واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
نوآوری حلقه مفقوده صنایع دستی ایران تهران - ایرنا - صنایع دستی و هنرهای سنتی هویت فرهنگی و تاریخی یک ملت محسوب می شود؛ این هنر صنعت درگذر زمان برای ماندگاری نیاز به خلاقیت و نوآوری دارد تا به سلیقه های مختلف پاسخ دهد.
آمیختگی این هنر صنعت با نوآوری و خلاقیت های جدید به حفظ این صنایع کمک خواهد کرد هر چند در برخی موارد این ابتکارات و خلاقیت ها می تواند یک رشته صنایع دستی مثل خورچین بافی را منسوخ کند.
اما از دیدگاه دیگر نوآوری در صنایع دستی و هنرهای سنتی نیز می تواند به دوام این هنر صنعت منجر شود؛ درواقع صنایع دستی برای حفظ و ماندگاری نیاز به نوآوری و خلاقیت دارد تا در معرض نابودی و منسوخ شدن قرار نگیرد.
هم اکنون 356 رشته صنایع دستی در کشور فعال است که در تولید و ساخت آنها کمتر نوآوری دیده می شود. نبود نوآوری می تواند صادرات این محصولات را با خطر مواجه کند.
فقدان نوآوری در ساخت این صنایع باعث شد که در سالهای اخیر صادرات این صنایع با مشکل روبروشود.
** نبود بسته بندی های مناسب
بسته بندی نامناسب از جمله مشکلاتی است که صنایع دستی و هنرهای سنتی ایران را مورد تهدید قرارداده است.
نبود این بسته بندیها باعث شده که صادرات این محصولات با مشکلات فراوان روبرو شود درحالی که با هزینه های اندک می توان اقدامات موثری دراین زمینه انجام داد.
بسته بندی مناسب و مطابق با ضوابط و معیارهای تعیین شده برای محصولات صنایع دستی، رونق صادرات این محصولات را به دنبال دارد.
مدیرکل دفتر توسعه و ترویج معاونت صنایع دستی کشور گفت: صنایع دستی کشور ما در نوع خود بی نظیر است اما به علت معرفی نشدن مطلوب و نداشتن بسته بندی متناسب تاکنون در سطح کشورهای دیگر چندان قابل عرضه نبوده و اگر عرضه هم شده گاه با محصولات کشورهای دیگر اشتباه گرفته شده است.
ویدا توحدی گفت: بسیاری از تولیدات ارزشمند صنایع دستی ما فرم و شکل 50 سال گذشته را دارند که این تکراری شدن می تواند انگیزه و رغبت مصرف کنندگان داخلی و خارجی را کاهش دهد بنابراین باید به نوآوری و خلاقیت در تولید این محصولات دست زد تا در نهایت بتوانیم به رقم پیش بینی شده صادرات صنایع دستی کشور دست یابیم.
** کیفیت صنایع دستی
در سالهای اخیر واردات صنایع دستی کشورهای بیگانه ضربات مهلکی به پیکره نیمه جان این صنایع وارد کرده است. ورود صنایع دستی از کشور چین که در تولید آن هیچ معیاری مورد توجه قرار نگرفته صنایع دستی داخلی را به حاشیه رانده است.
این صنایع که معمولا ارزان تر از صنایع دستی و هنرهای سنتی هنرمندان ایرانی به بازار عرضه شد باعث گردید مشتریان بدون توجه به دوام و کیفیت آن به خرید آن اقدام کنند.
این محصولات معمولا پس از مدتی شکل ظاهری خود را از دست می دهد در حالی که صنایع دستی هنرمندان ایرانی با کیفیت در خور به بازار عرضه می شود.
** نشان مرغوبیت صنایع دستی
نشان مرغوبیت صنایع دستی در سال 2000 بطور مشترک توسط سازمان یونسکو و انجمن توسعه و ترویج صنایع دستی ASEAN پایه گذاری شد. به دنبال موفقیت های کسب شده، این طرح در سراسر دنیا گسترش یافت.
در سال 2001، به صورت آزمایشی در منطقه جنوب شرقی آسیا اجرا شد. جمهوری اسلامی ایران از سال 2007 در این برنامه بین المللی شرکت کرد.
مقررات برنامه و واجدین شرایط
علاوه بر تداوم مهارت های سنتی، این نشان به دنبال تشویق نوآوری در تولید کالایی مناسب، مفید و قابل عرضه در زندگی امروزی، می باشد.
این نشان در پی ظرفیت سازی و برگزاری کارگاههای آموزشی است تا به سازندگان صنایع دستی در بهبود طراحی و عرضه محصولات، توسعه بازارها و حفظ حقوق معنوی آثارشان یاری رساند.
انگیزه ˈ نشان مرغویبت صنایع دستی یونسکو ˈ ترویج صنایع مطابق با برترین معیارهای مرغوبیت است. هدف این است که خریداران هنگام خرید محصول دارای نشان مرغویبت و اصالت کالا ، با احترام به محیط زیست ومسئولیت اجتماعی در روند تولید، اطمینان داشته باشد.
بخش صنایع دستی نقش مهمی در توسعه اقتصاد محلی و فقرزدایی ایفا می کند. هدف این برنامه ایجاد معاشی پایدار برای سازندگان صنایع دستی، از طریق تأمین بازارهای جدید است.
این امر با ایجاد شبکه توسعه یافته ای از سازندگان صنایع دستی و خریداران منجمله بخش اعظم بازار، با برگزاری نمایشگاههای و بازارهای تجاری امکان پذیر می سازد.
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه، گفت: نوآوری در تولیدات صنایع دستی امری حائز اهمیت است.
نصرت الله سپهر در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه کرمانشاه، در این خصوص اظهار کرد: از آنجایی که مردم به کالاهای کاربردی نیاز بیشتری دارند، بنابراین خلق آثار هنری صنایع دستی به صورت نوآورانه می تواند در زمینه رونق این هنر صنعت سفید کمک قابل توجهی کند.
وی به اقدامات معاونت صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه برای توجه به امر نوآوری در تولیدات صنایع دستی اشاره کرد و گفت: همایشی را ابتدای امسال تحت عنوان نوآوری در صنایع دستی در کرمانشاه برگزار کردیم و به مدت دو هفته نیز برای هنرمندان استان کارگاه آموزشی در این خصوص برگزار کرده ایم.
این مقام مسئول در اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه، تاکید کرد: لازم است که هنرمندان رشته های مختلف صنایع دستی نگاهی تخصصی به خواسته ها و نیاز مشتریان خود داشته باشند تا بتوانند شاهد رونق بیشتر فروش محصولات خود باشند.
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی استان کرمانشاه، اظهار کرد: هنرمندان هرگز نباید به تولید آثاری یکنواخت و تکراری بپردازند.
از: علی حبیبی
فراهنگ (5) ** 1569**1588
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]