محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1845544733
احساس حقارت در کشور ما به شدت رایج است
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: احساس حقارت در کشور ما به شدت رایج است
متاسفانه قشر علم را گرفتند و تا دوران ما همین سنت سطحینگری و مشق نویسی حاکم مانده است و معنای پیشرفت علم به کلی مبهم است. در حالی که در غرب علم همواره دو خاصیت پیشروندگی در مرزها و تامین نیازهای زندگی را داشته است. ملاک رشد علم در عصر ما پیمانههای ناقصی مانند تعداد مقالات است. اما این مقالات چه نیازی از ما را رفع کرده است؟
کد خبر: ۳۸۹۸۹۱
تاریخ انتشار: ۱۵ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۴:۲۴ - 04 April 2014
«تعداد زیاد دکترا مملکت را نجات نمیدهد بلکه وجود دکترای با کیفیت است که نجات دهنده ماست.» این باور دکتر گلشنی است؛ از جمله چهرههای ماندگار کشورمان در فیزیک که استاد دانشگاه صنعتی شریف و از جمله صاحب نظران و اساتید سرشناس «فلسفه علم» در جهان به شمار میآید. حضور وی در «نشست توسعه علمی مطلوب در جامعه اسلامی» فرصتی دست داد تا با دیدگاههای وی در این باره آشنا شویم.
به گزارش «تابناک»، دکتر گلشنی، رئیس گروه «فلسفه علم» دانشگاه صنعتی شریف، ابتدا با طرح این سوال که چه عواملی باعث پیشرفت علم در جوامع اسلامی و سپس افول آن شد؟، در پاسخ به شش عامل اشاره کرد:
نخست و مهمترین عامل تشویق قرآن به مطالعه طبیعت است که در آیات مختلف، هم به بعد نظری و هم به بعد تجربی آن اشاره شده است و عالمان مسلمان با این نگاه، مطالعه طبیعت را عبادت میدانستند.
دوم، تشویق قرآن و سنت به یادگیری علم از هرجای ممکن است و مشخص است که در حدیث معروف "اطلب العلم ولو بالصین" یادگیری الهیات در چین نیست، بلکه منظور هر نوع علمی است.
سوم، حاکمیت روح تسامح بود و عالمان مسلمان برای یادگیری علم، با تواضع و خوشرفتاری حتی شاگرد مسیحیان و صائبیان میشدند.
چهارم، پرهیز از تقلید کورکورانه بود؛ همانطور که ابن سینا میگوید کسی که بدون دلیل چیزی را بپذیرد از فطرت انسانی دور شده است. عالمان ما علاوه بر مطالعه آثار گذشتگان قدرت خلاقه و نقاده هم داشتند، آنچنان که میبینیم ابن هیثم کتاب الشکوک علی بطلمیوس و رازی کتاب الشکوک علی جالینوس را مینگارند. متأسفانه اکنون در محیط ما این جو حاکم نیست و عینا ترجمه و تقلید و حاشیهنویسی بر کارهای غربی صورت میگیرد.
پنجم، سخت کوشی در کسب معرفت بود و عالمان مسلمان برای یافتن یک کتاب یا دیدار با یک عالم زحمات و مشقات زیادی را متحمل میشدند.
ششم، جامعنگری و کلنگری حاکم بر تمدن اسلامی، آخرین نکته است؛ در آن زمان علوم دینی از علوم طبیعی جدا نبود و یک روح حاکم بود، کار علمی را به روش علمی انجام میدادند و با یک دید وسیع به کلیت قضایا نگاه میکردند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و فرهنگستان علوم با ذکر این نکته که بیان این عوامل به معنای آوردن طبیعیات آن زمان نیست ولی باید آن روحیات را داشته باشیم، در پاسخ به این پرسش که چرا علم در جهان اسلام به انحطاط گرایید؟، گفت: دلایل زیادی مثل جنگهای صلیبی، پیدایش تصوف و پارهپاره شدن جهان اسلام برای این سوال ذکر شده، اما به اعتقاد من، دلیل اصلی این ماجرا، حاکم شدن مکتب کلامی ضد عقل اشاعره بود که حمایت شدید خلفای عباسی را همراه داشت که تداوم و حفظ حکومت خود را در آن میدیدند. نحوه نگرش غزالی و ابن خلدون و امثال آنها که علوم طبیعی را آغشته به خطا و برای دین مضر میدانستند، از عوامل این کنار گذاشتن بود.
وی افزود: تا دوران مدرن همین وضعیت ادامه داشت و در این مدت امثال خواجه نصیر که به علم توجه داشتند از مفردات بودند. اما در قرن نوزدهم شکست ایران از روسیه، استعمار هند توسط انگلستان و اشغال مصر به دست فرانسویان، جهان اسلامی را واداشت تا به علم جدید رو بیاورد. اما متاسفانه قشر علم را گرفتند و تا دوران ما همین سنت سطحینگری و مشق نویسی حاکم مانده است و معنای پیشرفت علم به کلی مبهم است. در حالی که در غرب علم همواره دو خاصیت پیشروندگی در مرزها و تامین نیازهای زندگی را داشته است. ملاک رشد علم در عصر ما پیمانههای ناقصی مانند تعداد مقالات است. اما این مقالات چه نیازی از ما را رفع کرده است؟
برندهٔ دو جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، گفت: چند سال پیش در همین کشور به کسانی که بیشترین مقاله را در یک رشته داشتند امتیازاتی دادند. مقالاتی که تنها 20 درصد ارجاعات خارجی داشتند و تنها 21 درصد آنها در مجلات سطح بالا ترISI بود؛ علم ما باید به رفع نیازهای ما بیاید، ولی متأسفانه شاهد هستیم در رشتههایی که بیشترین مقالات را داریم بیشترین واردات را هم داریم. با این پیمانههای رشد علمی نیاز کشور برطرف نمیشود. استاد دانشگاهی که بنا به تشخیص خودش در حوزه اختراعات یا چاپ کتاب وارد شده است، چرا باید به دلیل نداشتن مقالات، در گرفتن ارتقا با مشکل روبرو شود؟ ای کاش مسئولین اینجا حاضر بودند و پاسخگو میبودند.
وی افزود: بعد دیگر قضیه، مسأله نوآوری است. قوانین و چارچوبهای موجود اجازه خلاقیت را نمیدهند. مثلا دانشجوی دکترایی که روی پروژه مهمی کار میکند و نیاز به زمان دارد موظف است در مدتی محدود کار خود را تمام کند وگرنه جریمه میشود؛ باید اولویتهای ما مشخص باشد و اینقدر تابع مد نباشیم. زمانی بیوتکنولوژی و زمانی نانوتکنولوژی باب میشود. با این شرایط حتی با چاپ 100 هزار مقاله هم به جایی نمیرسیم. با علم نمیشود بازی کرد و باید حساب و کتاب در کار باشد.
دکتر گلشنی سپس به مسأله حس تعهد به کشور اشاره کردند و گفتند احساس حقارت در کشور ما به شدت رواج دارد. سایت دانشگاه ما در روزی که یک برنده نوبل از دانشگاه بازدید کرد و چند کتاب را هم هدیه داد تیتر میزند: "بزرگترین روز دانشگاه" در حالی که بزرگترین روز دانشگاه روزی است که افراد دانشگاه کاری کنند که شأن دانشگاه بالاتر برود.
با این صحبتها و یادآوری مجدد بازگشت به بینشی که در زمان اعتلای تمدن اسلامی حاکم بود، دکتر گلشنی اقدامات مورد نیاز برای پیشرفت و تغییر وضع کنونی را این گونه بر شمرد:
1. مشارکت دادن نخبگان: متأسفانه توجه به نخبگان هم بد فهمیده میشود. توجه به معنای تجملات نیست بلکه کافی است امکانات تحقیق در اختیار آنها گذاشته شود و برای علم از هیچ خرجی دریغ نشود.
2. اولویت دادن به رفع نیازهای داخلی
3. ترویج روحیه نقادی و نقدپذیری: جامعه دانشگاهی همانند مقامات اکثرا نقد پذیر نیستند و نقدی هم که میشود از ادب اسلامی دور است. تا وقتی نقد نباشد، علم به هیچ وجه پیشرفت نمیکند. من شدیدا با ایجاد کرسیهای آزاداندیشی مخالف بودم زیرا تا محیط نقد پذیر نشود و مردم ادب نقد را نیاموزند این جلسات سودی ندارند.
4. توجه ویژه به کیفیت: کیفیت مسألهای است که از اول انقلاب به کلی فراموش شده است. کفش ایرانی که تولید میشود با مارک خارجی ارائه میشود، چون کیفیت در مورد محصولات داخلی فراموش شده است و هویت خود را از دست دادهایم. جامعه دانشگاهی نباید نسبت به این بیکیفیتی ساکت باشد. به مقامات و رهبری نامه اعتراضآمیز بنویسید، کاری که من بارها انجام دادهام؛ تعداد زیاد دکترا مملکت را نجات نمیدهد بلکه وجود دکترای با کیفیت است که نجات دهنده ماست. حداقل دانشگاههای درجه یک از گرفتن دانشجوی پولی معاف باشند. واقعا نتیجه این پردیسها چه بوده است، جز اینکه وقت استاد برجسته صرف دانشجوهای سطح پایین بشود؟
5. توجه خاص به نظرات کارشناسان و متخصصان: به ندرت اهل علم مورد مشورت قرار میگیرند و وزارت علوم به صورت بخشنامهای و یکطرفه تصمیم میگیرد و بخشنامه میکند و به همین دلیل تصمیمات ناقص و تک بعدی هستند. لازمه این کار این است که ابتدا آدمشناسی صورت بگیرد و افراد برتر هر حوزه مشخص شوند و از آنها استفاده شود.
6. حاکم کردن شایسته سالاری: باید رئیس دانشگاه از متوسط دانشگاه بالاتر باشد تا دانشگاهیان برای او شأن قائل باشند. یکی از دکتراهایی که معاون وزیر هم بود در مراسم معرفی یک کتاب تفاوت سلیس به معنای روان را با سیلیس -که نوعی فلز است- تشخیص نمیداد! با این افراد به جایی نمیرسیم.
7. حاکم کردن کلنگری و وسعت دید در علم و تکنولوژی: در کشور ما متخصصان باریکبین بار میآیند و به قول هایزنبرگ، جهان را با عینک خودشان میبینند. در دانشگاه MIT وقتی دیدند فارغالتحصیلان موفق نیستند، علوم انسانی را وارد مهندسی کردند تا بینش دانشجویان را وسیع کنند، چرا که علم برای خلا نیست، بلکه برای جامعه انسانی است.
این استاد دانشگاه با عمومی ذکر کردن حنبههای فوق، نکات منحصر به فرد جامعه ایرانی را این گونه بیان کرد: در جامعه ما چند ویژگی برای علم ذکر شده که باید به آنها توجه داشت. بر مبنای قرآن، باید از علم برای بهرهگیری از امکانات طبیعت در جهت مشروع و ابداع علم مفید استفاده کنیم. علم مفید هر علمی است که کیان جامعه اسلامی برای اعتلای خویش به آن وابسته است. نکتهای که غرب به طور کلی از آن غفلت کرده، این است که علم باید در پی سعادت بشر باشد. اما میبینیم که در غرب علم در دست قدرتمندان افتاده است و به جای رفع مشکلات هزاران نیازمند به اغنیا و مسائل نظامی توجه میشود، به شکلی که در انگلیس 30درصد و در آمریکا 50 درصد بودجه تحقیقات صرف امور نظامی میشود؛ این روند در جهت سعادت بشر نیست. دانشمندان و جامعه علمی ما باید حساس باشند و علاوه بر تلاش برای رسیدن به سطح بالای علم، دغدغه انسانیت را نیز داشته باشند وگرنه ما نیز مثل آنها آینده خوبی نخواهیم داشت.
عضو فرهنگستان علوم افزود: بزرگترین نقطه ضعف ما در زمان حال فرهنگ حاکم است که نه غربی است و نه اسلامی. زیرا اگر اسلامی بود باید دغدغه اعتلای یک جامعه اسلامی را می داشتیم و اگر غربی بود باید نظم و کیفیت و اولویت سنجی و شایسته سالاری حکمفرما بود. رشد سیاست و اقتصاد شرط لازم برای پیشرفت علم هستند اما پیش از اینها ما نیازمند اصلاح فرهنگ و اخلاق خود هستیم و این امر نیازمند حرکتی جهادگونه از جامعه علمی کشور و عزمی قوی در مسئولان است.
دکتر گلشنی در پاسخ به این پرسش که تحول فرهنگی از کجا میشود؟، گفت: از دبیرستان و دانشگاه؛ اما این تحول به صورت تزریقی صورت نمیگیرد و باید خیلی لطیف و دقیق با قضیه برخورد کرد. استدلال و جاذبه داشتن دو عامل مهم در این امر برای تغییر فرهنگ ما و حاکمیت بینش اسلامی میباشند.
مطالب مرتبط
گلشني در مراسم توديع خود حاضر نشد
انتقادي ديگر از بيحرمتي به ساحت علم و منزلت عالم
ناگفتههای تغییر و تحولات در مهمترین پژوهشگاه علوم انسانی کشور
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]
صفحات پیشنهادی
چاپ اسکناسهای درشت به حقارت پول ملی کشور میانجامد
نکو در گفتگو با باشگاه خبرنگاران چاپ اسکناسهای درشت به حقارت پول ملی کشور میانجامد عضو کمیسیون اقتصادی مجلس درباره تصمیم بانک مرکزی نسبت به انتشار ایران چکهای یک میلیون ریالی گفت اسکناسهای درشت به حقارت پول ملی کشور میانجامد به طوری که از نظر مردم انتشار اسکناسهای درشتحمایت تشکلهای عشایری از عشایر خراسان شمالی به شدت احساس میشود
چهارشنبه ۲۸ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۳ ۲۱ مدیر کل امور عشایری خراسان شمالی گفت در حال حاضر حمایت تشکلهای عشایری از عشایر این استان بیش از هر زمان دیگر بیشتر احساس میشود جلیل رمضانی در گفت و گو با خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه خراسان شمالی با اشاره به بروز خشکسالی و کاهش شدید باشتون: در سفر به ایران برایم جالب بود بدانم که آقای جلیلی الان چه کار میکند/ احساس کردم در ایران معروفتر از
اشتون در سفر به ایران برایم جالب بود بدانم که آقای جلیلی الان چه کار میکند احساس کردم در ایران معروفتر از کشور خودم هستم مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا طی سخنانی در نشست بروکسل گفت که تغییر دولت در ایران به حصول توافق ژنو کمک کرد به گزارش نامه نیوز نشست بروکسل نشست سالانهیک آلمانی در خرمشهر از احساسش نسبت به جنگ می گوید/ به شدت با جنگ مخالفم
استانها جنوب خوزستان یک آلمانی در خرمشهر از احساسش نسبت به جنگ می گوید به شدت با جنگ مخالفم خرمشهر – خبرگزاری مهر یک جهانگرد آلمانی با بازگو کردن احساسش نسبت به جنگ گفت در جنگ جهانی دوم کودکی کوچک بودم و اثر جنگ را درک کرده ام و می توانم تصور کنم که مردم خرمشهر در زمان جنگ80 درصد موقوفات کشور رفع تصرف شده است
80 درصد موقوفات کشور رفع تصرف شده است قزوین – ایرنا - معاون اوقافی حقوقی و امور مجلس رییس سازمان اوقاف و امور خیریه کشور گفت هم اکنون 80درصد موقوات کشور رفع تصرف شده است به گزارش ایرنا حجت الاسلام محمدمهدی حاتمی عصر روز یکشنبه در آیین قدردانی از حامیان وقف اداره کل ثبت اسناژیمناستیک قم پس از 30 سال صاحب مدال کشوری شد
ژیمناستیک قم پس از 30 سال صاحب مدال کشوری شد قم - ایرنا - رییس هیات ژیمناستیک استان قم از کسب نخستین مدال ورزشکاران مرد قم در این رشته در مسابقات کشوری طی 30 سال گذشته خبر داد رضا ملکی یکشنبه شب در گفت و گو با ایرنا افزود مسابقات ژیمناستیک قهرمانی کشور به مدت دو روز در سالن فطرح آرامش بهاري در 2280 امامزاده كشور اجرا مي شود
استانها شرق یزد حجت الاسلام شرفخاني طرح آرامش بهاري در 2280 امامزاده كشور اجرا مي شود يزد - خبرگزاري مهر معاون فرهنگي و هنري سازمان اوقاف و امور خيريه كشور گفت طرح آرامش بهاري امسال براي چهارمين سال متوالي در دو هزار و 282 امامزاده در سطح كشور اجرا مي شود به گزارش خبرنگارمدیرعامل باشگاه آذین سپهر: تیم قدرتمندی را روانه لیگ امید فوتسال کشور کردیم
مدیرعامل باشگاه آذین سپهر تیم قدرتمندی را روانه لیگ امید فوتسال کشور کردیممدیرعامل باشگاه آذین سپهر گفت تیم خوبی را روانه مسابقات لیگ فوتسال امید باشگاههای کشور کردیم و در ردههای پایه در هر رده سنی سه تا 4 تیم داریم که پشتوانه بسیار خوبی برای باشگاه هستند پویان قوی بیان در گفبرنامه نخست وزیرموقت الجزایر برای برقراری آرامش در این کشور
برنامه نخست وزیرموقت الجزایر برای برقراری آرامش در این کشور تهران- ایرنا- یوسف یوسفی نخست وزیر موقت الجزایر در نخستین اقدام جدی برای برقراری آرامش در این کشور امروز یکشنبه از شهر گاردایا در 600 کیلومتری جنوب الجزایر که یکشنبه شب گذشته شاهد درگیری های شدید میان بربرها و اعرابرئیس بزرگترین شرکت تولید کننده برق در آلمان به دولت این کشور هشدار داد
بین الملل آمریکا اروپا رئیس بزرگترین شرکت تولید کننده برق در آلمان به دولت این کشور هشدار داد رئیس بزرگترین شرکت تولید نیروی برق آلمان به دولت این کشور درباره تخریب روابط با روسیه بر سر اوکراین هشدار داد به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اکسپکتیکا رئیس شرکت EON آلمان که بزرگتریتیم وزنه برداری هرمزگان برای نخستین بار در مسابقات بزرگسالان کشور سوم شد
استانها جنوب هرمزگان داوری در گفتگو با مهر تیم وزنه برداری هرمزگان برای نخستین بار در مسابقات بزرگسالان کشور سوم شد بندرعباس - خبرگزاری مهر سرمربی تیم وزنه برداری هرمزگان گفت تیم وزنه برداری بزرسالان هرمزگان برای اولین بار درتاریخ وزنه برداری این استان توانست در مسابقات وزهمزمان با دو دیدار حساس در لیگ دسته اول فوتبال کشور تیمهای تهرانی و سیرجانی اسیر جاهطلبی شهرداری یاسوج میشو
همزمان با دو دیدار حساس در لیگ دسته اول فوتبال کشورتیمهای تهرانی و سیرجانی اسیر جاهطلبی شهرداری یاسوج میشوندتیم فوتبال شهرداری یاسوج در دو دیدار داخل خانه با تیمهای رقیب برای بقا در لیگ دسته اول فوتبال کشور مبارزهای جانانه خواهد داشت به گزارش خبرگزاری فارس از یاسوج سرنوشتسال آینده، سال پر ترافیک ورزش کشور است
رییس کمیته ملی المپیک سال آینده سال پر ترافیک ورزش کشور است تهران - ایرنا - رییس کمیته ملی المپیک با بیان اینکه سال آینده سال پر ترافیک ورزش کشور است گفت بر اساس برآوردهای صورت گرفته 150 میلیارد تومان برای اعزام ورزشکاران نیاز می باشد به گزارش ایرنا به نقل از روابط عمومی کمیکرمان جزء سه استان برتر کشور در ارزیابی شوراهای فرهنگ عمومی است
کرمان جزء سه استان برتر کشور در ارزیابی شوراهای فرهنگ عمومی است کرمان - ایرنا - مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان گفت بر اساس کارشناسی کارشناسان جدید ارزیابی کشور کرمان جزء سه استان برتر در زمینه نقش شورای فرهنگ عمومی است به گزارش ایرنا احمد سعیدی شامکاه یکشنبه در شورایلام جزء پنج استان برتر کشور در حوزه شعر و ادبیات است
تولید 300 مجموعه شعر در ایلام ایلام جزء پنج استان برتر کشور در حوزه شعر و ادبیات است ایلام- ایرنا- مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی ایلام گفت این استان جزء پنج استان برتر کشور در حوزه شعر و ادبیات محسوب می شود علی گهرسودی عصر یکشنبه در حاشیه نخستین کارگاه نقد و بررسی شعر فجر در اآغاز طرح امداد و نجات نوروزی در سراسر کشور
آغاز طرح امداد و نجات نوروزی در سراسر کشور طرح نوروزی فرماندهی انتظامی استان فارس با حضور مسئولین و فرمانده انتظامی استان با رژه نیروهای انتظامی راهداری و هلال احمر در مجتمع شهید فعال آغاز شد 9030 عکس رضا قادری کد خبر 2650875 تاریخ خبر 22 11 25 12 1392 نسخه اصلی نسخه اصلی نسمعاون فرهنگی و هنری سازمان اوقاف و امور خیریه: بقاع متبرک امامزادگان کشور ظرفیت اسکان بیش از 5 میلیون مسافر نو
معاون فرهنگی و هنری سازمان اوقاف و امور خیریه بقاع متبرک امامزادگان کشور ظرفیت اسکان بیش از 5 میلیون مسافر نوروزی را دارندمعاون فرهنگی و هنری سازمان اوقاف و امور خیریه گفت امامزادگان در سراسر کشور ظرفیت اسکان بیش از 5 میلیون مسافر نوروزی را دارند به گزارش خبرگزاری فارس از یزد-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها