واضح آرشیو وب فارسی:فارس: نوروز، میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی، افغانستان و شبهقاره/54
نویسنده قرقیز: نوروز تجلی تزکیه نفس در انسان
نویسنده و شاعر قرقیزستان تزکیه و تصفیه نفس را همزمان با آغاز فصل بهار و تجدید حیات طبیعت، یکی از لذت بخشترین مواهب انسانی برشمرد.
«حبیبا... فاضلاف» نویسنده و شاعر قرقیزی و معاون رئیس «انجمن خلق قرقیزستان» در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری فارس در بیشکک نوروز را از سنتهای دیرین در این کشور برشمرد که در آن تزکیه و تصفیه نفس برای انسان اهمیت زیادی دارد. مشروح مصاحبه این شخصیت فرهنگی قرقیزستان در زیر تقدیم مخاطبین گرامی میشود.
نوروز به عنوان یک عید از دوران کودکی در زندگی من حضور داشته است. این عید به طور رسمی از سالهای 88-87 قرن گذشته میلادی در دوران حکومت «گورباچف» که هنوز اتحاد شوروی از هم نپاشیده بود، جشن گرفته میشد. جایی که من در جنوب قرقیزستان زندگی میکردم در منطقه «اوش» ما در مورد نوروز از دوران کودکی آگاه میشدیم. در آن هنگام مادران ما «سومالاک» (سمنو) را از جوانه گندم آماده میکردند. در حالی که کودکان در حال بازی در اطراف دیگهای بزرگ بودند و زنان تمام شب مشغول پختن آن بوده و در هنگام طبخ برخی از خواستههای خود را از خداوند متعال درخواست میکردند که شامل زندگی بهتر و سایر حاجتها بود. هنگامی که فروپاشی اتحاد شوروی صورت گرفت و جمهوریهای مستقل اقدام به برگزاری مفصل این جشن میکردند، باز هم نوروز برای من آشنا بود چرا که من از کودکی در مورد آن و سنتهای مرتبط با آن آگاهی داشتم. در حال حاضر نوروز به عنوان عید رسمی در قرقیزستان تعطیل میباشد و ما آن را به شکل عمومی جشن میگیریم. به نظر من به عنوان یک روزنامهنگار و نویسنده، این عید یک از منطقیترین جشنهای بشریت است. به این دلیل که فقط در تاریخ 21 ماه مارس اعتدال شب و روز صورت میگیرد و زمستان فروکش کرده و بهار میآید. نوروز در وهله نخست با کار و تلاش که با شروع فصل بهار آغاز میشود، ارتباط دارد. در ضمن، شروع کاشت و آماده سازی زمین برای زراعت نیز همزمان با فرارسیدن بهار صورت میگیرد که از دیگر مزیتهای شروع این فصل است. مردم قرقیزستان نوروز را به عنوان جشن کار و تلاش تلقی کرده و از سوی دیگر آن را روز تزکیه و تصفیه نفس میدانند. اگر انسان با استفاده از بخش کوچکی از نعمتهای خداوند همچون خوردن سمنو که برای پاکسازی بدن مفید است، لذت میبرد، پس تزکیه معنوی به مراتب لذتبخشتر خواهد بود. نوروز در بخشی از قرقیزستان پیش از این به طور منظم جشن گرفته میشد و در بخش دیگری مشاهده میشده که اهمیت زیادی به آن داده نمیشد. من که هم اکنون در مجمع مردم قرقیزستان مشغول فعالیت هستم، میدانم که دونگانها و اویغورها چگونه نوروز را گرامی میدارند. در این خصوص نه تنها کسانی که به اسلام اعتقاد دارند (هرچند که اسلام با نوروز ارتباط ندارد)، بلکه سایر ملیتهای موجود در قرقیزستان همچون روسها، اوکراینیها و یونانیها نیز آن را جشن میگیرند که در این راستا نوروز همه اقوام و ملیتهای ما را متحد ساخته و همچنین موجب تقویت اتحاد قومیتهای شمال و جنوب کشور میشود. علاوه بر این با توجه به این که نوروز هم در کشورهای ترک زبان و هم در کشورهای فارس زبان جشن گرفته میشود، این مسئله نیز میتواند موجبات نزدیکی و همبستگی مردم مشرق زمین را که دارای شرایط اقلیمی نزدیک به هم هستند، فراهم سازد. در ضمن، برگزاری جشن نوروز به صورت بینالمللی نیز میتواند در این راستا به عنوان یک عامل تقویت کننده صلح و نزدیک کننده ملتها به یکدیگر ایفای نقش کند. البته این امر مستلزم آن است که برگزاری جشن نوروز در سطح دولتی و حتی بینالمللی مطرح شود. به عنوان مثال، در این رابطه خوب است چنانچه توافقاتی بین ایران و قرقیزستان و همچنین بین تمام کشورهای ترک زبان و فارس زبان برای برگزاری جشنوارههای مختلف در بخش نوروز، صورت گیرد. در این خصوص یکی از جشنوارهها میتواند در ایران و دیگری در قرقیزستان و سایر آنها در کشورهای دیگر حوزه نوروز برگزار شود. همچنین همزمان با نوروز میتوان مسابقات ورزشی سنتی و جشنوارههای سینما و تأتر را در این زمینه راه اندازی کرد.
انتهای پیام/.
93/01/05 - 13:14
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]