تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 14 تیر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس از شما منكرى ببيند بايد با دست و اگر نتوانست با زبان و اگر نتوانست با قلبش آن ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1804337067




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

جهان در سالی که گذشت


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

جهان در سالی که گذشت تهران - ایرنا - روزنامه رسالت سرمقاله روز دوشنبه را با عنوان « جهان در سالی که گذشت » به ورق زدن صفحات روزهای سپری شده از سال 92 اختصاص داد و رویداهای مهمی که از منظر این روزنامه برای آینده نگری مورد نیاز است را مورد بازخوانی و توصیف قرار داده است.


در این مطلب که به قلم « حنیف غفاری» است می خوانید: سال 1392 با تمامی فرار و نشیب های خاص خود رو به پایان است. بدیهی است که هرگونه آینده نگری در خصوص نظام بین الملل و تحولات مربوط به آن، در گروی چهره پردازی و توصیفی دقیق از گذشته است.
اصلی ترین شاخصه تحولات نظام بین الملل در یکسال اخیر، بروز شکافهای تازه در جهان و آغاز دگردیسی بنیادین در مناسبات شرق و غرب است.
هرچند این دگردیسی هنوز به مرحله تکامل خود نرسیده است،اما بروز شکاف های تازه میان آمریکا، اتحادیه اروپا و روسیه نشان دهنده خیز نظام بین الملل جهت بر هم زدن چارچوب های فعلی حاکم بر مناسبات جهان است.
در این خصوص لازم می دانیم به برخی وقایع مهمی که طی یکسال اخیر رخ داده است اشاره کنیم:
-استمرار مذاکرات هسته ای میان ایران و اعضای 1+5 و امضای توافقنامه ژنو را می توان مهم ترین واقعه در عرصه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران دانست.
این در حالی است که تضادهای آنتاگونیستی ایران و غرب در عرصه سیاست خارجی همچنان به قوت خود باقی است.
از سوی دیگر، واشنگتن و اتحادیه اروپا در اقدامی آشکار، سعی در ادغام مسائل و موضوعات غیر مرتبط با برنامه هسته ای صلح آمیز ایران با این پرونده دارند.
اگر اتفاقاتی که در جریان سفر هیئت پارلمانی اروپا و سفر اخیر کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ایران رخ داد و تلاقی زمانی آنها با ارائه گزارشهای بان کی مون و احمد شهید را مدنظر قرار دهیم، به خوبی نسبت به هدفمند بودن اقدامات غرب در خصوص وسعت دادن به دامنه مذاکرات با ایران واقف خواهیم شد.
این در حالی است که اساسا واشنگتن و اتحادیه اروپا به سبب نقض مکرر حقوق امنیتی شهروندان خود( که نمونه آن را در جریان افشاگری های اسنودن مشاهده کردیم) و نقض علنی حقوق زنان و حقوق بشر( مطابق گزارش دیده بان حقوق بشر در سال 2013 میلادی) اساسا صلاحیت ورود به مباحث حقوق بشری در قبال ایران را نخواهند داشت.
- در سالی که گذشت شکست علنی و رسمی کنفرانس ژنو 2 و ناتوانی گروههای معارض سوری در وادارسازی حکومت بشار اسد نسبت به انتقال قدرت منجر به تشدید مبارزات میدانی و نظامی در سوریه شد.
به عبارت بهتر، غرب و برخی معارضین سوری پس از شکست در میدان دیپلماتیک در صدد تقویت گروههای تروریستی جهت تداوم نبرد در سوریه برآمده اند. در این میان عربستان سعودی کماکان حکم اصلی ترین هدایتگر گروههای تکفیری در سوریه و منطقه را داراست. مذاکرات ژنو 2 نیز نشان داد که عملا حل اختلافات بنیادین گروههای معارض و دولت سوریه پای میز مذاکره به هیچ عنوان امکان پذیر نیست.
تاکید معارضین بر لزوم انتقال قدرت خط قرمز نظام سوریه محسوب می شود.بنابراین طی ماههای آتی شاهد کورتر شدن گره بحران سوریه برای غرب و ارتجاع عرب خواهیم شد.
-تشدید جدال آمریکا و دولت افغانستان در خصوص امضای توافقنامه امنیتی واشنگتن-کابل( که به نوعی تحمیل سلطه آمریکا بر افغانستان محسوب می شود) از مهم ترین وقایع یکسال اخیر محسوب می شود.
از سوی دیگر، افشای مذاکرات پنهانی و سپس آشکار ایالات متحده آمریکا و دولت پاکستان با گروه طالبان از شکست 12 ساله واشنگتن و ناتو در جنگ افغانستان پرده برداشت.
هم اکنون کاخ سفید در صدد است پس از خروج حامد کرزای از قدرت توافقنامه امنیتی را به دولت جدید تحمیل کرده و برای خروج خود از افغانستان برنامه ریزی کند.
در این میان دولت نواز شریف در صدد بازتعریف مناسبات اسلام آباد و گروه طالبان بر آمده است.
با این وجود کشته شدن رهبر طالبان پاکستان در جریان حمله پهپادهای آمریکایی مانع سختی در این روند ایجاد کرده است.
-ظهور گروههای تکفیری مانند داعش و جبهه النصره و ...در سوریه،عراق و لبنان و برخی کشورهای عربی دیگر خاورمیانه از جمله بحرانهایی بود که کل منطقه را در سال 1392 درگیر خود ساخت. این روند در سال جدید نیز ادامه خواهد داشت.
در این میان کشورهای عربستان سعودی و قطر در صدد هدایت و مدیریت گروههای تکفیری فوق در راستای ایجاد و استمرار بحران امنیت در کشورهای منطقه هستند. با این حال با گذشت زمان و ناتوانی غرب در ساقط کردن نظام سوریه، شاهد فرسودگی گروههای تکفیری از یک سو و ناتوانی ارتجاع عرب در مدیریت تروریستها هستیم.
در چنین شرایطی غرب به شدت نسبت به آینده گروههای تکفیری و تمرکز آنها به سوی آمریکا و اروپا نگران است. خصوصا آنکه در میان اعضای گروههای تکفیری شهروندان اروپایی عرب تبار ( دارای مجوز ورود به مرزهای شنگن و آمریکا) مشاهده می شوند.
با این حال با تشدید اختلافات میان عربستان سعودی و قطر در شورای همکاری خلیج فارس ، شاهد وقوع سردرگمی مزمنی در میان گروه های تروریستی تکفیری خواهیم بود. در این میان حضور گروه داعش در استان الانبار عراق از یک سو و فتنه انگیزی های عربستان سعودی در بغداد از سوی دیگر منجر به تشدید بحران امنیت در عراق شده است.
در این میان کاخ سفید نیز به تلاش خود جهت تغییر آرایش سیاسی بغداد ادامه خواهد داد.
- تداوم بیداری اسلامی در منطقه طی یکسال اخیر نشان داد که خیزش عظیم ملت های مسلمان علیه استبداد نفتی سران عرب همچنان ادامه دارد.
حضور گسترده ملت بحرین در راهپیمایی ضد حکومتی اخیر و افزایش دامنه شکست های منطقه ای آل سعود دو مولفه نگران کننده و هشدار دهنده برای ریاض و منامه محسوب می شود.
حضور گسترده ملت بحرین در راهپیمایی ماه گذشته ( در سالگرد آغاز انقلاب بحرین) شوک سختی به آل خلیفه وارد ساخت.
با این حال در کشور مصر نیز شاهد سرنگونی محمد مرسی و اخوان المسلمین توسط نظامیان و آغاز دیکتاتوری دوباره در این کشور توسط ژنرال عبدالفتاح السیسی و همراهانش بودیم.
ایجاد وقفه های معنادار در روند محاکمه حسنی مبارک دیکتاتور سابق مصر و از آن سو، زندانی کردن و برگزاری دادگاههای متعدد علیه محمد مرسی و سران اخوان المسلمین نقطه آشکار ساز وقوع بی ثباتی سیاسی در قاهره است.
در چنین شرایطی انقلابیون واقعی و مسلمانان دغدغه مند در مصر همچنان در صدد بارتعریف چهره سیاسی و مذهبی کشور خود در سایه استقلال از غرب و رژیم صهیونیستی هستند.
- در سال 1392، ظهور پدیده ای به نام ادوارد اسنودن (افسر سابق اطلاعاتی آمریکا) و افشاگری های وی در خصوص جاسوسی های مستمر ایالات متحده از شهروندان آمریکایی و اروپایی شکاف عمیقی میان واشنگتن و متحدان اروپایی آن ایجاد کرد.
افشای حوادثی مانند جاسوسی آمریکا از اجلاس گروه 20 و همچنین شنود مکالمات تلفنی صدر اعظم آلمان توسط سرویس های امنیتی ایالات متحده جملگی منجر به بروز شکاف های امنیتی میان کاخ سفید و متحدان اروپایی آن شد.
افشاگری های بعدی اسنودن نشان داد که دامنه جاسوسی های آمریکا صرفابه مرزهای داخلی این کشور و اتحادیه اروپا ختم نمی شود و کشورهایی مانند برزیل و اندونزی نیز درگیر این ماجرا بوده اند.
به عبارت بهتر، طی ماه های اخیر شاهد بروز شکاف امنیتی تازه در غرب هستیم.
- بدون شک یکی از مهم ترین حوادث سال 1392 را می توان وقوع تحولات خونین در اوکراین دانست.
تحولاتی که منجر به صف آرایی جدی کاخ سفید و کاخ کرملین در مقابل یکدیگر شد. سقوط دولت قانونی یانوکویچ( در وهله اول به سبب مداخله جویی غرب در امور داخلی اوکراین و در وهله بعدی به سبب بی کفایتی در مهار اعتراضات عمومی) منجر به واکنش سریع روسیه در شبه جزیره کریمه شده است.
هم اکنون کریمه در آستانه الحاق به روسیه قرار دارد..
از سوی دیگر، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا برای نخستین بار پس از جنگ جهانی دوم روسیه را نسبت به وقوع حمله نظامی تهدید کرده است. این در حالی است که سران اتحادیه اروپا نیز گزینه تحریم روسیه را در دستور کار خود قرار داده اند.
بدون شک دامنه این تقابل استراتژیک به سال آینده و حتی سال های آینده نیز کشیده خواهد شد.
-طی یکسال اخیر شاهد تشدید بحران اقتصادی در آمریکا و اروپا بودیم. شواهد و مستندات موجود نشان دهنده استمرار بحران اقتصادی در داخل ایالات متحده آمریکا و منطقه یورو است. به عنوان مثال آخرین آمارها نشان می دهد در آمریکا میزان اشتغالزایی در ماه ژانویه ،اولین ماه سال 2014 میلادی به میزان قابل توجهی کم بود و کاهش میزان استخدام و اشتغالزایی برای دومین ماه متوالی بسیار پایین بوده است.
به همین علت بسیاری از کارشناسان نگران هستند این مسئله نشان از کاهش رشد دوباره اقتصاد آمریکا باشد.
از سوی دیگر، سقوط دولت ایتالیا ، تشدید اعتراضات داخلی در پرتغال و تاکید دوباره مقامات اروپایی بر اجرای سیاست های ریاضتی ( که اکثر شهروندان اروپایی مخالف آن هستند) منجر به بروز بحران های تازه ای در داخل اتحادیه اروپا و منطقه یورو خواهد شد.
در این میان وقوع تظاهراتها و اعتراضات گسترده مردمی در داخل کشورهای عضو منطقه یورو و گره خوردگی ˈبحران امنیتیˈ و ˈبحران اقتصادیˈ کاملا قابل پیش بینی خواهد بود.
در چنین شرایطی بخش اعظم توان دولت آمریکا و دولتهای اروپایی صرف مقابله با عواقب و تبعات تشدید بحران اقتصادی شده است.
همچنین تشدید بحران اقتصادی می تواند منجر به تغییر دولتها و در نتیجه بروز ناهماهنگی ها و ناهنجاری های سیاسی در رفتار بین المللی اتحادیه اروپا شود. این روند در سال آینده نیز ادامه خواهد داشت.
در نهایت اینکه غرب در سال جدید، یعنی سال 1393 به تلاش خود جهت تاثیرگذاری معکوس بر نهضت های اسلامی در خاورمیانه ادامه خواهد داد.
تقویت گروه های تروریستی و تکفیری، وارد ساختن دوباره طالبان به معادلات امنیتی و سیاسی افغانستان و پاکستان، برنامه ریزی دوباره برای اجرای سیاستهای کلان ناتو در خاورمیانه و شبه قاره هند و.....جملگی اقداماتی است که رصد هوشمندانه دستگاه دیپلماسی کشورمان را می طلبد.
به عبارت بهتر، شواهد موجود به خوبی نشان می دهد که ایالات متحده آمریکا و برخی کشورهای اروپایی به رویکرد تقابلی و تهدید محور خود نسبت به جمهوری اسلامی ایران و جهان اسلام ادامه خواهند داد.
در چنین شرایطی باید با گاردی بسته در مقابل واشنگتن و تروئیکای اروپایی( انگلیس،فرانسه و آلمان ) حرکت کرد.
در این میان دستگاه دیپلماسی کشورمان باید ضمن درک تهدیدات ،فرصت ها و شکاف هایی که در نظام بین الملل به وجود آمده است، بهترین تصمیم گیری و اقدام ممکن را در راستای تقویت استراتژی ها و مبانی ثابت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران صورت دهد.
در این خصوص لازم است دستگاه دیپلماسی نسبت میان جمهوری اسلامی ایران و تحولات بنیادین نظام بین الملل را به طور دقیق محاسبه کرده و هرگونه رفتار،کنش و واکنش خود را بر اساس چنین محاسبه ای صورت دهد.
بدیهی است که در این صورت غرب نیز قدرت و جرات ورود به خطوط قرمز ترسیم شده از سوی نظام جمهوری اسلامی ایران را نخواهد داشت.
اول**1104
انتهای پیام /*










این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن