واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
گیاهان مرتعی خوراکی، مردم خراسان شمالی را به دامن طبیعت کشاند بجنورد- ایرنا- گیاهان مرتعی خوراکی مردم خراسان شمالی را به دامن طبیعت کشانده و اهالی این استان با جمع آوری گیاهان کوهی و دشتی به غذا و سفره خود رنگ و بوی بهاری می دهند.
به گزارش ایرنا، همه ساله با آغاز فصل بهار و رویش گیاهان وحشی در دامنه کوهها و دشتها، مردم این استان برای جمع آوری این گیاهان خوراکی به طبیعت روی می آورند که برخی از روستاییان نیز علاوه بر مصرف روزانه، گیاهان را برای فروش و عرضه به بازار جمع آوری می کنند.
در فصل بهار انواع گیاهان خوراکی مرتعی وارد بازار این استان می شود و سفره های مردم با غذاهای تهیه شده از این نوع گیاهان، رنگین و معطر می شود.
در خراسان شمالی گیاهانی که مصرف خوراکی دارند متنوع و زیاد است و به گفته پزشکان بسیاری از این گیاهان علاوه بر خوراکی بودن، خاصیت دارویی و درمانی دارند.
علاوه بر روستاییان که در این فصل اقدام به چیدن گیاهان خوراکی و دارویی می کنند شهرنشینان خراسان شمالی نیز برای جمع آوری این نوع گیاهان به روستاهای هدف گردشگری یا مراتع سرسبز استان می روند.
بیشتر آنان با بردن وسایل پخت و پز در همان روستاهای گردشگری اقدام به پخت غذاهای محلی می کنند.
از میان گیاهان مرتعی متنوع در دشت ها و ارتفاعات خراسان شمالی، ˈپونه، چریش، مرزه کوهی، اسپند، ترشجه، کنگر، نعناع، کنگر، شنگه و ریواسˈ در بازار این استان عرضه می شود.
انواع نان علفی، آش، کوکو، قطاب و فتیر از جمله غذاهایی هستند که در طبخ آن ها از گیاهان خوراکی استفاده می شود و بعضا از آنها برای تهیه جوشانده نیز بهره می برند.
در سال های اخیر، تهیه گیاهان خوراکی مرتعی و نگهداری آنها به صورت خشک شده یا با استفاده از فریزر کردن، برای مصرف در فصول سرد سال نیز در بین مردم خراسان شمالی رواج یافته است.
این گیاهان بسته به ذوق فروشندگان در بسته بندی های گوناگون و برخی اوقات به صورت فله ای و کیلویی به مشتریان عرضه می شود.
گیاهان مزبور با توجه به خودرو بودن قیمت بالایی ندارند و مردم نیز در فصل بهار فرصت را برای خریداری و مصرف آن از دست نمی دهند.
کارشناس مسوول بهره برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: از 350 گونه گیاهی شناسایی شده در این استان 175 گونه دارای جنبه دارویی و صنعتی است.
ˈحسن نصرتیˈ در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: خراسان شمالی به دلیل برخورداری از تنوع آب و هوایی و مناطق دشتی، کویری، کوهستانی و دره ای، استعداد زیادی برای رویش انواع گیاهان مرتعی، دارویی، صنعتی و معطر دارد.
وی ابراز امیدواری کرد با اختصاص اعتبارات مورد نیاز بتوان برای شناسایی این گونه ها و در مواردی توسعه تولید این گونه ها و اقتصادی کردن آن گام های موثری برداشت.
وی افزود: عرصه های منابع طبیعی این استان رویشگاه گیاهان متنوع فرعی جنگلی، مرتعی، دارویی و صنعتی است که امید است با همکاری و مساعدت مسوولان اقدامات موثری در این زمینه انجام شود.
این مسوول برخی از گونه های گیاهی خوراکی و دارویی این استان را شامل ˈکنگر، زرشک، زالزالک، پسته و فندق وحشی، قارچ، درمنه، زیره سیاه، پونه، کتیرا، باریجه، چای کوهی، آنخ، کاکوتی، شیرین بیان، سیب جنگلی، بادام وحشی، مرزه کوهی، گل نیلوفر و نسترنˈ ذکر کرد.
وی افزود: با وجود اینکه گیاهان دارویی و صنعتی زیادی در این استان وجود دارد اما تنها برای سه گونه گیاهی ˈباریجه، کتیرا و زرشکˈ به مساحت 80 هزار هکتار طرح تهیه شده است.
وی گفت: در مجموع سالانه 50 تا 65 تن باریجه، کتیرا و زرشک در این استان تولید و برای فرآوری به سایر استانها حمل می شود.
وی افزود: متاسفانه از بیشتر گونه های دارویی و صنعتی این استان به صورت غیراصولی و سنتی بهره برداری می شود که این امر نیز به منابع این استان خسارت وارد می کند.
نصرتی اظهار کرد: باید با اختصاص اعتبار مورد نیاز گیاهان دارویی و صنعتی این استان شناسایی و برای آن طرح تهیه شود و به بهره برداران و شرکت ها برای بهره برداری اصولی واگذار شود.
گستره حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی دو میلیون و 33 هزار و 36 هکتار است که از این وسعت یک میلیون و 400 هزار هکتار مرتع، بیش از 183 هزار هکتار بیابان و 434 هزار و 550 هکتار جنگل است. ک/4
7184/626/330
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]