واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
مهمترین دلایل طلاق درمیان زرتشتیان
مطالبی درباره آمار ازدواج و طلاق زرتشتیان، مهمترین دلایل طلاق و آداب و رسوم ازدواج زرتشتیان ایران را در گفتگوی خواندنی مهر با سردفتر ازدواج و طلاق زرتشتیان تهران بخوانید. مهر: زرتشتیان ایران یک اقلیت مذهبی در ایران هستند که به دین زرتشتی معتقند. بیشتر آنها در استانهای یزد و کرمان زندگی می کنند. البته به دنبال مهاجرتهای گسترده این اقلیت در شهرهای تهران، شیراز، اصفهان و اهواز نیز زندگی می کنند. بیشتر زرتشتیان به گویش بهدینی که از زبانهای ایران مرکزی بشمار میرود تکلم دارند. پس از انقلاب مشروطه، با تشکیل مجلس شورای ملی، در قانون اساسی مشروطه برای اقلیتهای دینی هم نمایندگانی درنظر گرفته شد. از جمله، یک نماینده برای زرتشتیان. این موضوع پس از انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ هم در قانون اساسی باقی ماند. امروز زرتشتیان همانند سایر شهروندان ایرانی آزادانه و با بهره مندی از حقوق شهروندی یکسان با دیگر هموطنان ایرانی خود زندگی می کنند. نکته قابل توجه این است که زرتشتیان مقیم ایران حتی دفتر ازدواج و طلاق متناسب با قوانین کشور و دین زرتشتی دارند.
موبد رشید خورشیدیان سردفتر ازدواج و طلاق زرتشتیان تهران در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد جزئیات ثبت ازدواج و طلاق شهروندان زرتشتی و نحوه ازدواج و یا طلاق ایرانیان زرتشتی توضیح داد که پاسخ به برخی سوالات در نوع خود جالب و خواندنی است.
* چه تعداد زرتشتی در کشور زندگی می کنند؟
آمارهای رسمی می گویند ۶۵ تا ۷۰ هزار نفر ولی آمارهای غیر رسمی تعداد زرتشتیان مقیم ایران را ۱۵۰ هزار شهروند عنوان کرده اند. که البته بیشتر این شهروندان در تهران، یزد، کرمان، کرج، شیراز، اصفهان، اهواز، زاهدان و کرمانشاه ساکن هستند.
* آیا تعداد زرتشتیان در جهان هم مشخص هستند؟
حدودا در کل جهان حدود ۲ میلیون و ۱۵۰ هزار زرتشتی داریم.
* برای ثبت ازدواج و طلاق زرتشتیان چند دفترخانه در کشور داریم؟
۲ دفترخانه در تهران، دو دفتر خانه در کرمان و ۲ دفترخانه هم در یزد داریم که در مجموع ۶ دفتر خانه می شود.
* آیا در میان شهروندان ایرانی زرتشتی افزایش طلاق داشته ایم؟
افزایش طلاق از سال ۱۳۴۴ وارد جمعیت زرتشتیان شد. در همان سال هم سردفتری دفاتر طلاق در تهران آغاز به کار کرد.
*بیشتر در چه سالهایی افزایش طلاق داشتید؟
بیشتر در سالهای ۷۰ تا ۷۹ بود و در سالهای ۸۳ و ۸۴ هم این تعداد افزایش بیشتری پیدا کرد تا اینکه در سال ۸۸ آمار طلاق به اوج خودش رسید.
*آماری از ازدواج و طلاق ایرانیان زرتشتی دارید؟
در کل می توان گفت که سالانه ۴۰ طلاق و ۷۰ ازدواج داریم. در میان زرتشتیان دلیل ۸۰ درصد طلاقهای دخالت خانواده و ۲۰ درصد اختلافات زن و شوهرهاست.
*هزینه و تعرفه های ازدواج چگونه به دفترخانه پرداخت می شود؟
مبلغ تعرفه به انجمن زرتشتیان پرداخت می شود و دفترخانه نمی تواند مبلغی بگیرد.
*آیا سند ازدواج زرتشتیان با سند مسلمانان در زمان ثبت فرق میکند؟
هیچ فرقی ندارد و تنها در قسمت آخر سند ازدواج مفاد آیین نامه احوال شخصی زرتشتیان ایران که به تصویب مجلس رسیده ذکر می شود. البته بر اساس دین ما تنها زرتشتیان می توانند با زرتشتی ازدواج کنند.
* در دین و آیین زرتشت مهریه هم آمده است؟
مهریه وجود دارد اما مبلغ و میزان آن در سند ازدواج قید نمی شود. ولی اگر طلاق رخ داد توسط شورای حل اختلاف و کمیسیون حقوقی تهران نصف دارایی مرد به زن می رسد.
* آیا دلایل طلاق را در دفترخانه ثبت می کنید؟
در قدیم این طور بود ولی دیگر این کار را انجام نمی دهیم.
* با دین اسلام هم آشنایی دارید؟
بله من حتی قرآن می خوانم و به امام حسین(ع) اعتقاد دارم. مگر حمد و قل هو الله بد است. من معتقدم باید دیوارها را برداریم چرا که خدا یکی است و همه باید به او برسیم.
* خطبه عقد در دین شما چقدر طول می کشد؟
حدودا ۲ ساعت به طول می انجامید که حالا این زمان به نیم ساعت کاهش داده شده است. البته باید خطبه با آواز خاصی خوانده شود.
* مراسم قند سابی و بله برون و پاتختی و از این حرفها هم دارید؟
اطرافیان داماد هنگان خواندن مراسم عقد نخ و سوزن را به عنوان دوختن پارگی های زندگی، سکه به معنای روزی حلال، شاخه سرو به معنای سبز بختی، تخم مرغ به معنای اینکه پدر و مادر حق ندارند در زندگی دخالت کنند ولی راهنمایی کنند، انار شیرین به معنای اینکه فرزندان سالم داشته باشیم و قیچی به معنای اینکه هر دو باید مانند لبه قیچی با هم باشد در ظرفی گذاشته و بالای سر عروس و داماد می گیرند. البته در هنگام خواندن دعا و خطبه پارچه سبز، کلاه سبز و روسری سبز بر سر میهمانان و عروس و داماد است.
* برای رزرو هتل و سالن عروسی مشکلی ندارید؟
نه خوشبختانه تمامی هتل ها و سالن ها با استقبال رفتار می کنند. البته مجوزهایی هم لازم است که تهیه می کنیم.
1393/1/27
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 95]