واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۹ فروردين ۱۳۹۳ (۱۴:۶ب.ظ)
مديرعامل سازمان فاواي شهرداري مشهد خبر داد: ثبت 190 هزار پرونده در سامانه متمرکز آرشيو اسناد شهرداري مشهد تسهيل در فرآيند مديريت مستندات و بايگاني اسناد در مجموعههاي مديريتي شهرداري مشهد، تسريع در دسترسي به مفاد مدارک، به اشتراک گذاري همزمان اسناد و مدارک بين کاربران از مهمترين اهداف راهاندازي اين سامانه است.
به گزارش خبرگزاري موج از روابط عمومي شهرداري مشهد، مديرعامل سازمان فناوري اطلاعات و ارتباطات شهرداري مشهد از ثبت و آرشيو بيش از 190 هزار سند و مدرک در سامانه متمرکز آرشيو اسناد شهرداري مشهد (سيگما) خبر داد.
علي آبسالان گفت: سيستم گنجينه اسناد و مدارک الکترونيکي (سيگما) ظرف چهار ماه اخير در شهرداري مشهد راهاندازي شده که از زمان ايجاد تاکنون بيش از 190هزار سند در آن ثبت شده است.
وي بيان کرد: تسهيل در فرآيند مديريت مستندات و بايگاني اسناد در مجموعههاي مديريتي شهرداري مشهد، تسريع در دسترسي به مفاد مدارک، به اشتراک گذاري همزمان اسناد و مدارک بين کاربران و... از مهمترين اهداف راهاندازي اين سامانه بوده به طوري که اين سامانه با توجه به سطح بالاي امنيت و قابليتهاي متنوعي که دارد توانسته ظرف مدت کوتاهي از زمان بهرهبرداري آن تحولي نو در مديريت بايگاني شهرداري ايجاد کند.
آبسالان همچنين در زمينه برخورداري اين سامانه از امنيت اطلاعات تصريح کرد: از مهمترين فوايد بهرهگيري سيستم گنجينه اسناد و مدارک الکترونيکي (سيگما)، برخورداري اين سامانه از امنيت اطلاعات است که در اين صورت ضمن حفاظت مطلوب از اسناد و مدارک در مواردي نظير مفقود شدن، سرقت و يا امحاء اوراق و اسناد در حوادث غير مترقبه از قبيل آتش سوزي، از دسترسيهاي غيرمجاز نيز ممانعت ميکند.
مديرعامل سازمان فناوري اطلاعات و ارتباطات شهرداري مشهد ادامه داد: در صورت بروز هر گونه مشکل و يا تخلف در اين زمينه امکان رهگيري و پيگيري از طريق اين سامانه وجود دارد.
وي عنوان کرد: همچنين نبود اطلاعات و سوابق به محفوظات ذهني پرسنل قديمي خود موجب ارتقاء سطح امنيت اطلاعات خواهد بود.
آبسالان افزود: با توجه به اين که سامانه (سيگما) در مراحل آغاز بهرهبرداري توسط واحدهاي مختلف مديريتي شهرداري قرار گرفته و درصد کمي از کاربران در ثبت رکود 190 هزار پرونده در سامانه گنجينه اسناد و مدارک الکترونيکي (سيگما) ظرف چهار ماه اخير سهيم بودهاند، اما ثبت اين رکود ويژه پيامهاي جديدي را به همراه دارد.
وي عنوان کرد: ورود بيش از 190 هزار سند به اين سامانه نشان از افزايش تقاضا براي ثبت اسناد و مدارک از طريق الکترونيکي و مشارکت کارکنان شهرداري و سازمانهاي وابسته در استفاده از فناوري اطلاعات و ارتباطات به منظور تسهيل فعاليتهاي مربوط به بايگاني مستندات و اسناد را ميرساند.
آبسالان در ادامه به تمهيدات انديشيده شده در ارتباط با تنوع و ازدياد شمار مستندات مجموعه شهرداري اشاره و اظهار کرد: پيش بيني فني لازم براي نيازهاي اصلي اين سامانه به عمل آمده که قبل از راهاندازي اين سامانه عملياتي شده است لذا پيش بيني ميشود تا سه سال آينده نيازي به افزايش ظرفيت نباشد.
مديرعامل سازمان فناوري اطلاعات و ارتباطات شهرداري مشهد در ادامه تأخير در ورود اسناد و مدارک به اين سامانه و استفاده از روشهاي سنتي نگهداري اسناد و مدارک را مستلزم بروز خسارات جبران ناپذيري براي مديريت شهري عنوان کرد و گفت: در روشهاي سنتي، امکان دستکاري، از بين رفتن، صدمه ديدن و حتي مخدوش شدن سند وجود دارد در حالي که با الکترونيکي شدن اسناد و گردش اين اسناد به صورت الکترونيک احتمال اين امر به صفر ميرسد.
وي خاطرنشان کرد: اين مساله زماني اهميت دو چندان پيدا ميکند که بدانيم ممکن است، اسنادي که دو سال پيش ايجاد و در دسترس قرار گرفتهاند، ظرف مدت کوتاهي به دلايل مختلف، قابل مراجعه و خواندن نباشند.
آبسالان اضافه کرد: هنگام ورود اين پروندهها و اسناد در سيستم، اطلاعات توصيفي سند (اقلام اطلاعاتي) وارد شده به طوري که اين پروندهها و اسناد با استفاده از هريک از اين اقلام اطلاعاتي قابل جستجو خواهند بود، بنابراين در سامانه گنجينه اسناد و مدارک الکترونيکي (سيگما) امکان تنظيم دسترسي کاربران به اسناد و مدارک تا جزئيترين ساختارهاي بايگاني امکانپذير است و اسناد به سادگي قابل کنترل و رديابي هستند.
وي تصريح کرد: نگهداري اسناد و مدارک نياز به فضاي سخت افزاري و فضاي اداري ويژهاي دارد و ايجاد اين فضا به خودي خود هزينهبر است و استفاده از اين سامانه منجر به کاهش هزينهها ميشود.
آبسالان ادامه داد: همچنين جستجو و دسترسي به اسناد و مدارک براي افراد وقت گير بوده و مستلزم صرف زمان زيادي است.
وي در پايان به اعلام آمادگي اين سازمان جهت نصب، راهاندازي و آموزش سامانه گنجينه اسناد و مدارک الکترونيکي (سيگما) به کاربران بهرهبردار اين سامانه اشاره کرد و افزود: اين سازمان در ارائه آموزش به کاربران جديد از زمان راهاندازي اين سامانه و نياز مجموعه شهرداري مشهد و افزايش تعداد کاربران آن آمادگي خود را اعلام ميکند.
گفتني است همکاران و بهرهبرداران ميتوانند از سامانه آموزش الکترونيکي سامانه در هر زمان و در هر مکان از طريق درگاه الکترونيکي elearn.mashhad.ir نيازهاي آموزشي خود را بر طرف کنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]