واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
آیا سیاست عربستان در قبال سوریه تغییر خواهد کرد ؟
برکناری "بندر بن سلطان" رییس دستگاه اطلاعاتی عربستان به دلیل شکست هایی بوده که وی در قبال بحران سوریه مرتکب شده است .
به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از گلف نیوز ؛ بدنبال برکناری "بندر بن سلطان " رییس دستگاه اطلاعاتی عربستان حدس و گمان ها درباره هدف و علت این تصمیم ملک عبدالله افزایش یافته است .
جامانا التمیمی در مقاله ای در پایگاه خبری تحلیلی "گلف نیوز" نوشت : عزل شاهزاده بندر بن سلطان از سمت ریاست دستگاه اطلاعات عربستان سوالات زیادی را درباره این برکناری بوجود آورده است . برخی علت این موضوع را وضعیت سلامتی وی میدانند که این گزینه از سوی دولت عربستان رد شد .
برخی نیز معتقدند علت برکناری وی عملکرد "بندر بن سلطان " در قبال پرونده سوریه بوده است که از سال 2012 به وی سپرده شده است . خالد الماعینا ، تحلیلگر سرشناس عرب و سردبیر روزنامه انگلیسی زبان " سعودی گزت " در این باره اظهار داشت : این اقدام تنها یک استعفای شخصی از سوی بندر بن سلطان بوده است . وی سالهاست به تجارت مشغول است و احتمالا تصمیم گرفته خود را بازنشسته کند . شاید هم می خواهد وقت بیشتری را برای خانواده خود صرف نماید !
در ادامه این مقاله آمده است : یوسف الادریس ، معاون بندر بن سلطان جایگزین وی شده و هم اکنون در سمت ریاست دستگاه اطلاعات عربستان قرار دارد . رسانه های سعودی اعلام کردند که برکناری بندر به درخواست خود وی انجام گرفته است اما مطلبی در مورد ادامه حضور وی در شورای امنیت ملی این کشور که به رهبری خودش در سال 2005 تاسیس شد ،عنوان نکردند .
به گفته " گریگوری گاوس " این شورا سازمانی رسمی نبوده و بعنوان بنیادی شخصی برای بندر بن سلطان به شمار می آمده است . از زمان تشکیل این شورا در سال 2005 تاکنون تنها یک بار در آن تشکیل جلسه شده است . بنابراین نباید آن را معیار ادامه حضور بندر در عرصه سیاست عربستان دانست .
حمزه هاشم ، استاد علوم سیاسی و تحلیلگر عربستانی در اظهارنظری دراین باره می نویسد : شاید بتوان این تصمیم حکومت سعودی را تزریق خون تازه ای به پیکره دستگاه اطلاعاتی کشور دانست . از منظری دیگر نیز باید به ذهنیت و رویکرد نظامی بندر بن سلطان توجه داشت . شاید ریاض خواستار تحول در وضعیت نظامی و مقابله با عملکردی صرفا تسلیحاتی با مسائل مختلف داخلی و خارجی است .
وی افزود : حدس و گمان در مورد احتمالات سیاست های داخلی و خارجی در عربستان اندکی دشوار است . انتخاب بندر بن سلطان در سال 2012 بعنوان رییس سازمان اطلاعات عربستان همانقدر تعجب آور و غیرمنتظره بود که برکناری وی در هفته اخیر سال 2014 . من معتقدم دستگاه اطلاعات عربستان در بحران سوریه دخالت گسترده داشته است اما اینکه صرفا این موضوع علت برکناری بندر بن سلطان بوده است ،هنوز مطمئن نیستم .
اندرو هاموند ، تحلیلگر شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا و نویسنده کتاب "مدینه فاضله اسلامی ؛ توهم اصلاحات در عربستان " نیز تصریح کرد : روشن است که مواضع جنگ طلبانه "بندر بن سلطان " در قبال ایران و سوریه هزینه های سنگینی را به دوش ریاض وارد آورده است . به احتمال فراوان ناتوانی بندر در پرونده سوریه منجر به عزل وی از سمت ریاست دستگاه اطلاعاتی عربستان شده است .
هاموند افزود : کمک عربستان به گروه های تروریست در سوریه علاوه بر تحمیل هزینه های سنگین به دولت منجر به پیدایش این خطر شد که افراد پس از بازگشت از سوریه به اقدامات تروریستی خود در شهرهای عربستان نیز ادامه دهند . عربستان حامی اصلی گروه های سلفی و تکفیری اعزام شده به سوریه برای جنگ علیه دولت " بشار اسد " می باشد . ارتش به اصطلاح آزاد سوریه نیز از نخستین روزهای تاسیس از حمایت های همه جانبه ریاض بهره مند بوده است .
گاوس در بخش دیگری از اظهارات خود تاکید کرد : گرچه سیاست عربستان با عملکرد "محمد بن نایف"وزیر خارجه این کشور در قابل سوریه اندکی تغیر داشته باشد اما این تغییر نمی تواند چندان محسوس و 180 درجه ای باشد . سیاست آنها این است که نهایت تلاش خود را برای سرنگونی بشار اسد انجام میدهند اما چنانچه این هدفمحقق نشد و دولت سوریه به کار خودادامه داد بگونه ای باید به ادامه رایزنی با آن پرداخت .
هاموند همچنین خاطرنشان کرد : آتشی که بندر بن سلطان با تصمیمات خود درباره سوریه و ارسال بی حساب سلاح و پول برای تروریستها به اموال ملک عبدالله زده است حتی با برکناری وی از اتین سمت نیز بهبود نخواهد داشت . تبعات اقدامات وی در بیش از یک سال ریاست وی در دستگاه اطلاعاتی عربستان تا مدتها گریبان سعودی ها را خواهد گرفت .
در انتهای این مقاله آمده است : اواخر سال گذشته بندر بن سلطان از ایجاد تغییری بزرگ در رویکردهای اوباما در خاورمیانه سخن گفته بود . این صحبت زمانی مطرح شد که دولت آمریکا خواسته مکرر عربستان برای حمله نظامی واشنگتنبا حمایت غیرمستقیم ریاض به سوریه را رد کرد . این هشدارها در حقیقت گویای تشدید تنش ها میان دو هم پیمان "آمریکا و عربستان "بوده است .
انتهای پیام /
تاریخ انتشار: ۳۰ فروردين ۱۳۹۳ - ۰۳:۱۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]