واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: پول های توافق ژنو چگونه دریافت می شود؟
سه قسطی که تا به حال زمانش فرا رسیده است، کاملا ازاد شده و در اختیار ایران قرا گرفته است. ایران است که لیست ارائه می کند و هیچ کشوری حق ندارد،کمپانی را به ایران معرفی یا تحمیل نماید. این دروغ است که طرف مقابل شرکت ها را به ایران تحمیل می کند و مطلقا چنین چیزی وجود ندارد.
کد خبر: ۳۸۷۰۴۸
تاریخ انتشار: ۲۵ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۷:۵۱ - 16 March 2014
در حالی که چند ماهی از توافق ژنو می گذرد و مذاکرات برای توافق نهایی در جریان است، همچنان بازار شایعات و تخریب ها علیه این توافق ادامه دارد. در مدت اخیر ماجرای نقد شدن سه قسط توافق ژنو که سررسید آن تا 15 اسفند به پایان رسیده است تبدیل به یک معضل بزرگ شده است. از طرف دیگر برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی معتقدند که بر اساس توافق ژنو ایران ملزم به خرید از شرکت هایی است که طرف مقابل به ایران پیشنهاد می کند. در همین زمینه از چند شرکت امریکایی نیز نام برده می شود.
«تابناک» برای پی گیری این موضوعات به سراغ یکی از مقامات آگاه در این زمینه ها رفت و این موضوعات را پی گیری کرده است. البته این مقام آگاه با پوزش از خوانندگان ، نخواست نامش فاش شود.
وی در ابتدا عنوان کرد، سه قسطی که تا به حال زمانش فرا رسیده است، کاملا ازاد شده و در اختیار ایران قرا گرفته است. مسئله این است که زمینه مصارف این پول تعیین نشده است که به چه حوزه هایی اختصاص پیدا کند. مصرف این پول ها بستگی به سیاست های بانک مرکزی دارد. در صورتی که بانک مرکزی تصمیم بگیرد هر کاری که بخواهد با این پول می تواند انجام دهد. امروز تقریبا یک و نیم میلیارد دلار پول حاصل توافق ژنو در حساب بانک مرکزی وجود دارد.
این مقام آگاه ادامه داد، بعضی ها اول سرسید قسط که می شود انتطار دارند در حساب بانک مرکزی ایران پول واریز باشد. این درحالی است که با توجه به مشکلات دو طرف ممکن است واریز پول چند روز این طرف یا آن طرف شود که امری طبیعی در مبادلات اقتصادی کشورها است. این تاخیر ها بعضی وقت ها به دلیل پاره ای از مشکلات اداری است.
همچنین وی گفت، برخی به بعضی از تاریخ های اقساط پول ها انتقاد داشته اند. واقعیت این است که هیچکس انتظار این را نداشته که اقدامات دو طرف دقیقا سر زمان خودش شکل بگیرد. البته سعی دو طرف این است که کار در همان روز معین کار تکمیل شود. اما مثلا ممکن است، جابجایی پول یک یا دو روز عقب بیفتد. ایران هم در پی ان نبوده است که پول را در همان روز به مصرف خاصی برساند.
این مقام آگاه در ادامه اضافه کرد، اقساطی که آزاد می شود به اصطلاح معروف به (FREE MONEY) است. در واقع این پول را ایران به هر مصرفی که بخواهد، می تواند برساند. این پول می توان هزینه خرید طلا، ارز کالاهای اساسی، قطعات هواپیما، خودرو و... شود. هیچ محدودیتی برای استفاده از این پول وجود ندارد. خرج این پول بستگی به سیاست های پولی و مالی کشور و تابع سیاست های بانک مرکزی است.
وی اشاره کرد، البته بعضی از این بحثها؛ بحث های تکنیکی بانکی است. پول های ازاده شده ایران حاصل درآمدهای نفتی ایران است که در کشورهای هند، کره، ژاپن، چین و.. است. (5+1) به ایران تعهد داده است که این پول ها را آزاد کنند و این پول سر وقت معین به حساب های ایران تا به امروز پرداخت شده است.
یکی دیگر از موضوعات مورد توافق در توافق ژنو بحث تامین ارز برای دانشجویان خارج از کشور است. ایران تا 400 میلیون دلار می تواند هزینه شهریه دانشجویان را پرداخت کند،که مدیریت این هزینه در اختیار وزارت علوم است که باید با هماهنگی بانک مرکزی؛ ترتیبات اجرایی را تعریف کنند. این 400 میلیون دلار به مبلغ قسط ها ربطی ندارد.
این مقام آگاه در ادامه اضافه کرد، در چند وقت اخیر عده ای مطرح کرده اند که ایران در چارچوب توافقات با (5+1) موظف است که با چند شرکت و یا شرکت هایی که طرف مقابل پیشنهاد می دهد؛ کالاهای اساسی را تامین نماید. این در حالی است که این خبر کذب محض است. در واقع این که ایران از کجا می خواهد خرید کند به هیچ کشوری ارتباط ندارد. ما از هر کجا که بخواهیم، خرید می کنیم. ایران پیشنهاد می کند که از چه شرکت هایی، کالاهای اساسی، دارو و محصولات کشاورزی را تهیه کند.
وی ادامه داد، هیچ ارتباطی به طرف مقابل ندارد که ما از چه کشور و یا از چه شرکتی خرید کنیم. البته ممکن است طرف مقابل بعضی از شرکت هایی را که ایران معرفی می کند ، شناسایی نکنند. مثلا ما شرکتی را در اسیا معرفی کنیم و آنها این شرکت را نشناسند. آنها با ایران تماس می گیرند و از ما اطلاعات بیشتری می خواهند که بتوانند شرکت را شناسایی کنند. در واقع بانک های مربوطه بعد از تشخیص هویت شرکت با توجه به تحریم ها به حساب آن شرکت پول واریز می کنند .
اتفاقا در مورد چهار شرکت امریکایی باید بگوییم که خود ایران پیشنهاد مبادله با این شرکت ها را ارئه کرده است. در چند سال اخیر این چهار شرکت با پیشنهاد ما به ایران کالای اساسی می فروخته اند.
وی گفت، در همین چند وقت اخیر، جالب این است که ژاپنی ها به کشورهای (5+1) مراجعه کرده اند که برخی از شرکت های دارویی ما می خواهد در این پروسه مشارکت داشته باشد. آنها به ژاپنی ها گفته اند که شما باید به ایران مراجعه کنید. چرا که ایران باید به ما لیست شرکت ها را ارائه کند. تا به امروز نیز ژاپنی ها چندین دور با ایران مذاکره کردند و ایران هم پس از بررسی چند شرکت ژاپنی را در لیست خرید قرار داده است. باز هم تاکید می کنم که این ایران است که لیست ارائه می کند و هیچ کشوری حق ندارد،کمپانی را به ایران معرفی یا تحمیل نماید. این دروغ است که طرف مقابل شرکت ها را به ایران تحمیل می کند و مطلقا چنین چیزی وجود ندارد.
این مقام آگاه در پایان گفت، در اینجا دو موضوع وجود دارد که بعضی ها آنها را خلط می کنند. در توافق ژنو دو گونه پول و کالا به کشور وارد می شود. 1- پولی که از طریق اقساط که موسوم به پول آزاد است و هر کاری که ایران بخواهد با آن انجام می دهد.2- خرید کالاهای اساسی شامل محصولات غذایی، کشاورزی و دارویی است که از محل حساب های بلوکه شده ایران برداشت می شود. این مصادیق از درآمدهای نفتی بلوکه شده در کشورهای مختلف پرداخت می شود و هر مقدار که ایران بخواهد می تواند؛ از این کالاها بخرد و محدودیتی ندارد. این وساطت را برخی بانکها از جمله برخی بانکهای ایرانی را انجام می دهند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 143]