واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
گویجه قلعه مراغه شاهکاری از حجاری هنرمندان گذشته در صخره هاست مراغه - ایرنا - گویجه قلعه مراغه شاهکاری از حجاری سه هزار ساله هنرمندان ایران زمین در این شهرستان است که همواره گردشگران و علاقه مندان زیادی را به سوی خود جذب می کند.
به گزارش ایرنا، این قلعه از شاهکارهای کهن و گوشه ای از تاریخ دفاعی و نظامی استوار ایران زمین بر بلندای آسمان در این منطقه است.
گویجه قلعه از نمونه های معماری صخره ای ایران در دوران اورارتویان ایران زمین متعلق به هزاره اول قبل از میلاد مسیح بوده که نام آن در زبان فارسی به معنای قلعه سبز است و علت نام گذاری آن برگرفته از سنگ های طبیعی سبز مایل به آبی رنگ واقع در ضلع شمالی قلعه است.
این قلعه از نادرترین قلعه های تاریخی کشور با معماری صخره ای بوده که در ضلع شرقی ارتفاعات کوه های گویجه قلعه مراغه واقع شده و با برخورداری از صخره های طبیعی، دژی دفاعی و نظامی در برابر دشمنان این سرزمین بود.
گویجه قلعه کاملا در دل کوه حجاری شده بطوری که محوطه آن بر روی صفحه ای از سنگ قرار گرفته و دارای قسمت های مختلف شامل آب انبار، راه پله های دسترسی، سکوهای اقامت، دخمه و تالار اصلی است.
از ویژگی های منحصر بفرد این قلعه، مورد استفاده قرار گرفتن آن در دوران مختلف تاریخ به ویژه در دوره میانی اسلامی است که در این دوران ابنیه و متعلقاتی نیز به آن اضافه شده و گورستان مربوط به دوره سلجوقی واقع در ضلع جنوب شرقی قلعه از جمله ابنیه های اضافه شده بعد از احداث آن است.
این قلعه دارای طبقات مختلف به شکل سکو بوده که به صورت طبقات سنگی از صخره های خود قلعه، حجاری شده و 30 پله 30 سانتی متری آن نیز توسط حجاران آن زمان برای اتصال و دسترسی به طبقات فوقانی دارای شیب های تند، حجاری شده است.
زاویه تالار قلعه حالت قوسی مانند و سقف آن به صورت مسطح بوده و در گوشه ضلع شمالی آن یک روشنایی به ابعاد 90 در 70 سانتی متر ایجاد شده و احتمال می رود به عنوان نورگیر از آن استفاده می شد.
در آثار باقیمانده قسمت های مختلف قلعه، سوراخ هایی در ورودی اتاقک ها و محل های مختلف وجود دارد که به عنوان پاشنه در سمت بالای قرنیز کار شده در بیرون و درون ورودی دیده می شود.
گویجه قلعه دارای سکوهایی در بیرون قلعه و مشرف به مناظر اطراف و چشم انداز طبیعی بوده و چشم هر بیننده ای را به خود جلب می کند.
این قلعه آب انبار بسیار زیبایی را در دل خود از صخره های حجاری شده جا داده و برای ذخیره آب مورد نیاز استفاده می شده و هم اکنون نیز در داخل آن آب ذخیره می شود.
این آب انبار از دو قسمت تشکیل شده که اولین محوطه آن به ابعاد 100 در 150 سانتی متر بوده و از یک ورودی دیگر 70 در 100 سانتی متری به صورت طاق مانند می توان به داخل آن وارد شد.
این آب انبار به صورت ماهرانه ای در دل صخره ای در ابعاد چهار در شش متر با سقف قوسی مانند حجاری شده و در ضلع شمالی تالار قلعه قرار گرفته است.
طاق نمای موجود در داخل آب انبار اهمیت و زیبایی آن را چند برابر کرده و به جرات می توان گفت یکی از زیبا ترین آب انبارهای آذربایحان شرقی محسوب می شود.
قلعه تاریخی گویجه قلعه در 45 کیلومتری جنوب شرقی مراغه و در دهستان قوری چای بخش سراجوی این شهرستان واقع شده که در سال 1382 به شماره 10471 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
مراغه با حدود 500 اثر تاریخی و تپه های باستانی جزو 10 شهرستان تاریخی و فرهنگی کشور محسوب می شود و از این تعداد حدود 300 اثر تاریخی این شهرستان در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
گزارش از: حسن حسین زاده
7483/590/587
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]