تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 25 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):مردم، بيشتر از آن‏كه با عمر خود زندگى كنند، با احسان و نيكوكارى خود زندگى مى‏كنند...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1853301646




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

گاه شمار تبری بازمانده گاهشمارهای ایران باستان/ فراموشی جشن های محلی


واضح آرشیو وب فارسی:مهر:


استانها > شمال > مازندران مهر بررسی می کند؛
"گاه شمار تبری" بازمانده گاهشمارهای ایران باستان/ فراموشی جشن های محلی
ساری - خبرگزاری مهر: گاهشماری کهن تبری آخرین بازمانده گاه شماری کهن ایرانی است که همچنان در میان برخی از مردم این سامان کاربرد دارد.



به گزارش خبرنگار مهر، مبداء این گاه شماری بر اساس سال شماری و محاسبات کنونی از سال 489 م است که همزمان با شاهنشاهی قباد ساسانی است. در این سامانه گاه شماری سال 365 روز است که از 12 ماه سی روزه و پنج روز اندرگاه تشکیل شده است و برای ثابت نگه داشتن سال تبری هر چهار سال یک روز را به انتهای اندرگاه می افزایند که این کبیسه شیشک است. آیین ها و جشن های وابسته به گاهشماری هنوز برگزار می شود که مهمترین آنها بیس شش عیدما و تیرماه سیزه است. مدرس دانشگاه و دکتری تاریخ علوم در زمینه جشن ها و آیین های وابسته به گاه شماری تبری می گوید: جشن ها و آیین های وابسته به گاه شماری تبری قدمتی کهن دارد، آخرین بازمانده جشن های ایران باستان است که در هر منطقه تبرستان با آداب و روسم آن اجرا می شود. سید رحیم موسوی افزود: پس از ورود دین مبین اسلام متناسب با آن تغییر یافته است و مهمترین جشن های بازمانده در تبرستان شامل نورزما برابر با 28 تیرماه گاه شمار کنونی و تیرماه سیزه برابر با 12 آبان کنونی است.

وی اظهار داشت: این دو جشن هنوز در گوشه و کنار تبرستان برگزار می شود و بی تردید گستردگی بحث و بررسی جشن ها و آیین های وابسته به گاه شماری به گونه ای است که باید بیشتر روی آن پژوهش شود. آیین های گاهشمار تبری وی یادآور شد: آیین مادرمه، جشن میروز و دیگر جشن ها نیز برگزار می شد که اکنون نشانی از آن نیست. به گفته موسوی، با نگاهی به گاه شماری های قومی و محلی ایران می توان دریافت که تعدادی از آنها بازماندگان گاه شماریهای کهن ایرانی هستند و بهی دیگر نیز گاه شماریهای دینی است. این مدرس دانشگاه افزود: گاه شماری های یهودی، زرتشی، آشوری، صابئین مندایی، مسیحی دارای خاستگاه مذهبی است. وی یادآور شد: همچنین گاه شماریهای قره یی ترکمنی، اعتدالی، کردی، دریایی جنبوی، بلوچی – سیستانی، کودهشت لرستان، دیکلی، پشت کوه ایلام و گاهشماری تبری که برخی شان هنوز هم تا حدودی رایج است، گاه شماری قومی و محلی ایران است. وی افزود: نخستین بار با کشف سکه هایی از اسپهبدان گیل گاوه به استناد تاریخ ناشناخته ای که بر روی سکه ها ضرب شده بود، جمشید انوالا این فرضیه را طرح کرد که این تاریخ ها بر مبنای گاه شمار تبری است و پس از آن کسانی همانند کارکوات و نقی زاده این نظریه را پذیرفتند اما تقی زاده بعدها نظرش را پس گرفت. موسوی گفت: نتایج بررسیها نشان می دهد که تبرستان از مناطقی است که در آن نوع گاهشماری همانند گاه شماری های ایرانی 365 روزه است و با توجه به محاسبات انجام شده محققان مازندران و شواهد نگاهداشت سال از سوی مردم، مبداء این گاهشاماری سال 489 م است. دکتری تاریخ علوم ادامه داد: این گاه شماری پش از مبداء خود به اعتقاد برخی گردان بود و با اعمال کبیسه در سال 489 م نسبت آن با دیگر گاه شمارهای خورشیدی ثابت ماند.

وی افزود: گاه شمار تبری دارای 12 ماه 30 روزه و همچنین پنج روز اندرگاه است که پتک نام دارد، اندرگاه تبری در پایان ماه ششم یعنی اونه ما قرار دارد. سید رحیم موسوی ادامه داد: کبیسه گیری در این گاه شماری همانند گاه شماری خراجی دوره ساسانیان است، به روز کبیسه، شیشک می گویند که پیش از پتک هر چهار سال یکبار اعمال می شود و این گاه شماری جشن ها و آیین های خاص خود را دارد که بیس شش عیدماه، تیرماه سیزده شو و مادرمه بازماندگان آیین های وابسته به گاه شماری هستند. ماهها و فصل های گاه شمار تبری وی درباره ماهها و فصل ها در گاهشماری تبری می گوید: ویهار، وهار ، باهار شامل دو بخش گرم و سرد، تاوسون شامل سه بخش تاوسونف انجیل پچ ما و تاوسون سر، پییز شامل گرم پییز و سرد پییز، زمسون شامل گت چله، خورده چله، پیرزنا عجوز نیز در انتهای آن قرار دارد و روزهای پایانی اسفن را شتر آبستن ما نیز گفته اند. کارشناس مردم شناسی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران به رسم زیبا و دلنشین مادرمه، آیین نوروز خوانی و شیرینی پزان اشاره کرد و گفت: از دیگر سنت های مردم مازندران قبل از آغاز سال نو پختن انواع شیرینی های خانگی است. ژیلا امیر آقایی در گفتگو با خبرنگار مه با اشاره به اینکه در شب سال تحویل برای اعلام آن از شلیک گلوله و خواندن اذان استفاده می کنند، گفت: مادرمه اولین فردی که وارد خانه بعد از تحویل سال می شود می گویند که آیین سنتی مازنی هاست که برکت را به خانه ها می آورد بهمراه گل سبزه، آب و آیینه به نشانه میمنت، برکت و خوشبختی به داخل خانه  می آورد. مادرمه رسم بجا مانده از ایران باستان امیرآقایی بیان داشت: مارمه یکی از زیباترین رسم های بجا مانده از دوران باستان می باشد که متاسفانه در بسیاری از اقوام ایرانی منسوخ شده است ولی در بین مردم مازندران این رسم هنوز پابرجاست. وی با بیان اینکه بزرگان فامیل برای عیدی به بچه ها، تخم مرغ رنگی پخته می دهند، اذعان داشت: بچه ها با تخم مرغ های عیدی خود بازی مرغنه جنگی راه می انداختند و هر کدام برنده می شدند سر تخم مرغ را با انگشت سبابه و شصت سر آن با ضربه ترک می خورد. امیرآقایی با اشاره به اینکه در شب یا روز تحویل سال سنت است که سبزی پلو ماهی، کوکو سبزی و فسنجان پخت می کنند.

تیرماه سیزه شو به گزارش مهر، بر اساس تقویم باستانی مازندران شب سیزدهم تیرماه ( ازماه های تقویم مازندرانی که با تیرماه خورشیدی متفاوت است ) جشن تیرماه سیزه شو در بندپی و مناطق کوه نشین جنوب شهرستان بابل برگزار می شود. این جشن را * تیرگان * نیز می نامند چون سیزدهمین روز هر ماه قدیم نیز تیر نامگذاری شده است و همزمان شدن نام روز با نام ماه را به عنوان تیرگان جشن می گیرند.
 
در مازندران جشن تیرگان که به جشن تیرما سیزده شو نیز معروف است، برابر می شود با روز ۱۳ تیرما از تقویم تپوری (تبری یا مازندرانی) همچنان با شکوه پایدار مانده و مردم مازندران چند روز قبل از ۱۳ تیرما به برگزاری جشن ها و مراسم شادی می پردازند و این جشن را زنده نگه داشته اند. از آئین های این جشن در مازندران ، لالزنشو می باشد که به صورت یک بازی انجام می شود. به گزارش مهر، در طول تاریخ اقوام ایرانی به نسبت حضورشان در جریان تمدن ایران زمین و نیازهایشان از تمدن، گاهشماری را بکار برده اند که تابعی از جغرافیای قومی و مذهبی آنهاست و در گوشه و کنار ایران هنوز گاه شماریهای وجود دارند که همچنان از سوی بومیان به کار گرفته می شوند و طی قرن ها اتکاء آنها و باورهایشان به این گاه شماریها بوده است.


۱۳۹۳/۱/۱۳ - ۱۰:۱۷





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن