واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: دریاچه ارومیه تا افق 1404 احیاء می شود
کد خبر: ۳۹۴۵۱۰
تاریخ انتشار: ۳۱ فروردين ۱۳۹۳ - ۲۰:۱۴ - 20 April 2014
دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: با تدابیر اندیشیده شده انتظار داریم این دریاچه زیبا تا افق 1404احیاء شده و جانی دوباره بگیرد.
ˈ عیسی کلانتری ˈ ، یکشنبه در حاشیه جلسه هم اندیشی نجات دریاچه ارومیه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: نتیجه نهایی جلسات هم اندیشی در زمینه احیای دریاچه ارومیه تا خرداد ماه به هیات دولت ارائه و پس از تصویب پیشنهادات توسط دولت به صورت علنی اعلام می شود.
وی اظهار کرد: خوشبختانه بر اساس قولی که دولت داده است مشکل خاصی برای تامین بودجه دریاچه نخواهیم داشت.
وی یادآور شد: هم اکنون از 30 میلیارد متر مکعب آب دریاچه ارومیه فقط یک و نیم میلیارد مترمکعب آن در این دریاچه موجود است و اگر به موقع به داد این دریاچه نرسیم دیگر چیزی از آن باقی نمی ماند.
کلانتری گفت: دولت در زمینه بحران دریاچه ارومیه تمامی اختیارات خود را به کارگروه نجات دریاچه ارومیه داده است و ما اعضای کارگروه سعی داریم تا نیمه نخست امسال تمامی مصوبات را در اختیار دولت برای تامین اعتبارات لازم و آغاز مراحل اجرایی آن تقدیم کنیم.
وی افزود: برخی از مراحل 19 گانه ای که تا کنون در جلسات کارگروه مطرح و تصویب شده است غیر فنی و غیر قابل اجرا است که باید حذف شود و برخی پیشنهادات جدید و راهکارهای جالب نیز مطرح شده که باید جایگزین، تصویب و اجرایی شوند.
کلانتری گفت: بحث آبرسانی به دریاچه ارومیه از حوزه دریاچه خزر طرح مناسبی نیست ولی رودخانه زاب و ارس بهترین گزینه هایی هستند که می توانند کمبود حق آبه های دریاچه ارومیه را جبران کنند و جای مصرف آب شرب شهرها را به خوبی پر می کنند.
وی افزود: البته اولویت طرح انتقال آب در فاز نخست، تامین آب شرب مورد نیاز مردم منطقه است و پس از آن طرح های مدون تامین آب دریاچه در دستور کار قرار می گیرد.
کلانتری گفت: مشکل آب دریاچه ارومیه تنها انتقال آب دریاچه ارس به آذربایجان شرقی و تبریز نیست چرا که دریاچه ارومیه نیازمند روزانه 650 میلیون مترمکعب آب است در حالی که آب رودخانه ارس فقط می تواند روزانه 150 میلیون متر مکعب را تامین کند.
وی ادامه داد: مشکل دریاچه ارومیه بهره وری آب است و چرا که بهره وری و مصرف بهینه از آب در حوزه کشاورزی بسیار بی رویه است و اگر بتوانیم آب صرفه جویی شده را به دریاچه برگردانیم می توانیم به راه حل مناسبی برسیم.
وی گفت: هم اکنون راندمان مصرف زیر 35 درصد است در حالی که این آمار باید به بالای 60 درصد برسد که آن موقع حدود دو میلیارد مترمکعب آب اضافی خواهیم داشت که به صورت غیرمستقیم وارد دریاچه شده و با کمک آب های سرریزی از رودخانه ارس و زاب بسیاری از مشکلات حل می شود.
وی ادامه داد: این دریاچه طی مدت 13 سال گذشته رو به خشکی گذاشته پس مطمئنا همین میزان زمان برای احیای تدریجی آن نیاز داریم.
کلانتری گفت: دریاچه ارومیه به هیچ وجه به مساحت پنج هزار و 200 کیلومتر قبلی خود نخواهد رسید چرا که شیب حوزه جنوبی در وسعتی به میزان 1500 کیلومتر به ارتفاع صفر رسیده است و هر آبی که آنجا ریخته شود بزودی تبخیر و از بین می رود.
وی یادآور شد: احتمالا حوزه جنوبی دریاچه ارومیه به دلیل آب و خاک نسبتا شیرینی که دارد به پارک ملی و حیات وحش تبدیل شود.
دریاچه ارومیه با مساحت آبخیز 51 هزار و 876 کیلومترمربع به طول ۱۴۰ کیلومتر و عرض ۵۵ کیلومتر، ۱۲۶۷ متر از سطح آبهای آزاد ارتفاع دارد و ۱۰۲ جزیره کوچک و بزرگ را در خود جای داده است.
این دریاچه از 15 سال گذشته به علت تغییرات اقلیم و بروز پدیده خشکسالی دچار کم آبی شده که هم اکنون حدود 85 درصد آن خشک شده است.
دریاچه ارومیه در شمال غربی ایران بین دو استان آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی واقع شده و به طور عمده از رودخانه های زرینه رود، سیمینه رود، تلخه رود، گدار، باراندوز، شهرچای، نازلو و زولا تغذیه می شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]