق استفاده از شبکه های ماهواره ای را یکی از امور تحت مالکیت افراد بدانیم، چرا نباید حق بهره مندی از محیطی اخلاقی در محیطهای عمومی جامعه را نیز یکی از امور تحت مالکیت افراد بدانیم؟ بر این اساس، ازاله ضرر از طالبان ماهواره (به واسطه عدم ارسال پارازیت)، موجب وارد شدن ضرر به مخالفان ماهواره (به واسطه اخلال در حق برخورداری آنها از محیط سالم اجتماعی) می شود، چرا که گسترش استفاده از ماهواره موجب رواج سبک های زندگی غربی و پوششها و رفتارهای ضد اسلامی در سطح اجتماع می شود.
و طبق قاعده «الضرر لا یزال بمثله» این نوع ازاله ضرر (جلوگیری از ارسال پارازیت)، جایز نیست. به زبان ساده بگوییم، نمیتوان ضرر را با ضرر از بین برد چرا که در این صورت نهایتا قاعده لاضرر محقق نشده است. نمی توان اجازه داد امواج شبکه های ماهواره ای به گیرنده های خانه ها برسد تا حق استفاده از ماهواره استیفا شود اما در کنار آن، به حقوق فرهنگی- اخلاقی کل جامعه ضرر وارد شود.
تاریخ انتشار: ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۰۹:۵۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]
صفحات پیشنهادی
نقد فقهی آيتالله صانعي درباره پارازيتها
نقد فقهی آيتالله صانعي درباره پارازيتها آنچنان که متن استفتاء به روشني نشان مي دهد سوال مربوط به تزاحم دو تالي فاسد است مضرات جسمي شبکه هاي ماهواره اي و مضرات فرهنگي- سياسي آنها کد خبر ۳۹۴۹۰۲ تاریخ انتشار ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۰۹ ۳۱ - 22 April 2014 بهزاد حميديه در سرمقاله روزنفتوای آیتالله اردبیلی درباره پارازیتهای ماهوارهای
فتوای آیتالله اردبیلی درباره پارازیتهای ماهوارهای حضرت آیتاللهالعظمی موسویاردبیلی به پرسشی درباره تبعات احتمالی پارازیت بر بدن پاسخ گفته است کد خبر ۳۹۲۵۱۳ تاریخ انتشار ۲۴ فروردين ۱۳۹۳ - ۰۶ ۴۰ - 13 April 2014 حضرت آیتاللهالعظمی موسویاردبیلی به پرسش شفقنا پایگاه بینالفیلم/ نظر آیتالله مکارم شیرازی درباره استفاده از یارانه نقدی
فیلم نظر آیتالله مکارم شیرازی درباره استفاده از یارانه نقدی خبرگزاری رسا- آیتالله مکارم شیرازی پرداخت یارانه نقدی را به تمامی اقشار جامعه معضلی مهم برشمرد و انصراف اقشار پردرآمد و بینیاز را از دریافت یارانه نقدی خواستار شد ۱۳۹۳ ۱ ۲۱مهمترین عناوین خبری روزنامههای امروز سخنان تازه آیتالله مصباح درباره فیلتر کردن/ستاد «بلی به یارانه» از کجا
مهمترین عناوین خبری روزنامههای امروزسخنان تازه آیتالله مصباح درباره فیلتر کردن ستاد بلی به یارانه از کجا خط میگیردصبح امروز در ویترین دکههای روزنامه فروشی تیترهای متنوعی از سخنان تازه آیتالله مصباح درباره فیلتر کردن تا ستاد بلی به یارانه از کجا خط میگیرد به چشم میخونظر آیت الله نوری همدانی درباره دریافت یارانه نقدی/ غیر نیازمندان یارانه نگیرند
در پاسخ به استفتائی صورت گرفت نظر آیت الله نوری همدانی درباره دریافت یارانه نقدی غیر نیازمندان یارانه نگیرند خبرگزاری رسا ـ حضرت آیت الله نوری همدانی در پاسخ به استفتائی درباره دریافت یارانه نقدی مرحله دوم تاکید کرد احتیاجات باید دسته بندی شود و اولویت بندی ها بر اساس الاهم فاتفقه آیت الله صانعی و پارازیت زدایی
تفقه آیت الله صانعی و پارازیت زدایی تهران - ایرنا - روزنامه رسالت روز سه شنبه در سرمقاله خود با عنوان تفقه آیت الله صانعی و پارازیت زدایی به تحلیل استفتای یک وب سایت از برخی مراجع تقلید در مورد ارسال پارازیت برای ایجاد اخلال در برنامه های مخرب ماهوراه ای پرداخته است در این مطلبتوصیه های مهم آیت الله مکارم به دولت و مردم درباره یارانه ها/ پرداخت یارانه نقدی به همه مردم هیچ توجیهی ندارد
توصیه های مهم آیت الله مکارم به دولت و مردم درباره یارانه ها پرداخت یارانه نقدی به همه مردم هیچ توجیهی ندارد خبرگزاری رسا ـ حضرت آیت الله مکارم شیرازی با تاکید بر برنامه ریزی جدی دولت برای حل مشکلات یارانه ها و رفع ایرادات و ابهامات مردم از افراد غیر نیازمند خواست از دریافت یارتفقه آيت الله صانعي و پارازيت زدايي
۲ ارديبهشت ۱۳۹۳ ۱۰ ۵۵ق ظ رسالت تفقه آيت الله صانعي و پارازيت زدايي به گزارش خبرگزاري موج رسالت نوشت شفقنا پايگاه بينالمللي همکاريهاي خبري شيعه استفتائي را به شرح متن زير به دفتر مراجع و آيات عظام فرستاده است با توجه به بهرهبرداري دشمنان اسلام از شبکههاي ماهوارهاي جفتوای آیتالله صافی گلپایگانی درباره دریافت یارانه
فتوای آیتالله صافی گلپایگانی درباره دریافت یارانه کد خبر ۳۹۱۴۳۵ تاریخ انتشار ۱۹ فروردين ۱۳۹۳ - ۲۰ ۳۶ - 08 April 2014 آیت الله لطف الله صافی گلپایگانی از مراجع تقلید گفت گرفتن یارانه برای کسانی که فقیر شرعی نیستند اشکال دارد به گزارش روز ایرنا به نقل از دفتر این مرجع تقلیمهمترین اخبار امروز رسانههای مجازی و مکتوب کشور جزئیات ۱۰ فرمان رئیسجمهور به مسئولان/ تلاش برای بازگشایی ان
مهمترین اخبار امروز رسانههای مجازی و مکتوب کشورجزئیات ۱۰ فرمان رئیسجمهور به مسئولان تلاش برای بازگشایی انجمن منحله با دور زدن قانون اسناد همراهی سازمانهای بینالمللی با منافقین فتوای آیتالله سیستانی در خصوص اختلاط اینترنتیاظهارنظر حسین شریعتمداری در حمایت از دولت طرح آمنظر آیتالله سیستانی درباره اختلاط اینترنتی
نظر آیتالله سیستانی درباره اختلاط اینترنتی کد خبر ۳۹۳۴۳۰ تاریخ انتشار ۲۷ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۰ ۲۷ - 16 April 2014 آیتالله سیستانی در پاسخ پرسش جمعی از مومنین درباره نحوه ورود به شبکههای اجتماعی مانند اینترنت ضمن بیان حدود شرعی ورود به این شبکهها توصیههایی را به کاربران مسلماآیتالله اراکی در سیزدهمین نشست «توسعه علوم فقهی»: عدالت و رحمت پایههای سنت تکوین الهی و اساس نظام
آیتالله اراکی در سیزدهمین نشست توسعه علوم فقهی عدالت و رحمت پایههای سنت تکوین الهی و اساس نظام سیاسی هستنددبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی گفت عدالت و رحمت پایههای سنت تکوین الهی هستند رسالت انبیاء و مرسلین نیز بر اساس عدل خداوند بوده است به گزارش خبرگزاری فارس به نقلنظر آیتالله نوریهمدانی درباره دریافت یارانه در مرحله جدید
دوشنبه ۱۸ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۵ ۳۷ آیتالله نوریهمدانی نظر خود را در پاسخ به پرسش جمعی از مقلدین درباره دریافت یارانه در مرحله دوم اعلام کرد به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه قم متن سوال و پاسخ این مرجع تقلید به این شرح است بسم الله الحمن الرحیم محضر مبارک مرجع عالملکشاهی در گفتوگو با فارس خبر داد نامه مجلس به آیتالله لاریجانی درباره قوانین مربوط به آمران به معروف
ملکشاهی در گفتوگو با فارس خبر دادنامه مجلس به آیتالله لاریجانی درباره قوانین مربوط به آمران به معروفرئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس از نامه کمیسیون متبوعش به رئیس دستگاه قضا پیرامون قوانین مربوط به آمران به معروف و ناهیان از منکر خبر داد اللهیار ملکشاهی نماینده مردم کوهدشت درنظر آیت الله نوری همدانی درباره دریافت یارانه در مرحله جدید
نظر آیت الله نوری همدانی درباره دریافت یارانه در مرحله جدید تهران - ایرنا - حضرت آیت الله حسین نوری همدانی در پاسخ به استفتایی درباره دریافت یارانه برای افرادی که دارای تمکن مالی هستند فرمود چون معیار و ملاک صرف بیت المال در راه تامین نیازمندی ها است لذا کسانی که احتیاج ندارندفتوای یک مرجع تقلید درباره پارازیت ها
فتوای یک مرجع تقلید درباره پارازیت ها حضرت آیت الله العظمی موسوی اردبیلی به پرسشی درباره تبعات احتمالی پارازیت بر بدن پاسخ گفته است روزنامه شرق حضرت آیت اللهالعظمی موسویاردبیلی به پرسش شفقنا پایگاه بینالمللی همکاریهای خبری شیعه درباره تبعات احتمالی پارازیت بر بدن پانظر آیتالله مکارمشیرازی درباره اعتکاف
نظر آیتالله مکارمشیرازی درباره اعتکاف یکی از مراجع تقلید گفت در شرایطی که ابزار فساد گناه بیش از هر زمان دیگری وجود دارد اعتکاف یکی از عامل بازدارنده در مقابل عوامل فساد به شمار میرود به گزارش فارس آیتالله ناصر مکارم شیرازی عصر امروز در جمع دستاندرکاران برگزاری جشنواره س-
گوناگون
پربازدیدترینها