واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
کارشناس آمریکایی: قطر برای رفع اختلافات با همسایگانش تلاش می کند تهران – ایرنا- ˈسیمون هندرسونˈ کارشناس اندیشکده موسسه واشنگتن گفت شش هفته پس از فراخوانده شدن سفرای عربسان، بحرین و امارات عربی متحده از دوحه به کشورهایشان، قطر درصدد رفع اختلافات است و نشانه هایی از آشتی دوباره به چشم می خورند.
هندرسون در مقاله منتشر شده در پایگاه اطلاع رسانی این اندیشکده آمریکایی نوشت: گفته می شود وزیر خارجه قطر پنجشنبه(17 آوریل/ 28 فروردین) به عنوان اولین نمایش دیپلماسی عمومی بین دوحه و همسایگانش در خلیج (فارس) پس از مناقشه ناشی از اعتراضات به مداخله قطر در امور داخلی شان، به عربستان سعودی سفر کرد.
به گفته این کارشناس آمریکایی، با وجود فراخوانده شدن سفرای عربستان، بحرین و امارات عربی متحده به کشورهایشان در 5 مارس، واقعیت آن است که این تنها سفیر عربستان بود که به کشورش بازگشت. سفرای سایر کشورها، از جمله مصر که اعلام کرده بودند سفرای خود را از قطر فرامی خوانند، یا در تعطیلات بودند یا به طور موقت عهده دار این سمت نبودند.
هندرسون با اشاره به قصور آشکار قطر در پایبندی به توافقنامه نوامبر بین عبدالله پادشاه عربستان و امیر قطر به عنوان ریشه این مناقشه افزود: تا قبل از این توافقنامه که با میانجی گری کویت امضا شد، دو کشور درگیر اختلافات ریشه دار در دهه 1970 بودند. سوء ظن متقابل دو کشور در دهه 1990 که حمد علیه پدرش کودتا کرد و ریاض مشوق یک ضد کودتا بود، تشدید شد.
به نظر می رسد در دوران حکومت امیر حمد و ˈشیخ حمد بن جاسم بن جابر آل ثانیˈ وزیر خارجه فعال و پرانرژی وی، دوحه از اعتبار روزافزون خود به عنوان مزاحم در خلیج (فارس) لذت می برد. ˈالجزیرهˈ شبکه تلویزیونی ماهواره ای قطر موجب برانگیختن خشم دولت های عرب می شد و برنامه هفتگی ˈشیخ یوسف القرضاویˈ وابسته به اخوان المسلمین به ناآرامی ها دامن می زد. در عین حال، قطر به عنوان کشوری کوچک که در ذخایر گاز طبیعی دریایی با ایران شریک بود، مراقب بود تا با پرهیز از انتقاد تهران و میزبانی نیروی هوایی آمریکا در پایگاه ˈالعدیدˈ در رابطه با تهدیدهای احتمالی توازن برقرار کند.
با این حال، دوحه بر این باور است که وضعیت سیاست خارجی اش پس از تابستان گذشته که ˈتمیمˈ به تخت پادشاهی نشست و ˈشیخ خالدˈ خلبان سابق را به عنوان وزیر خارجه اش انتخاب کرد، تعدیل شده است. فراخوانده شدن سفرای سه کشور یاد شده در ماه گذشته باعث تعجب مقامات قطر شد.
به گفته هندرسون، تصمیم دوحه مبنی بر بازنگرداندن سفرای خود از این کشورها و مشارکت نکردن کویت و عمان در تهدیدهای دیپلماتیک ریاض، منامه و ابوظبی احتمال حل این مناقشه را افزایش داد. از آنجا که قطر احتمالا مایل به عذرخواهی نیست، چالش ها همچنان باقی است. از نظر دوحه، این مناقشه بیش از آنکه مربوط به دخالت در امور داخلی کشورهای خلیج (فارس) باشد، مربوط به مصر بود. قطر با دادن پول از دولت ˈمحمد مرسیˈ وابسته به اخوان المسلمین حمایت کرد و معتقد است، دولت ˈعبدالفتاح السیسیˈ که به سرنگونی مرسی کمک کرد، بر اساس اراده و خواست مردم مصر روی کار نیامده است. برخلاف ملک عبدلله و شماری از سران خلیج (فارس)، به نظر می رسد دوحه نظام سیاسی نیمه پادشاهی خود را فارغ از تهدیدهای احتمالی اخوان المسلمین می بیند. دوحه همچنین بر سر نفوذ در میان مخالفان اسد در سوریه با ریاض رقابت دارد.
هندرسون در پایان با اشاره به سفر وزیر خارجه قطر به عربستان برای گفت وگو درباره اختلافات فی مابین، گفت، با توجه به اینکه ایجاد جوی خوب بین همسایگان در خلیج (فارس) می تواند به سیاست آمریکا در قبال سوریه و مصر کمک کند، واشنگتن باید مشوق این گفت وگوها باشد.
مترجمام** 1088**1856
انتهای پیام /*
Contact the editor:
[email protected]
29/01/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]