واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
موزه مردم شناسی حمام میرزا رسول مهاباد پذیرای مسافران نوروزی مهاباد - ایرنا - موزه مردم شناسی حمام میرزا رسول مهاباد این روزها پذیرای شمار زیادی از مسافران نوروزی و گردشگران این شهرستان است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، تحقیقات مورخان و آثار کشف شده باستانی حکایت از این دارند که منطقه مهاباد در هزاره نخست قبل از میلاد یکی از مناطق مسکونی ایران باستان بوده اما مهاباد کنونی شهری نسبتا جدید است که قدمت آن بیشتر از 400 سال نیست و در قرن دهم هجری شهری بدین نام وجود نداشت و مهمترین مرکز شهری، اداری این ناحیه در شهری به نام دریاس یا ˈدارایاسˈ، بوده است.
بیشتر آثار باستانی این منطقه به صورت تپه و ناشناخته مانده اند و بیش از 90 تپه باستانی در مهاباد و روستاهای اطراف در ردیف آثار ملی به ثبت رسیده است.
در شهرستان مهاباد آثار تاریخی و باستانی زیادی وجود دارد که از آن جمله می توان به مقبره های فخریگاه و بداق سلطان، معبد برده کنته، پردی سور (پل سرخ)، مسجد سور، حمام میرزا رسول، حوضخانه های شاه و درویش، عباس آقا و رستم بیگ اشاره کرد.
یکی از اماکن تاریخی مهاباد حمام میرزا رسول است که پس از مرمت و بازسازی توسط اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی به موزه مردم شناسی تبدیل شده است.
پوشش حمام میرزا رسول طاق گنبدی است که دارای دو گنبد بزرگ و سه گنبد کوچک بوده و مصالح به کار رفته در آن نیز مانند بیشتر معماری های آن دوره آجرهای قرمز، سنگهای محلی و ملات گچ بوده و سوخت آن از مواد آلی و آب آن از قنات تامین و تهیه می شد.
این بنای عظیم که قدمت آن به اواخر دوره صفویه برمی گردد توسط شخصی به نام میزرا رسول ساخته شده است.
در این حمام پس از عبور دالان (هشت ورودی)، وارد قسمتی به نام ˈبینهˈ، که از سایر قسمت ها مجلل تر است، می شوید و باید کفش ها را در آورده و در قسمتی به نام ˈکفش کنˈ که زیر سکوی سربینه بوده قرار داده و وارد ˈسربینهˈ، شوی.
سربینه مانند سکویی اطراف بینه را احاطه کرده و مشتریان لباس ها را در آورده و در گوشه ای می گذاشتند و پس از بستن لنگ مجددا وارد بینه شده و بعد از گذشتن از یک دالان که به ˈمیان درˈ معروف است وارد گرمخانه و صحن اصلی حمام می شدند و با بالا رفتن از چند پله از طریق یک ورودی کوچک وارد خزینه حمام که گرمترین و مرطوب ترین قسمت حمام که دیگ مسی بزرگی به نام ˈتیانˈ، دارد شده و زیر تیان کوره حمام که به ˈتونˈ، ˈآتشدانˈ و ˈگلخنˈ نیز معروف بود قرار دارد و مشتریان با چند دقیقه ماندن بدنشان خوب خیس خورده و سپس به گرمخانه مراجعه و شروع به شست و شوی بدن می کردند و توانمندان از دلاک برای این کار بهره می گرفتند.
این حمام اکنون به موزه مردم شناسی تبدیل و در آن جلوه هایی از فرهنگ غنی و قدیمی این منطقه به نمایش گذاشته شده و لباس ها و پوشش های مختلف مردانه و زنانه برای آیین های مختلف و متداول منطقه در آن به چشم می خورد.
در قسمت دیگری از موزه انواع ابزار آلات و ادوات مورد استفاده در قدیم در مشاغل مختلف کشاورزی، آهنگری، طبابت، پخت نان، سفالگری و مسگری و حتی ریسندگی و رنگرزی وجود دارد.
در قسمتی از موزه انواع ظروف سفالی، مسی و مفرغی و انواع سکه های قدیمی که در این مناطق معمول بوده و امر داد و ستد با آنها صورت می گرفت و نام حاکمان دوران خود را به یادگار دارند، دیده می شود.
یکی دیگر از دیدنی ترین این آثار تاریخی تنه توت نذر تالاب است که در موزه حمام میرزا رسول برای بازدید علاقه مندان گذاشته شده است.
در سالهای قدیم کسانی که به بیماری سخت و لاعلاج دچار می شدند به روستای ˈتالاوˈ، رفته و نذر کرده و میخی را به درخت توت می کوبیدند و در برخی موارد بعد از مدتی بیماریشان رفع می شد.
پس از کم رنگ شدن این مساله در اذهان مردم، درخت توسط افرادی قطع شده بود و قسمتی از تنه آن از این افراد بازپس گرفته شده و اکنون در موزه مردم شناسی حمام میرزا رسول مهاباد نگهداری می شود.
در کنار این آثار تاریخی و باستانی دو غرفه از صنایع دستی هنرمندان مهابادی نیز دایر شده و بازدیدکنندگان می توانند علاوه بر بازدید از موزه از این غرفه ها نیز دیدن و از دستمایه های هنرمندان جوان مهابادی خریداری کنند.
طبق اعلام اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مهاباد این موزه در ایام تعطیلات نوروز هر روز از ساعت 9صبح تا 19عصر برای بازدید علاقه مندان دایر است.
7512/581
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 71]