واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
نوروز از نگاه کارشناسان فرهنگی کرج- ایرنا- نوروز به عنوان آغاز سال نو درایران از نگاه کارشناسان فرهنگی دارای ویژگی هایی است که هم به لحاظ دینی و هم به لحاظ فرهنگی از اهمیت خاصی برخورداراست.
در وصف این رویداد زیبای تاریخی فرهنگی شاعری چنین سروده است که :
ندیدم به از عشق در روزگار که عشق است لبخند پروردگار
لیالی زیمن وجودش نهار زمستان زفیض قدومش بهار
به گزارش ایرنا، آنطور که دربرخی احادیث به آن اشاره شده ، با تایید پیشوایان دینی، نوروز ایرانی، به رسمی ایرانی اسلامی تبدیل شد.
با ورود دین مبین اسلام به ایران، سنت های نیک گذشته با آموزه های دینی در نوروز قرین گشت و آموزه های نو، به زیبایی و غنای این فرهنگ افزود.
یکی از سنت های نیکو که در گذشته و امروز بین اقوام مختلف ایرانی مرسوم بوده و هست، می توان به وجود با برکت قرآن کریم برسر سفره هفت سین، قرائت قرآن هنگام تحویل سال، ورود به منازل با قرآن و قرار دادن پول عیدی در حاشیه صفحات نورانی قرآن اشاره کرد.
کلمه ˈعیدˈ به معنای اعاده و بازگشت به سوی خدا یکبار درآیه 114 سوره مائده آمده است، آنجا که می فرماید: ˈ عیسی بن مریم (ع) گفت: بارالها! ای پرودگار تو از آسمان مائده ای بفرست تا این روز برای ما و کسانی که پس از ما آیند روز عید مبارکی گردد و آیت و حجتی از جانب تو برای ما باشد، که تو بهترین روزی دهندگانیˈ.
ˈ عیدˈ روزی است که در آن سود و منفعتی به دست بیاید و در شرع مقدس اسلام، روزهای اضحی و فطر عید نامیده می شوند که در عید اضحی قربانی و در عید فطر زکات فطره مطرح است.
نیز می توان گفت، عید آن روزی است که در آن نماز ویژه ای برگزار کنند، یا روزی است که مجمعی در آن فراهم آید یا آنکه عید روزی است که خلق از ماتم به شادمانی عود کنند، روزی است که زندانیان را از زندان رها کنند، یا کودکان را از مکتب بیرون فرستند، روزی است که تفاوتی میان درویش و توانگر نباشد.
نویسنده، طنزپرداز و مولف و عضو هیات علمی مرکز علمی کاربردی فرهنگ و هنر استان البرز در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا در خصوص عید نوروز اظهارکرد: قبل از ˈعید نوروزˈ ایرانیان باستان جشن هایی را همچون جشن های اول هر ماه، اول هر فصل، اول هر سال و اولین ، دومین و سومین روز هرماه را به بهانه های مختلف جشن می گرفتند و شادی می کردند.
ˈابوالقاسم غلامی مایانیˈ افزود: نوروز را به جمشید جم (حدود چهار هزار سال پیش) نسبت داده اند ، وی دراین روز با مردم ملاقات داشتند و مردم خواسته های خود را به عرض شاه می رساندند و چون این سنت نیکو با زنده شدن طبیعت در ایران همراه بوده است، بسیار پسندیده و مورد تائید اسلام نیز قرار گرفت.
وی گفت: امام جعفر صادق (ع) که فرموده اند:
یا مقلب القلوب و الابصار یا مدبراللیل و النهار
یا محول الحول و الاحوال حول حالنا الی احسن الحال
یعنی ازخدا می خواهیم که حال ما را همانند بهار که پایان زمستان است دگرگون، تازه و شکوفا نماید، یعنی به بهترین احوال تغییر دهد.
وی اظهار داشت: همچنین حضرت علی (ع) نیز فرموده اند ˈعید روزی است که گناهی نمی کنیم (به خدا نزدیکتریم)، پس بازگشت به سوی خدا می تواند بهترین عید باشدˈ.
دبیر انجمن ادبی فرزانگان در ادامه افزود: لازم است همانطورکه غبار را از در و دیوار، فرش و پرده، شیشه ها و ظروف پاک می کنیم و می شوییم، خانه ی اصلی یعنی مملکت تن را نیز از لوث بدی ها یعنی کینه، کدورت، دشمنی، بدبینی، سوء ظن، خشم، غضب، سوء تفاهم و... پاک کنیم تا با شفاف سازی درون، امواج شادی را به بیرون بتابانیم و مرداب غم وجودمان را تخلیه کنیم و زنده شویم.
وی ادامه داد: افرادی شاد هستند که شادی ماندگار و مانا را از درون به بیرون می تابانند و دیگران نیز از مصاحبت با آنها بهره مند می شوند چرا که شاد زیستن هنر است و شاد کردن هنری والاتر.
غلامی مایانی بیان کرد: از طرفی انسان های شاد دیرتر خسته می شوند، انرژی بیشتری دارند، دارای ابداعات و اختراعات و نوآوری هستند و محیط خانواده را گرم نگه می دارند و اطرافیان نیز از معاشرت، مصاحبت و مجاورت با آنها لذت می برند.
وی گفت: آنها که این موضوع را به درستی درک نکرده اند، در بیرون به دنبال شادی می گردند و شاید رو به الکل، مواد مخدر، رقص، شب نشینی های زیاد، ماهواره و... بیاورند و همیشه از دیگران انتظار دارند و برای خود مسوولیتی احساس نمی کنند که چرا آن توان بالقوه را در وجود خود نیافته اند.
این نویسنده و مولف کشور افزود: شایسته است به مناسبت عید نوروز این موضوع برای مردم شکوفا شود تا فرق بین شادی ممدوح و مذموم را بدانند و شادی های پایدار و ناپایدار را بشناسند و تفاوت شادی های شخصیت ساز و معالج را از شادی های کاذب و حداکثر مسکن بدانند.
وی بیان کرد: پس اگر عیدی می خواهیم، باید با همه ظرفیت خود را بسازیم تا عید برای ما معنی داشته باشد، اگر رجعت به خداوند کردیم کارهای ما مورد رضایت خداوند خواهد بود و جامعه سالم دارای چنین نوآوری خواهد بود.ک/4
گزارش از: نوشین طهماسبی
691/693
انتهای پیام /*
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]