محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1827618679
سلام بر بیت الاحزان فاطمه
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
برای روز جمعه سلام بر بیت الاحزان فاطمه تهران - سلام بر آن جایگاهی که پس از رحلت پیامبر اکرم(ص) به آنجا می رفتی و به راز و نیاز با معبود می پرداختی و به یاد پدر گریه می کردی.
تا مدت ها رسم بر این بود که هر زائر شیعی پس از ورود به مدینه و زیارت حرم مطهر پیامبر(ص) و اقامه نماز در مسجد آن حضرت، به زیارت قبور پاک ائمه بقیع (ع) و سایر قبور متعلق به اقوام و یاران پیامبر اعظم(ص) رفته و سپس بیت الاحزان را زیارت می کرد؛ به این امید که اگر به قبر مطهر زهرای مرضیه (س) دسترسی ندارد، آن حضرت را در محل دیگری که به وی منتسب است زیارت کند.
یعنی حداقل در جایگاهی که دخت گرامی پیامبر پس از رحلت پدر بزرگوارش و در ایام آخر عمرش هر روز چند ساعت از وقت خویش را در آنجا به عبادت و گریه و ناله سپری نمود، نماز بخواند و به یاد اشک های آن حضرت اشک بریزد.
مرحوم حجت الاسلام محمدصادق نجمی که به تحقیق در زمینه بیت الاحزان پرداخته بود، نتایج تحقیقات خود را در مقاله ای ارائه کرد که خلاصه ای از این مقاله را به مناسبت سالروز شهادت حضرت زهرا(س) بیان می کنیم.
** بیت الاحزان از نظر علما و مورخان
عده ای از علمای بزرگ و شخصیت های علمی که در تاریخ مدینه و یا درباره زیارت بقیع مطلبی نوشته اند، از بیت الاحزان نیز سخن گفته و وجود آن را تایید نموده اند که نظرات چند تن از آنان را به ترتیب تاریخ زندگی آنان، می آوریم:
1 - ابوزید عمر بن شبه نمیری 173 - 262 که یکی از قدیمی ترین تاریخ موجود درباره مدینه منوره را به نام تاریخ المدینه نوشته است و یکی از شخصیت های علمی و از فقها و محدثان مورد وثوق و از مورخان مورد اعتماد، نزد علما و دانشمندان اهل سنت است، در کتاب خود، آنجا که آثار و قبور بقیع (موجود در زمان خودش) را معرفی می کند، چنین می نویسد:
شخص موثق و مورد اعتمادی بر من نقل نمود مسجدی که در طرف شرقی آن به جنازه اطفال نماز خوانده می شود، دراصل خیمه ای بوده برای زن سیاهی بنام رقیه که به دستور حسین بن علی (ع) در آنجا می نشست تا از قبر فاطمه (ع) مراقبت کند. زیرا قبر فاطمه را کسی بجز همان زن نمی شناخت.
از این گفتار دو مطلب به دست می آید. اول این که بیت الاحزان در دوران امام حسین (ع) یعنی تا سال 61 هجری، مانند حال حیات حضرت زهرا (س) به صورت خیمه و چادری مشخص بوده که امام حسین (ع) بر حفظ آن عنایت و اهتمام داشته، بطوری که به یکی از بانوان و ارادتمندان حضرت زهرا (س) ماموریت داده در این بیت و خیمه اقامت نموده و از آنجا نگهبانی کند و شاید براساس همین دید و اهتمام و به پیروی از روش آن حضرت، افرادی از اهل بیت عصمت پس از آن حضرت نیز همین روش را ادامه داده و خیمه را به ساختمان مبدل نموده اند.
دوم این که بیت الاحزان پس از این دوران و در اواخر قرن دوم و اوائل قرن سوم، دارای ساختمان بوده که ابن شبه را وادار نموده است کم و کیف و انگیزه بوجود آمدن این ساختمان را از افراد مطلع جویا شود و یکی از افراد مطلع و مورد وثوق نیز تا آنجا که در این مورد اطلاع داشته با وی در میان گذاشته است و سابقه آنجا را که زمانی بصورت خیمه بوده، بازگو نموده است ولی این نکته که خیمه دقیقا در چه تاریخی و به وسیله چه کسی به ساختمان تبدیل شده، معلوم نیست.
اما مطلب دیگری که در ذیل این گفتار آمده است که اقامت آن زن در میان بیت الاحزان برای حفظ و مراقبت قبر حضرت زهرا (س) بوده، می تواند آوردن دلیلی از سوی نویسنده باشد که توجیهی متناقض و غیر قابل قبول است. زیرا اولا خود این شبه در این کتاب، مانند عده دیگری از مورخان می گوید که علی (ع) پیکر مطهر حضرت زهرا (س) را شبانه و در داخل منزل خود دفن نمود. بنابراین، مراقبت از قبر آن حضرت در بقیع مفهومی ندارد.
ثانیا اگر قبر آن حضرت در بقیع واقع بوده و کسی بجز رقیه آن را نمی شناخته، باز هم مراقبت از قبر مجهول، معنا و مفهومی ندارد.
به هرحال با توجه به شرایط خاص و حساس آن روز، ابهام در پاسداری از بیت الاحزان و توجیهات مختلف در اقامت یک زن در داخل آن، بعید نیست.
2 - فتوای امام غزالی بر استحباب خواندن نماز در بیت الاحزان
امام ابومحمد غزالی 450 - 505 که یکی از شخصیت های معروف و از علما و دانشمندان اهل سنت است، در بیان وظایف زایران مدینه منوره و کسانی که به زیارت بقیع مشرف می شوند می گوید مستحب است که زائران، هر روز صبح، پس از زیارت قبر حضرت رسول (ص) در بقیع حضور بهم رسانند و قبور پیشوایان دینی و صحابه را که در آنجا مدفون هستند زیارت کنند و سپس می گوید و مستحب است در مسجد فاطمه (س) نیز نماز بخوانند.
3- ابن جبیر، جهانگرد معروف و دانشمند اسلامی 540 - 614
سومین کسی که بیت الاحزان را از نزدیک زیارت کرده و در باره آن سخن گفته است، جهانگرد معروف اسلامی ابوالحسین احمد بن جبیر اندلسی است.
او که در محرم سال 580 هجری قمری وارد مدینه شده و بقیع را زیارت کرده، می گوید: و در کنار قبه عباسیه، خانه ای قرار گرفته است که به فاطمه، دختر رسول خدا (ص) منتسب می باشد و می گویند این همان خانه ای است که فاطمه زهرا (س) به آنجا می آمد و در آنجا اقامت و حزن و اندوه خود را در مرگ پدر بزرگوارش ابراز می نمود.
4 - چهارمین شخصیت و مورخی که وجود بیت الاحزان را تایید کرده، پیشوای مورخان، نورالدین علی بن احمد سمهودی مصری (844 - 911 هجری قمری) است، شخصیتی که پس از وی هیچ مورخ و نویسنده ای در باره مدینه کتابی ننوشته و هیچ گوینده و خطیبی، از تاریخ مدینه سخن نگفته، مگر اینکه به گفته او استناد جسته و از کتاب وفاءالوفا استمداد جسته است.
او می گوید: مشهور در بیت الاحزان، همان محلی است که به مسجد فاطمه معروف و در طرف قبله حرم (امام) حسن و (جناب) عباس واقع گردیده است.
وی در ادامه تاکید می کند: به عقیده من، این بیت الاحزان در محل همان بیت و مسکنی است که علی بن ابی طالب (ع) آن را در بقیع آماده ساخت که فعلا در میان آن، شکل چند قبر نیز موجود است.
5 - یکی از جهانگردان غربی که به مکه و مدینه مسافرت کرده و در سیاحتنامه خود از آثار و ابنیه حجاز و از اخلاق و رسوم مسلمانان در موسم حج و از جزئیات زندگی مردم حجاز سخن گفته «سر ریچار بورتون» است که حرم ها، گنبدها و بارگاه های موجود در بقیع را معرفی و با قلم خود ترسیم و تصویر کرده است.
این جهانگرد انگلیسی در سال 1853 میلادی بقیع را از نزدیک مشاهده نموده و درباره بیت الاحزان چنین گفته است: در بقیع مسجد کوچکی است که در سمت جنوبی گنبد عباس بن عبدالمطلب واقع گردیده و این مکان را بیت الاحزان نیز می نامند. زیرا فاطمه زهرا (س) آخرین روزهای عمر خویش را در این محل به سر می برد و برای از دست دادن پدر عزیزش نوحه سرایی می نمود.
مطالبی که از این جهانگرد نقل شد، دلیل روشنی بر مشخص بودن ساختمان بیت الاحزان در زمان وی و اشتهار وجه تسمیه و انگیزه ایجاد آن می باشد که یک جهانگرد انگلیسی و غیرمسلمان در اندک زمان و با مختصر تماس با مسلمانان توانسته است همه این مطالب را همانگونه که در منابع محکم تاریخی و حدیثی آمده است، دریافت و درسیاحت نامه خود منعکس نماید.
** منابع تاریخی بیت الاحزان قبل از تخریب
بیت الاحزان در سال 1344 هجری در آستانه تخریب واقع شد و در این مدت کمتر از نیم قرن، از میان میلیون ها زائر بیت الاحزان، تعدادی از علمای برجسته و نویسندگان را می بینیم که در تالیفات خود از بیت الاحزان سخن به میان آورده و از این بنای تاریخی و اثر فراموش نشدنی یاد نموده اند، از جمله:
1 - ابراهیم رفعت پاشا نویسنده و امیرالحاج مصری است که برای آخرین بار در سال 1325 هجری قمری بقیع را زیارت کرده و مشاهدات خود را درباره بیت الاحزان چنین نقل می کند: در بقیع، گنبد دیگری نیز وجود دارد که ˈقبة الحزنˈ نامیده می شود و می گویند که این گنبد در بالای همان محل ساخته شده است که فاطمه (س) پس از رسول خدا (ص) به آنجا می آمده و حزن و اندوه خود را ابراز می نموده است.
وی سپس اضافه می کند: در بقیع گنبدهای زیادی بود که وهابی ها از بین برده اند.
2 - یکی دیگر از کسانی که در آستانه تخریب بیت الاحزان و پنج سال قبل از این حادثه تاسف بار، بیت الاحزان را زیارت نموده و در سفرنامه خود به نام خاطرات مکه منعکس نموده مرحوم حاج سید احمد هدایتی است.
3 - مرحوم علامه سید عبدالحسین شرف الدین، ( 1290 - 1377) سومین کسی است که بیت الاحزان را پنج سال قبل از تخریب، زیارت و به تناسب بحثی در کتاب خود ˈالنص و الاجتهادˈ به این مطلب تصریح کرده و گفته است: سپس علی بن ابی طالب در بقیع محلی را آماده ساخت که فاطمه زهرا برای گریه کردن، به آنجا می آمد و بیت الاحزان نامیده می شد و شیعیان در طول تاریخ این بیت را همانند مشاهد و حرمهای مقدس زیارت می نمودند تا اینکه در این ایام (سال 1344 هجری قمری) ملک عبدالعزیز بر سرزمین حجاز مسلط و با دستور وی بر اساس پیروی از وهابیگری، منهدم گردید و در سال 1339 هجری که خداوند توفیق سفر حج و زیارت پیامبر و مشاهد اهل بیتش در بقیع را بر من عنایت فرمود، بیت الاحزان را زیارت کردم.
مرحوم نجمی در پایان چنین نتیجه گیری می کند که بیت الاحزان، از دوران حیات حضرت زهرا (س) تا سال 1344 هجری قمری، محلی مشخص بوده که شیعیان آنجا را همانند سایر مشاهد و حرم ها زیارت کرده و در آنجا به نماز و عبادت می پرداختند و حتی امام غزالی اهل سنت نیز به نماز خواندن در این محل تشویق و توصیه نموده است.
به اعتقاد این دانشمند شیعه بیت الاحزان در زمان حسین بن علی (ع) دارای چادر و خیمه بوده و سپس به ساختمان مبدل گردیده است که هنگام تخریب دارای گنبد بوده است.
بیت الاحزان در اصطلاح عامه، گاهی به مسجد فاطمه و گاهی با هر دو نام و گاهی نیز به قبه الحزن نامیده شده و طبعا نویسندگان نیز از هر سه نام مصطلح، استفاده نموده اند ولی آنچه مسلم است این است که بیت الاحزان هیچگاه بعنوان یک مسجد واقعی شناخته نشده است و وجود چند قبر در داخل آن که سمهودی اشاره نموده، دلیل و موید این معنا است.
نجمی همچنین تاکید می کند که بنابر مضمون روایات، بیت الاحزان در داخل بقیع بوده و همه مورخان بدون استثنا بر همین معنا تصریح و اضافه می کنند که در سمت جنوبی و در مجاورت حرم ائمه اهل بیت (ع) قرار داشته است. بنابراین محلی که در سال های اخیر در خارج بقیع، به نام بیت الاحزان معروف گردیده با واقعیات تطبیق نمی کند و منابع حدیثی و تاریخی آن را تایید نمی کند.
فراهنگ(2)**1003**
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]
صفحات پیشنهادی
زندگی و ابعاد شخصیتی حضرت فاطمه (س) باید الگوی جامعه اسلامی قرار گیرد
امام جمعه موقت تهران زندگی و ابعاد شخصیتی حضرت فاطمه س باید الگوی جامعه اسلامی قرار گیرد مشهد- ایرنا- امام جمعه موقت تهران گفت زندگی و ابعاد شخصیتی حضرت فاطمه س مملو از درسهای بزرگ انسان ساز است و باید الگوی جامعه اسلامی قرار گیرد به گزارش ایرنا حجت الاسلام والمسلمین محمسیره حضرت فاطمه (س)، سرمشق مناسبی برای تربیت فرزندان است
سیره حضرت فاطمه س سرمشق مناسبی برای تربیت فرزندان است کرج- ایرنا- مسوول نمایندگی ولی فقیه درسپاه امام حسن مجتبی ع استان البرز گفت سیره رفتار حضرت فاطمه س سرمشقی مناسب برای سبک زندگی اسلامی و تربیت فرزندان است به گزارش ایرنا حجت الاسلام محمد جواد موحد روز چهارشنبه به منحجتالاسلام رودگر در گفتوگو با فارس: امام راحل میفرمود اگر فاطمه(س) مرد بود، پیغمبر میشد
حجتالاسلام رودگر در گفتوگو با فارس امام راحل میفرمود اگر فاطمه س مرد بود پیغمبر میشدعضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت اینکه امام خمینی ره میفرمود اگر فاطمه س مرد بود پیغمبر میشد بیانگر آن است که آن حضرت تمام شرایط حقیقی لازم برای نیل به مقام امامت و نبو12 فروردین عید تثبیت حاکمیت اسلام بر پایه مشارکت مردم در سرنوشت خویش است
12 فروردین عید تثبیت حاکمیت اسلام بر پایه مشارکت مردم در سرنوشت خویش است تهران- ایرنا- جهاد دانشگاهی با صدور بیانیه ای ضمن گرامیداشت روز جمهوری اسلامی 12 فروردین را روز اعلام عمومی موافقت قاطع ملت داغدار شهید داده و رنج کشیده ایران با نظام عزت بخش جمهوری اسلامی و عید تثبیت حاکمخانواده ها برای تربیت اسلامی فرزندان خود تلاش کنند
خانواده ها برای تربیت اسلامی فرزندان خود تلاش کنند زنجان - ایرنا - نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه زنجان گفت خانواده ها برای تربیت اسلامی فرزندان خود تلاش کنند حجت الاسلام علی خاتمی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود نخستین قدم را در تربیت اسلامی والدین براولین شب عزاداری حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها درمنطقه دوم دریایی
اولین شب عزاداری حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها درمنطقه دوم دریایی جاسک-ایرنا-همزمان با سالروز شهادت حضرت فاطمه س و آغاز ایام فاطمیه مراسم سوگواری و عزاداری با حضور شیفتگان و عاشقان اهل بیت ع در مسجد امام حسن مجتبی ع منطقه دوم دریایی ولایت جاسک برگزار شد به گزارش ایرناپژوهشى در مصحف حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها
پیرامون مصحف و لوح حضرت فاطمه س 4 پژوهشى در مصحف حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها ترجمه آزاد و برگرفته از کتاب حقیقه مصحف فاطمه سلام الله علیها عند الشیعه به گزارش گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران به نقل از سایت شهید آوینی ترجمه آزاد و برگرفته از کتاب حقیقه مصحف فاطمه سلاحضرت فاطمه (س) الگوی جامعی برای ترویج سبک زندگی اسلامی است
حضرت فاطمه س الگوی جامعی برای ترویج سبک زندگی اسلامی است گرگان - ایرنا - مدیرکل تبلیغات اسلامی با تسلیت ایام فاطمیه گفت حضرت فاطمه س الگوی جامعی برای ترویج سبک زندگی اسلامی است به گزارش ایرنا حجت الاسلام نورالله ولی نژاد روز یکشنبه در گفت وگوی خبری با بیان اینکه حضرت فاطتربیت نسلی در تراز انقلاب اسلامی از اهداف امور تربیتی است
تربیت نسلی در تراز انقلاب اسلامی از اهداف امور تربیتی است بوشهر- ایرنا- معاون پرورشی و فرهنگی اداره کل آموزش و پرورش استان بوشهر گفت براساس سند تحول بنیادین آموزش و پرورش تربیت نسلی در تراز انقلاب اسلامی از اهداف امور تربیتی است به گزارش ایرنا علی موحدی روز یکشنبه در همایش استرییس تبلیغات اسلامی آستارا: حضرت فاطمه(س) بهترین الگوی ولایتمداری است
رییس تبلیغات اسلامی آستارا حضرت فاطمه س بهترین الگوی ولایتمداری است آستارا ـ ایرنا ـ رییس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان مرزی بندر آستارا گفت حضرت فاطمه زهرا س بهترین الگوی ولایتمداری برای مسلمانان است به گزارش خبرنگار ایرنا حجت الاسلام حسن ملائکی یکشنبه شب در همایش فاطمیونتقدیم به روح نورانی «فاطمه زهرا» سلامالله علیها تلاوت سور مبارکه «انسان»، «قدر»
تقدیم به روح نورانی فاطمه زهرا سلامالله علیهاتلاوت سور مبارکه انسان قدر و کوثر توسط شحاتمحمد انور دانلوددر نخستین روز سال نو که هوای آن آکنده از بوی یاس نبی است تلاوتی زیبا را از سور مبارکه انسان قدر و کوثر که توسط شحاتمحمد انور اجرا شده است تقدیم روح نورانی دخت نبی مکرم اسفاطمه (س) پرچم دار ولایتمداری و دفاع از حکومت اسلامی است
فاطمه س پرچم دار ولایتمداری و دفاع از حکومت اسلامی است خرم آباد - ایرنا - مدیر کل تبلیغات اسلامی لرستان گفت حضرت فاطمه س درمسیربرقراری حکومت اسلامی و دفاع از حریم ولایت و امامت با تمام وجود به میدان آمده و جان خود را فدا کردند به گزارش خبرنگار ایرنا حجت الاسلام سعید مهدویتربیت نسل پویا مستلزم بهره گیری از مولفه ای اسلامی است
تربیت نسل پویا مستلزم بهره گیری از مولفه ای اسلامی است زنجان - ایرنا - نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه زنجان گفت بهره گیری از مولفه های اسلامی برای تربیت نسل متعهد و پویا ضروری است حجت الاسلام علی خاتمی روز یکشنبه درهمایش تجلیل از همسر و فرزندان ممتاز تحصیلی روحانیون باپاداش سلام بر فاطمه زهرا (س)
پاداش سلام بر فاطمه زهرا س پاداش سلام بر فاطمه زهرا س چیست به گزارش حوزه فرهنگی باشگاه خبرنگاران پاداش سلام بر فاطمه زهرا س در روایتی به شرح زیر آمده است يزيد بن عبدالملك نوفلى از پدرش از جدش چنين روايت كرده است روزى خدمت حضرت فاطمه زهرا س مشرف شدم ابتدا آن حضرت بر من سفدك، نماد مظلوميّت اهل بيت(عليهم السلام)
فدك نماد مظلوميّت اهل بيت عليهم السلام ماجراي تاريخي فدك از جمله مسائلي است كه همزمان با رحلت پيامبر گرامي صلي الله عليه وآله و از روزهاي نخستين تاريخ اسلام تا كنون مطرح بوده است به گزارش گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران به نقل از سایت شهید آوینی فدك نماد مظلوميّت اهل بيت عليهمتربیت نسل پویا مستلزم بهره گیری از مولفه های اسلامی است
تربیت نسل پویا مستلزم بهره گیری از مولفه های اسلامی است زنجان - ایرنا - نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه زنجان گفت بهره گیری از مولفه های اسلامی برای تربیت نسل متعهد و پویا ضروری است حجت الاسلام علی خاتمی روز یکشنبه در همایش تجلیل از همسر و فرزندان ممتاز تحصیلی روحانیون بپشتیبانی و ولایت مداری پیام فاطمه زهرا(س) به امت اسلامی است
خطیب جمعه شهرری پشتیبانی و ولایت مداری پیام فاطمه زهرا س به امت اسلامی است شهرری- ایرنا- امام جمعه شهرستان ری گفت پشتیبانی و ولایت مداری پیام حضرت فاطمه س به همه زنان و مردان امت اسلامی است حجت الاسلام و المسلمین سید علی شاهچراغی در نمازجمعه این هفته در مصلای بزرگ شهرری ا-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها