تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 1 بهمن 1403    احادیث و روایات:  حضرت فاطمه زهرا (ع):خداوند ايمان را براى پاكى از شرك... و عدل و داد را براى آرامش دل‏ها واجب نمود. ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855522398




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

شهری که شینش هم باقی نمانده است/ فرح آباد در تاریخ گمشده است


واضح آرشیو وب فارسی:مهر:


استانها > شمال > مازندران
شهری که " شینش " هم باقی نمانده است/ فرح آباد در تاریخ گمشده است
ساری – خبرگزاری مهر:" فرح آباد " شهری است که در فرآیند 400 ساله در جایی از تاریخ دفن شده و از شهر متروک " شینش " هم باقی نمانده است.



به گزارش خبرنگار مهر، امروز بر اساس گزارشهای قوم شناسانه ساخت و فرآیند ترک شهر در هاله ای افسانه های محلی غرق شده است. فرح آباد شهری در استان مازندران است که با زبان باستان شناختی فرآیند ترک بر آن گذشته است و اکنون از شهر متروک فرح آباد، " شینش" هم باقی نمانده است. این شهر بصورت دفعتی در دوره صفوری و با فرمان حاکمیتی ساخته شده است و در کمتر از یک سده با رویداد فرآیندهای انسانی جنگ و آتش سوزی و سپس فرآیندهای طبیعی طغیان رودخانه و فرسایش نخست به یکباره و سپس بتدریج خالی از سکنه شده است. تنها لایه های باستان شناختی باقی مانده است فرآیندهای مختلف سبب شده تا امروز بجز لایه های باستان شناختی از کلیت شهر تاریخی فرح آباد چیزی باقی نماند و آنچه از روزگار زندگی فرح آباد می دانیم، بیشتر روایتهایی است که سفرنامه و تذکره نویسان دوره صفویه قاجار در مورد آن به رشته تحریر درآورده اند. معاون پژوهشی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران با اشاره به اینکه استارت شهر صفوی فرح آباد ساری در سال 1021 ه.ق توسط شاه عباس صفوی زده شد، گفت: این شهر تاریخی در زمان شاه عباس صفوی به سمت آبادانی و توسعه رفت.

علی ماهفروزی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه این شهر تاریخی قبل از شاه عباس صفوی روستایی بنام تاهان بوده و در زمان صفویه به بندر تاهان تغییر نام داده است و امروز پلاژهای ساری جایگزین این بندر تاریخی شدند، اظهارداشت: اهمیت سوق الجیشی آن ارتباطات گسترده ی صفویان با کشور روسیه و این ارتباطات از طریق مرز دریایی بصورت ارتباطات با کشتی پا برجا بوده است. وی همچنین بیان کرد: در حوزه دسترسی پیاده مردم ایران از طریق آذربایجان و اران از طریق بندر استاراخان وارد مناطق مسکو می شدند. این مسئول با اشاره به اهمیت شهر تاریخی فرح آباد که بارها در سفرنامه ها از آن یاد کردند، گفت: با ورود به شهر فرح آباد شاهد حضور هیات های سیاسی از کشورهای مختلف خدمت شاه عباس برای امضای تفاهم نامه و پروتکل های همکاری با او بوده است.

ماهفروزی بیان کرد: فرح آباد ساری بعد از اصفهان بعنوان پایتخت سیاسی دوم صفویان بوده و برنامه های سیاسی شاه عباس در این شهر انجام می شد.

وی خاطرنشان کرد: شهر تاریخی فرح اباد به دلایل مختلف توسط استهبان روسی با توپ تخریب می شود و بعدها براساس بی توجهی ها آرام ارام این شهر بصور بیغوله در می آید و امروز بصورت یک روستا پابرجاست.

ماهفروزی با اشاره به اینکه این شهر در زمان شاه عباس از مجموعه های مختلفی همچون بازارف میدان، مسجد، پل شاه عباسی و کاخ های مختلف در میدان جهان نما تشکیل شده بود، اذعان داشت: این شهر در 2 قسمت رودخانه تجن و امروزه در روستای شریف آباد و فرح آباد در واقع تکمیل کننده این شهر تاریخی است.

وی با بیان اینکه این شهر در سال 1352 مجددا" اداره کل آثار باستانی تصمیم به مرمت مجموعه صفوی بپردازد، افزود: در حال حاضر مسجد فرح آباد مرمت و تعمیر شده است و آمادگی کامل برای استفاده و کاربری داده شود.

معاون پژوهشی میراث با اعلام اینکه امروزه مسجد فرح آباد مورد بازدید علاقه مندان قرار گرفته است، اظهارداشت: تمام تلاش مسئولین و باستان شناسان این است که کاوش های کاخ جهان نمای ادامه پیدا کند و قسمت هایی از این کاخ بازسازی و بازنده سازی شود و پل مجموعه فرح آباد، حمام زمان قاجاری و صفوی مرمت شود.

ماهفروزی با اشاره به اینکه امیدواریم با همکاری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، شهرداری، بخشداری و دهیاری فرح آباد بتوانیم مجددا" به بازنده سازی فضای معماری این شهر در واقع تغییر پوسته ظاهری روستای فرح اباد با شاخص های معماری دوران های قاجاری و صفوی بصورت پست مدرن بتوان شرایطی را فراهم شود که این شهر در کنار رودخانه تجن و دریای خزر بعنوان یکی از بزرگترین مجموعه های گردشگری، فرهنگی و طبیعی مورد بازدید گردشگران فرهنگی، طبیعت گردی و همچنین گردشگرانی که استفاده از دریا را یک فرصت می دانند، قرار گیرد. وی تصریح کرد: با توجه به ظرفیت های که در استان وجود دارد می تواند بعنوان یکی از قطب های گردشگری بین المللی و فرهنگی در مازندران مورد توجه قرار گیرد. انجام کاوش های باستان شناسی

وی به انجام 2 کاوش در کاخ جهان نما و یک پی گردی در داخل مسجد فرح آباد انجام شد، گفت: با تامین هزینه لازم تکمیل پژوهش، احیاء و مرمت و همچنین در حوزه تبلیغاتی معرفی آموزش فضا را برای گردشگران داخلی و خارجی فراهم کنیم.

لیلا پایلی یزدی پژوهشگر فوق دکتری باستان نشناسی می گوید: فرآیند ترک یک شهر روند پیچیده ای است که در پژوهش های باستان شناسی تحت عنوان فرآیندهای طبیعی و فرهنگی مورد بحث قرار می گیرد زیرا فرسایش، سیل، زلزله و عوامل محیطی به منزله فرآیندهای طبیعی و جنگ و ترک آگاهانه و مهاجرت به منزله فرآیندهای فرهنگی است. وی اظهار داشت: در سالهای اخیر کاوشهای باستان شناسی رویکردهای مرمتی در شهر باستانی فرح آباد آغاز شده است، کاوششهایی که در آینده می تواند داستان زندگی را به شکلی بیطرفانه برای ما بازگو کند و تا آن زمان آنچه از این شهر گمشده در تاریخ می دانیم بیشتر مبتنی بر داده های تاریخی خواهد بود.
شهرها چگونه گم می شوند پایلی یزدی با عنوان اینکه چگونه شهرها در تاریخ گم می شود، ادامه داد: چطور می شود شهری که زندگی در آن جریان دارد، آدمها در آن به دنیا می آیند و می میرند به یک تل خاک تبدیل می شوند بطرویکه هویت این شهر را تنها باستان شناسان می توانند بازشناسند و غیرباستان شناسان ممکن است آن را با یک تپه طبیعی اشتباه بگیرند. وی افزود: باستان شناسان شهر یا روستایی را که جریان زندگی در آن از بین رفته باشد، متروک می گویند، تغییرات در شکل، نوع معیشت، استقرار، ترک یا جایگزینی جمعیت و فرآیندهای مربوط به آن در باستان شناسی عنوان کلی فرآیند شکل گیری مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. فرح آباد شهری که به خاک پیوست این باستان شناس بیان داشت: فرح آباد کنونی با مختصات جغرافیایی 53 درجه و شش دقیقه طرول شرقی، 36 درجه و 48 دقیقه عرض شمالی در 28 کیلومتری شمال ساری واقع شده است. وی بیان داشت: مادر شاه عباس مازندرانی است و بر اساس روایتهایی به همین دلیل شاه عباس در سال 1032 قمری شهر اشرف ( بهشهر) را بوجود آورد و بر اساس روایت تاریخی چندان که دهکده طاهان در شاه فرح و شادی آفرید و آن را فرح آباد نامید و چون در مدت اقامت همیشه فرح و سرور در خاطر نزدیک و دور افزایش داشت آن خطه فرح بخش را به فرح آباد موسوم گردانده است. پایلی یزدی بیان داشت: در فرآیندهای تاریخی، فرح آباد بارها مورد هجوم ترکمنان قرار گرفت و بناهای آن حداقل یکبار بطور کامل دچار آتش سوزی شده است و امروز از آثار دوران صفوی در شهر تنها یک مسجد، کاروانسرا، بقایای  از یک حمام، بخش هایی از بازار و بخشی از پل روی رودخانه تجن باقیمانده است. وی افزود: همچنین دو برج دیده بانی هشت گوشه از دوره قاجار در بخش غربی رودخانه و دو حمام قاجاری متصل به پل صفوی به چشم می خورد. زهرا ابراهیم پور کارشناس ارشد باستان شناسی درباره شهر تاریخی فرح آباد می گوید: آنچه امروز از عمارات عالیه و دولتخانه همایونی در دارالسرور شاه عباسی فرح آباد باقی مانده است را نمی توان شهر نامید. وی بیان داشت: چند بنای جدا افتاده بخشی در زیر خاک، بخشی ویران دیگر اقامت فرح بخش و پرسروری را در خاطر مسافران دور و نزدیک بر نمی تابد و در جاده ای که روزی با سنگفرش سلطنتی به سمت شمال می رفته است در دو کیلومتری دریا از کنار جاده مسجد، کاروانسرای عباسی شهر قدیم فرح آباد در ابتدای ورودی روستای فعلی فرح آباد خودنمایی می کند. ابراهیم پور افزود: گنبد خانه و ابعاد بزرگ مسجد به تنهایی می تواند شواهد شهری بزرگ متروکی باشد که اکنون در زیر خانه های روستاییان پنهان شده است. وی یادآور شد: بیش از 50 درصد مسجد و کاروانسرای فرح آباد پس از گذشت چهار قرن از زمان ساخت آن تحت تاثیر شرایط اقلیمی خاص مانند قرارگیری در کنار رودخانه تجن و خطر طغیانهای دائمی آن، رطوبت طبیعی منطقه و عوامل مخرب انسانی از بین رفته است. به گزارش مهر، کاوش های باستان شناسی و بررسی می تواند پلان کلی و ساختار فرهنگی معیشتی شهر را از نو بازخوانی کند و می تواند با بازسازی فرآیندهای زیستن مردم این شهر، زندگی دوباره را در برگه های کتابهای تاریخی به آن بازگرداند.








۱۳۹۳/۱/۶ - ۱۰:۴۴





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن